anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

De ce la noi in tara sunt oameni care muncesc putin si castiga bani multi iar altii care muncesc pana se rup castiga mai putin, cum vine asta?

12 răspunsuri:
suntserios
| suntserios a răspuns:

E o observatie care nu e bazata pe date reale...
Exista joburi unde se munceste foarte mult si se plateste foarte bine, unde se munceste putin si se plateste bine, unde se munceste putin si se plateste prost sau se munceste mult si se plateste prost.

E eronat sa compari eforturile joburilor intre ele. Pare un efort mare a unui muncitor in constructii comparativ cu un inginer, dar lucrurile nu stau chiar asa si nici responsabilitatile unui medic cu a unui camionagiu

DoarBogdan
| DoarBogdan a răspuns:

Numai la noi in tara? Acest lucru se intalneste peste tot. De altfel se intalnesc si persoane care muncesc mult, sau au muncit mult si acum castiga multi bani. Si invers.

Totul tine de anumite momente din viata fiecaruia, nu este mereu intr-un anumit fel sau in alt fel. Fiecare isi duce viata sa proprie.

| Wr3nch a răspuns:

Pentru ca fiecare job e platit diferit in functie de ce stii sa faci si ce cunostinte sunt necesare. E logic ca o persoana care lucreaza la fabrica/supermarket sa primeasca un salariu minim din moment ce nu e nevoie de talente neobisnuite sa scanezi niste produse sau sa pui marfa pe raft. Pe de alta parte o persoana care e manager la o firma raspunde de ce sa intampla, si daca un angajat face o greseala in capul lui se sparg plangerile de la sefii de peste el.

| Sofer a răspuns:

Ca asa e România vai de ea.

| Sn4k3 a răspuns:

Depinde ce inseamna la tine ''muncesc de rup''. Daca te referi ca unii sapa santuri de dimineata pana seara si castiga putin, cred ca e de la sine inteles de ce si mai ales la noi. Iar multi din aia care ''muncesc putin'', nu au ajuns in pozitia aia degeaba si nefacand nimic (prin prezenta cratimelor, pentru ca simt nevoia sa explic avand in vedere nivelul de inteligenta al intrebarii, ma refer la faptul ca de multe ori nu e chiar asa).

| johnnny123 a răspuns:

O generalizare făcută de un om care în mod clar nu a avut prea mult contact cu piața muncii.

Păi tu întrebi dacă se poate trăi din pariuri sportive, și apoi tot tu te plângi că piața muncii este inechitabilă? Ce știi să faci și cât de mult ai muncit până acum? Ce cunoștințe deții pentru care cineva ar fi dispus să te plătească cu câteva mii de euro pe lună?

Peste tot în lume există oameni care muncesc puțin pentru bani mulți și oameni care muncesc mult pentru bani puțini, nu se întâmplă asta doar în România.

Dar există de asemenea și oameni care muncesc mult pentru bani mulți și oameni care muncesc puțin pentru bani puțini.

Iar ceea ce nu știi tu despre oamenii ăia care "muncesc puțin pentru bani mulți" este cât de mult au muncit ca să reușească să ajungă la nivelul ăla.

Există o anecdotă cu Picasso, pe care sper să nu o irosesc pe tine:

O femeie îl recunoaște pe Picasso pe o bancă în parc, și-l roagă să-i deseneze portretul. Maestrul îi face portretul în câteva secunde, iar doamna încântată de rezultat îl întreabă cât costă. Picasso îi răspunde că o costă 5000 de dolari. Doamna este indignată de prețul foarte mare și-i spune "Dar cum să coste atât de mult, v-a luat doar 30 de secunde să-l faceți". La care Picasso îi răspunde "Vă înșelați, doamnă. Mi-a luat o viață."

Cam asa stau lucrurile cu oamenii care "muncesc puțin și câștigă bani mulți". De cele mai multe ori este o percepție falsă, care nu ia în calcul drumul pe care l-au avut de parcurs acei oameni până să ajungă acolo.

Evident, din această categorie nu fac parte toți incompetenții vârâți în aparatul de stat pe salarii uriașe, despre aceștia nu voi discuta.

| FreddieM a răspuns (pentru johnnny123):

Meriti voturile mele doar pentru gluma cu Picasso, e fantastica. (Includ si expunerea prezentata la care subscriu in totalitate, sunt unul dintre exemplele mai sus enumerate, epuizand talent, perseverenta si litri de sudoare ca sa ajung acel nivel atat de dorit de tinerii visatori de azi.
O zi minunata

| johnnny123 a răspuns (pentru FreddieM):

Multumesc! Mă bucur că povestea a ajuns și la urechi capabile să o audă laughing

| siriusblack98 a răspuns:

Pentru ca depinde de mai multi factori aici cum ar fi: inteligenta, noroc, pile, nepotisme, risc asumat. 90% Din oameni nu au asa ceva momentul acela crucial din viata fiecaruia cand ar trebui sa aiba.Asa ca se multumesc cu meseriile de jos platite prost unde au acces.Cineva a zis mai sus ca asa este peste tot in lume, e oarecum adevarat.Dar in foarte multe tari ala care munceste mult chiar si la munca de jos nu are parte de atatea lipsuri ca la noi.De muncit se munceste oriunde dar cu diferenta ca aici pentru aceeasi munca esti platit de 3 ori mai prost.

| FreddieM a răspuns:

Poti defini care sunt oamenii care muncesc mult si cei care muncesc putin? Gasesc imediat raspunsul pe care il astepti.

| InvatamProgramare a răspuns:

Pai e simplu. Edit: sau nu prea...
In primul rand sunt doua aspecte: cat de repede poti pregati o persoana pentru acea munca si cat de cautata este acea munca.
A. Cat de repede poti pregati o persoana:
1. Ca sa poti sa dai cu sapa nu trebuie sa stii aproape nimic. Deci, practic la orice ora o persoana care poate munci poate indeplini aceasta activitate.
2. Ca sa poti face potcoave e mai complicat, trebuie sa stii sa folosesti instrumentele care sa inroseasca fierul, trebuie sa stii ce fel de fier iti trebuie, trebuie sa stii cum sa lovesti cu ciocanul ca sa se indoaie uniform si corect bucata de otel. Deci, practic, pentru ca o persoana sa poata realiza aceasta activitate e nevoie de putina conditie fizica, abilitati fizice si cunostinte teoretice si practice. De aceea nu poti crea un potcovar peste noapte ci probabil in 1-3 ani.
3. Ca sa faci operatii pe creier iti trebuiesc in jur de 20+ de ani de invatat si practica pe langa un alt specialist. De aceea nu poti crea un neurochirurg peste noapte, ci in zeci de ani.
Concluzie: E firesc ca cel ce trebuie sa invete 20 de ani ca sa poata face ceva sa fie platit mult mai mult decat cel care nu trebuie sa stie mai nimic?

B. Cat de cautata este acea munca:
1. Cand pe piata joburilor se cauta putine persoane care stiu sa faca croitorie, iar persoanele care stiu sa croitoreasca sunt in numar mare companiile au de unde sa aleaga angajatii si isi permit sa scada salariile ( de aici a aparut si idea de salariu minim pe economie) pentru a nu lasa companiiile sa scada acest salariu la nesfarsit.
2. Pe de alta parte cand pe piata joburilor se cauta multe persoane care stiu programare, iar persoanele care stiu sa programeze sunt in numar mic se intampla fenomenul invers. Pentru ca sunt multe companii care au nevoie de serviciile unui programator, programatorii pot ridica pretentii la salarii mai mai pentru ca stiu ca au de unde sa aleaga. Si de aceea salariile programatorilor sunt aproape la fel de mari ca cele din 'Vest'.
Concuzia: E firesc ca cei care sunt greu de gasit sa fie platiti mai scum, iar cei ce se gasesc in exces sa fie platiti mai putin?

Cuncluzia generala: Pentru a avea un job cat mai bine platit trebuie sa indeplineasca doua conditii:
1. Ceea ce stii tu sa faci sa fie la mare cautare. In contextul de azi gandeste-te cine e la mai mare cautare: un mecanic auto sau un potcovar? Apoi gandeste-te cine e platit mai bine?
2. Ceea ce stii tu sa faci sa nu poata fi facut de multi si daca mai este si greu de invatat e si mai bine. (Aici nu stiu ce exemplu simplu sa dau)

Sper ca ai inteles idea/#romanul. happy

| AlleXuSS a răspuns:

Salut
Strainii care lucreaza la noi sunt scutiti de taxele de stat de la noi din tara!
taxele sunt platite catre statul lor adica ei scapa de platitul de cazare, mancare, transport, sanatate si etc!(dar ei castiga atata pentru ca si ei sunt platitori de taxe doar ca nu le platesc la noi le ia statul lor astea happy nu te gandi ca daca ei sunt angajati cu 1000e la noi dar ei la sfarsit de an trebuie sa plateasca taxa la stat ) Unele firme din Romania nu le dau lor banii in mana ci le trimit banii la ei in tara si de acolo le trage statul taxele si restul se duce la familie!) am raspuns cam sec dar informeaza-te inainte happy
Salutari!