anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Buna Am o problema in legatura cu o mostenire... Bunica a decedat in decembrie anul trecut si a avut o casa si ceva pamanturi in judetul Mures. In aceea casa locuieste acum un frate al tatalui meu care nu este de acord ca eu sa primesc ce mi se cuvine. Mentionez ca tatal meu a decedat si el acum 5 ani si singurii mostenitori ai acelor proprietati sunt eu si unchiul meu. Intrebarile mele sunt: 1 de ce acte am nevoie ca sa deschid succesiunea? 2 ce metoda sa folosesc pentru a recupera acele acte de la unchiul meu (ex. certificatul de deces al bunicii)? 3 unde trebuie sa ma duc avocat sau notar? 4 cam cat costa toata treaba asta? 5 la final exista obligativitatea ca cheltuielile respective sa se imparta in doua? Sper ca am reusit sa ma fac inteleasa si multumesc anticipat pentru eventualele raspunsuri.

6 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

1.Anexa nr. 23 de la Primaria ultimului domiciliu al defunctului. 2. Actiune in justitie. 3.Prima data la notar si da o declaratie de acceptare expresa a succesiunii, eventual sub beneficiu de inventar. 4.Costul este in functie de valoarea mostenirii, notarul il poate calcula. 5. Daca partile nu se inteleg altfel, fiecare mostenitor trebuie sa plateasca in functie de cota primita din masa succesorala.

regis
| regis a răspuns:

Asa cum spune @ned, in conditiile date succesiunea se rezolva in instanta. In plus iesi mai ieftin decat la notar.

| madalina_8123 a răspuns:

Ned a raspuns foarte bine. Asta este procedura.

| dof21 a răspuns:

Cel care deschide succesiunea el o si plateste.
Din cate stiu eu succesiunea nu o platesti decat dupa o anumita perioada de la deces (la tine nu cred ca este cazul deoarece vb de 3-4 luni de cand bunica ta a murit).
Cel mai bine mergi la un notar, el iti va explica mai bine de ce acte ai nevoie (daca ai nevoie).
Sper sa iti fi fost de folos.

| ned a răspuns:

La notar se rezolva succesiunile prin buna intelegere, in caz contrar la judecatorie. Poti obtine o copie dupa certificatul de deces de la primaria unde s-a inregistrat decesul. Poti incepe un proces (va trebui sa se desfasoare la judecatoria competenta in zona respectiva din judetul Mures, de regula e cea mai apropiata. Procesul se poate desfasura si in lipsa unui avocat, decat un avocat slab e mai bine fara, exista niste drepturi procesuale de care beneficiezi in lipsa avocatului, faci o cerere de chemare in judecata, te inspiri din art. 112 C proc civ si de pe internet, scrii acolo povestea si poti sa o trimiti si prin posta la judecatoria respectiva. La mostenire aveti drepturi egale tu si unchiul, prin reprezentare iei tocul tatalui tau. La proces te va ajuta judecatirul, e obligat sa afle adevarul, sa ceara de la primarie, de la sectia financiara diverse acte. Pentru inceperea procesului ai nevoie decat de buletin, certificat de nastere unde se vad parintii, eventual daca mai ai ceva acte de stare civila de la tatal tau, la nevoie cere instanta restul de la primarie sau poti cere o hartie cu care mergi la primarie sa-ti dea actele care mai trebuie. In cererea de chemare in judecata ceri si cheltuieli de judecata, il va obliga pe unchiul sa plateasca partea lui. Nu este foarte scump, iti spune judecatorul de taxa de timbru trebuie sa platesti, de regula e mai ieftin prin proces decat la notariat, asta daca nu te jupoaie un avocat. Si ar fi bine sa incepi procesul pana in 6 luni de la deces, exista un termen de optiune succesorala de 6 luni. Pentru inceput ai putea sa mergi pana la primarie sa-ti dea o copie a certificatului de deces apoi sa mergi la un notariat din zona respectiva unde il va chema notarul si pe el, in cazul in care nu exista intelegere intre succesori notarul trimite automat dosarul la instanta. Succes si fa ceva, nu fi pasiva.

| psihox a răspuns:

Mai sunt oameni care nu-si scriu valorosul testament inainte de moarte. Poate unchiul tau, daca are ceva mila, sa-ti dea o parte din suprafata, sa o prelucrezi. Sau unchiul tau sa se ocupe de suprafata si sa-ti dea o suma de bani / luna, sa va intelegeti.