| davidd100dd a întrebat:

Buna,o intrebare care ma streseaza de ceva vreme.
Tatal meu a decedat in urma cu cativa ani, el a fost casatorit cu o femeie, din acea casatorie nu a rezultat copii.Eu find singurul lui copil din alta casnicie.
Problema e urmatoarea.
Pe numele lui si al acelei femei din prima lui casatorie se afla un teren..acea femeie in anul x a divortat de tatal meu si a renuntat la numele tatalui meu revenind la numele ei... dupa divort la cativa ani buni tatal meu a decedat...iar eu sunt singurul mostenitor al lui.
Intrebarea e...ce drept ar mai avea prima lui nevasta care e si ea pe contract daca a divortat si ce drept as avea eu ca mostenitor?

13 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

In acest caz vei mosteni integral bunurile proprietate a tatalui, fosta sotie nu mosteneste nimic, ramane doar cu ce a avut in proprietate.
Trebuie sa faci mostenirea cat mai repede, asa ca adreseaza-te la un notar public de la ultimul domiciliu al tatalui.

| doctorandus a răspuns (pentru Ioandelasal):

Daca nu a acceptat mostenirea la timp ea revine celei care a acceptat-o faptic, altfel ar fi revenit statului.

http://revista.universuljuridic.ro/despre-renuntarea-la-mostenire/

| Ioandelasal a răspuns (pentru doctorandus):

Nu este adevarat, renuntarea la mostenire trebuie sa fie expresa, cu exceptia cazului in care un mostenitor nu-si exprima optiunea in termen de maximum 1 an de la deschiderea succesiunii.
Si mostenirea revine statului doar daca nu exista nici un mostenitor ori toti mostenitorii renunta la mostenire.

| doctorandus a răspuns (pentru Ioandelasal):

Citat:

"succesibilul cunoaște atât deschiderea moștenirii, cât și calitatea sa de succesibil (legal sau testamentar)

succesibilul nu și-a exercitat dreptul de opțiune succesorală (prin acceptarea moștenirii sau renunțarea expresă la moștenire), în interiorul termenului de decădere un an prevăzut pentru exercitarea dreptului său de opțiune succesorală".

Bula
| Bula a răspuns:

Tu vei mosteni INTEGRAL bunurile tatalui tau ramase lui din casatoria anterioara, la care se adauga jumatate din bunurile dobandite in comun in urmatoarea casatorie (cand a decedat).
Evident, drepturile de proprietate trebuie dovedite cu acte legale.

sadrian46
| sadrian46 a răspuns:

Nu are nici un drept la moștenire. Astfel înainte de deces, jumătate din casă este a ei. După deces, tot jumătate din casă este a ei. Din cealaltă jumătate, care este moștenire, dacă a divorțat nu mai are drept ea, doar ceilalți moștenitori, adică dta.
Dar trebuie să fii atent, căci procedura de moștenire are niște termene de deschidere a ei, pe care trebuie să le respecți ca să nu ai probleme. Astfel la un avocat, notar, cât mai repede.

| relian a răspuns:

Daca acea femeie de care spui tu a divortat de tatal tau, ar trebuie ca in actul de divort sa spuna ce a revenit fiecaruia, cand cineva divorteaza asa se intampla, lucrurile, bunurile acumultate in timpul casatoriei se impart intre cei 2 soti.

Deci tata tau a divortat,terenul ala a revenit unuia din ei sau ambilor,sau depinde c e s-a hotarat la divort, dar in actul de divort trebuie sa se specifice.
Daca acel teren a fost impartit, atunci tie iti revine doara partea tatalui tau, nimic mai mult.
Cel mai indicat este sa mergi cu certificatul de divort al tatalui tau la un notar, avocat ceva si sa intrebi acolo, aia vor citi actu de divort si dupa vor stii exact ce raspuns sa iti dea.

| davidd100dd explică (pentru relian):

Am sentinta de divort dar in acea sentinta scrie doar ca ea a cerut divortul si.scrie si declaratia ei de ce vrea sa divorteze...si la cartea funciara pe. terenul respectiv apar amandoi...casa sa cumparat cand ei erau casatoriti, a cumparat-o tata tatalui meu, si a trecuto.si pe ea in contract..deci teoretic am jumatatea tatalui meu dar practic un avocat sau notar imi va spune cel mai bun raspuns.Va multume sc

| relian a răspuns (pentru davidd100dd):

Daca au cumparat casa cand erau casatoriti sigur are si ea parte, la teren la fel, dar nu stiu de ce sau cum de nu s-a facut la divort partaj, de regula atunci se face, eu asa stiu.Cel mai indicat este sa intrebi un avocat, ala sigur stie exact cum si ce se face sau ce s-a facut in cazul tau.

| relian a răspuns (pentru davidd100dd):

Casa sa cumparat de catre bunicu tau zici,apoi a trecuto pe numele lu taicatu.
Cam vagi informatii,casa aia trebuie sa stii sigur in ce mod a fost trcuta pe numele lui taicatu.
De ce zic asta? Pt ca poti face acte de vanzare cumparare,poti face acte de donatie si etc.
In cazul in care bunicatu ia donat casa lui taicatu,atunci fosta lui nevasta nu are nici un drept,adica nu ia nimic din acea casa.
legea spune clar orice sa adus din afara casatoriei de catre cei doi,nu se imparte, fiecare ia ce sia adus inainte de casatorie.
In timpul casatoriei orice cadou, indiferent ce valoare are, bijuterii, masini, case facute cadou vor ramne doara celui care lea primit.Nu se impart deloc indiferent ca erau casatoriti, indiferent cati ani au stat impreuna.
Deci in cazul in care bunicatu ia donat casa lu taicatu fosta lui nevasta nu are nici un drept acolo.
In cazul in care bunicatu i-a facut act de vanzare cumparare lu taicatu, iar taicatu era casatorit deja, atunci acea casa se imparte jma juma intre cei 2 la divort.
La fel si cu terenul ce spui si cu orice alte bunuri dobandite in timpul casatoriei si care nu sunt cadouri.
Uite alt exemplu.
Daca tatal tau iar fi cumparat lu nevastasa o masina indiferent de 1 mie de euro, de 1 milion de euro si iar fi zis uite asta e cadou pentru tine, acea masina ar fi ramas doara a ei.Sau bijuterii facute cadou indiferent ce valoare ar fi avut alea se dau deoparte is doara a celui care le-a primit, nu fac obiectul partajului la divort.
Vad unia pe aici bat campurile la greu, mai ales sadrian tu una intrebi si el ca de obicei alta raspunde laughing
Dupa el deja tu nu ai nici un drept, omu e deja si avocat, sau judecator laughing numa chestii gresite baga, cred doara sa sa se afle in treaba.Vad o baga pe maicata,o baga pe nevasta prima,baga la granada tot,desi tu nici nu ai intrebat de chestiile alea.

Ok deci daca la divort nu s-a facut imparteala asta, iar acum taicatu a murit fosta chiar daca e divortat are jumate, ca asa zice legea, cealalta jumate este a ta numa daca tu esti singurul copil. Daca taicatu mai are si alti copii, atunci jumatea lui taicatu din casa se imparte la toti copii.
Asa si cu terenul in cauza la fel.
Mergi la un avocat sau la notar ca poate notaru nu iti ia bani pentru informatia asta, sau daca iti ea e mult mai ieftin ca un avocat si iti zice ala cum sta treaba.
Bafta

| davidd100dd explică (pentru relian):

Deci repet..pamantul la cumparat bunicul meu pentru tata trecandul direct pe tata si.nevasta lui actuala la vremea acea..amandoi fiind pe contract.
După ca-ti va ani ea a divortat de tata renuntand la numele tatalui meu si revenind la numele ei si fara sa existe un partaj.
La cartea funciara pe proprietatea respectiva este tatal meu si femeia aia, deci sa inteleg ca teoretic si practic e 50%tata 50%femeia aia...si acum eu find singurul mostenitor al lui el neavand altii copii eu am partea lui de 50% atat?
Sau partea lui de 50 % se imparte intre mine si femeia aia...

| relian a răspuns (pentru davidd100dd):

Exact tu ai jumate,inseamna ca la divort nu s-a facut partaj,dar asta nu inseamna ca ea a pierudt ceva,acum cand vei face mostenirea tu,va trebuie sai dai si ei jumatea ei.
Este simplu,mergi la notar ca oricum acolo trebuie sa faci chestia asta si te lamureste notaru.
Mai bine ca ala nu stie nimeni pe aici.
Dar referitor la teren,inca odata iti zic un teren poate avea act de vanzare-cumparare, sau act de donatie.
De exemplu poti sa dai bani aluia si sa iti faca act de donatie, sau este alegerea ta sau a lor ce acte au vrut sa faca.

Daca este act de vanzare/cumparare, atunci fosta nevasta are dreptul la jumate, asta pentru ca este jumatea de la divort.
Acum avand in vedere ca n-au facut partaj si taicatu a murit logic asa ar fi sa ia tot jumate, pentru ca dupa divort ea nu mai facea parte din familie.
Oricum mergi la notar ca oricum tot la el ajungi pentru acte.Bafta

| anonimg a răspuns:

La un divorț există un partaj (împărțire a bunurilor comune). Tu trebuie să te interesezi ale cui au rămas bunurile -cum s-au împărțit ele după hotărârea judecătorească. În hotărârea de divorț trebuie să scrie și partajul. Caută deci hotărârea de divorț și citește-o bine. Eventual de mai multe ori.
Ce a rămas pe numele tatălui tău îți va rămâne ție. Ce a rămas pe numele acelei femei, îi va rămâne ei.