| FazekasErvin a întrebat:

Bună doresc să întreb persoane care știu să răspundă situației

Am un prieten căruia părinții vor să îi treacă casa pe numele lui și să rămână al lui după decesul părinților, dar el din anumite motive nu dorește.

Oare poate să refuze dar să primească cota parte în bani care îi revine din moștenire și cum anume se procedează

14 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Sigur ca poate refuza acum sa dobandeasca proprietatea casei, nimeni nu-l poate obliga.
Prin acest refuz nu-si pierde dreptul de mostenire si la decesul parintilor va mosteni cota-parte legala, in functie si de faptul daca mai are frati/surori si de situatia dreptului de proprietate asupra casei, respectiv este numai a unui parinte sau a ambilor parinti in cote egale.

| CodrutElian1990 a răspuns:

In primul rand, parintii sunt proprietari deplini pe casa si nimeni, nici un copil nu are cota-parte din casa sau valoarea ei atata timp cat acestia traiesc. Parintii pot sa o instraineze fara acordul urmasilor si fara sa le dea vreun ban.
In al doilea rand nimeni nu poate fi obligat sa primeasca un bun (casa) care nu-i apartine, daca nu doreste.
In al treilea rand el are vocatie de mostenitor la moartea unui parinte sau ambii, primind cota-parte, daca parintii nu au facut alte demersuri ca testament, contract de vanzare cu clauza de intretinere si uzufruct viager. La testament trebuie tinut cont de partea rezervatara pentru ceilalti mostenitori (daca exista).

| Cipi1212 a răspuns:

Dacă are casa asigurată de ce preferă altă casă pe care va trebui să o cumpere?

| gllopel a răspuns (pentru Cipi1212):

Vrea ca tot romanul, "bani, bani, bani". Asta si spune.

| Cipi1212 a răspuns (pentru gllopel):

Nu luăm banii cu noi pe lumea cealaltă.

| gllopel a răspuns (pentru Cipi1212):

Spune-i lui, nu mie.
Eu am avut probleme la un loc de munca unde voiam libere pentru orele suplimentare. Colegii mi-au sarit in cap ca dau idei sefilor. Ei voiau bani.

| Cipi1212 a răspuns (pentru gllopel):

Asta este!

| gllopel a răspuns:

"el din anumite motive nu dorește"
Doreste
"să primească cota parte în bani care îi revine din moștenire"
In primul rand, inca nu este mostenitor. Parintii inca traiesc. Ce "cota" sa primeasca? Pana la decesul parintilor se pot schimba multe in marimea si valoarea masei succesorale.
In al doilea rand el doreste bani. Astuia vor sa-i lase parintii casa nedreptatind ceilalti copii? Si ei sa ramana... unde? Pe drumuri?

| GabiDumitrescu a răspuns (pentru gllopel):

Pai inca nu stim daca exista si alti copii...

| Korkodeln a răspuns (pentru GabiDumitrescu):

Daca e cota parte implicata e clar ca mai sunt si altii la masa succesorala, pe de alta parte am vazut situatii din astea, daca are casa pe numele lui, atunci trebuie EL sa plateasca cota parte celorlalti mostenitori.

Daca casa nu e cine stie ce si nici intr-o zona buna, te chinuii cu impozitele si la mostenire ceilati vin cu expertul care ti-o evalueza la sume astrocomice, evident ca nu le poti da banii aia si trebuie scoasa la vanzare, unde primesti cat primesc si ceilalti care n-au miscat un deget, in timp ce tu te-ai ocupat de toate pana la decesul parintilor.

Deci ideea in sine e buna, stai si astepti, nu misti un deget si iti vin niste bani. Bine parintii isi pot baga pla si vinde casa ca nu mai pot sa o tina, se muta in chirie si cheltuiesc banii pe placerile vietii (excursii, tratamente) si le lasa la copiii nerecunoscatori niste datorii.

| gllopel a răspuns (pentru GabiDumitrescu):

Cum nu stii daca prietenul tau mai are frati?

Pai nu e prietenul meu, iar OP nu a zis daca are sau daca nu are frati prietenul lui.

| gllopel a răspuns (pentru GabiDumitrescu):

In intrebare spui: "Am un prieten căruia părinții vor să îi treacă..."

NU. E. INTREBAREA. MEA! Acum ai inteles ce vreau eu sa zic aici? happy