| alicia2000 a întrebat:

Buna,in urma cu vreo 10 ani ne-am racordat din satul nostru la reteaua de apa potabila a comunei, suportand costurile aferente bransarii.11 familii am achitat tot ce inseamna conductele care ne furnizeaza apa acasa.nu au fost probleme pana acum o saptamana, cand compania furnizoare ne cere achitarea unei taxe de bransament de 1000 de lei,conducta fiind trasa pe cheltuiala noastra, atunci ajungandu-ne in jur de 1700
de lei de familie.este legala cererea unei noi taxe de bransare? conducta ar fi privata, compania nu a cheltuit nici un leu macar.va multumesc!

4 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

O taxa de bransare trebuie platita, pentru bransarea la conducta principala. Ma gandesc ca suma solicitata este prea mare. Solicitati furnizorului sa va indice textul legal care prevede taxa respectiva si valoarea acesteia.

| alessia5158 a răspuns:

Poate nu ai inteles tu! ---acea taxa poate sa fie pentru racordul la reteaua de canalizare si nu pentru un bransament la apa potabila. informeaza-te la firma care detine gestiunea serviciului de alimentare cu apa si de canalizare.

bursuc001
Userul Lunii
| bursuc001 a răspuns:

Bună!

NU ai dat detalii IMPORTANTE :
* cine/cum/în baza căror acte a construit reţeaua "privată" pe care o folosiţi ( NU mă interesează numele, ci dacă e firmă privată sau chiar aparţinea de Compania de apă, ori era PF )
* dacă la acel moment aveaţi Autorizaţie ( de la Regia de apă/canal ) pentru executarea lucrării respective
* dacă, la acea dată, s-a achitat vreo taxă de racordare/branşare ( ori taxă de autorizare )
* dacă aveţi un Contract de furnizare servicii întocmit cu Regia de apă/canal ( şi la ce dată a fost întocmit )
* dacă, pe perioada acestor 10 ani, aţi achitat cheltuielile aferente apei folosite/furnizate şi dacă vi s-a remis Factură/Chitanţă
* dacă, anterior construirii acelei reţele "private", aţi avut depusă la Regia de apă/canal o Solicitare/Cerere privind extinderea reţelei de apă/canal ( pe raza domiciliului vostru ) şi ce răspuns vi s-a dat la respectiva solicitare, etc.

În principiu, dacă la momentul respectiv, NU vi s-a solicitat "taxă de branşare", solicitarea acesteia după 10 ani este ILEGALĂ/tardivă ( datorarea acesteia se PRESCRIE după 3 ani în care Compania avea dreptul să vă solicite acea datorie )...

Dacă mai dai detalii, mai vedem ce & cum...

Toate cele bune.