| 13november a întrebat:


Părinții mei sunt despărțiți si nu se pot întâlni sa facă o declarație cum ca m-ar lasa sa ies din țara cu antrenorul pentru cantonamente.
Întrebarea mea este dacă se pot face doua declarații, una facuta de mama, iar una de tata cu aceleași date la doi notari diferiți din orașele in care sunt?
Mulțumesc frumos.

13 răspunsuri:
Bula
| Bula a răspuns:

Declaratiile se pot face separat, de fiecare din parinti, la notari diferiti.
Daca se preconizeaza sa mergi de mai multe ori in asemenea cantonamente in strainatate, ar fi bine sa se faca declaratii corespunzatoare, valabile pe o perioada de valabilitate mai mare (chiar 1-2 ani), sa nu fie nevoiti sa dea declaratii dese, "in fiecare luna".

| Holiday a răspuns (pentru Bula):

Nu mai merge pe perioade asa mari. de anul trecut.

| mihai69 a răspuns (pentru Holiday):

Așa e - de anul trecut nu merge decât cel mult... trei ani! rolling on the floor

| Bula a răspuns (pentru Holiday):

Nu, fiindca nu convine notarilor. Si ei trebuie sa castige ceva... tongue
O imputernicire se poate pentru ORICE, pe perioada NELIMITATA, cu conditia ca imputernicitul sa accepte imputernicirea (cu toate raspunderile aferente).
De exemplu, daca eu sunt plecat din tara sau sunt bolnav complet imobilizat, pot imputernici una sau mai multe persoana sa-mi reprezinte TOATE interesele. Nimeni nu poate dispune impotriva intereselor mele private, inclusiv asupra proprietatilor mele. Iar viata mea e proprietatea mea.

| Violleta2022 a răspuns:

Bineinteles sa se pot face doua, atat vreme cat sunt legalizate la notari, au aceeasi valoare.

| mihai69 a răspuns:

Da, e posibil.
Dar dacă sunt divorțați și tu ești dat în grija unuia dintre ei prin hotărârea de divorț, ai nevoie de acea sentință plus declarația notarială a părintelui care te are în îngrijire. Fără alte chestii de la celălalt părinte.

| 13november explică (pentru mihai69):

Da, sunt divorțați, dar din cate stiu nu se poate doar cu acordul unui părinte.
Mulțumesc mult. happy

| mihai69 a răspuns (pentru 13november):

Nu știi bine; eu am ieșit de mai multe ori din țară cu copilul unei persoane divorțate și am avut doar o singură declarație notarială la mine, plus hotărârea definitivă și irevocabilă de divorț care cuprindea și prevederea încredințării minorului acelui părinte.

| Holiday a răspuns (pentru mihai69):

Nu poate iesi din tara fara acordul ambilor parinti. Nici macar parintele in grija caruia este incredintat nu poate scoate copilul din tara fara procura notariala prin care celalalt parinte isi da acordul. Procura trebuie sa cuprinda destinatia, perioada si traseul.
Se poate doar daca unul dintre parinti a renuntat definitiv la drepturile parentale, ceea ce este altceva.
Nu-l mai invata prostii ca il intorc astia de la vama.

Da, parintii pot da doua declaratii diferite, in orase diferite, la notari diferiti. Doar ca trebuie ca antrenorul sa aiba duplicate originale ale ambelor declaratii.

| minrest a răspuns (pentru mihai69):

Dar cum iti explici faptul ca eu nu sunt divortat dar copiii mei, cand erau minori, nu puteu iesi din tara numai cu acordul sotiei, fara acordul meu scris si autentificat la notar? Un copil minor nu poate iesi din tara fara acordulambilor parinti.

| mihai69 a răspuns (pentru Holiday):

Http://www.politiadefrontiera.ro/......ri-59.html
===
Citește te rog ATENT punctul „D". Îl redau și mai jos, pentru restul comentatorilor:
===
D. Este titular al unui document de călătorie individual (paşaport sau carte de identitate/carte de identitate electronică) şi călătoreşte însoţit de o alta persoană fizică majoră, numai dacă persoana însoţitoare prezintă extrasul de cazier judiciar şi o declarație a (...) părintelui căruia minorul i-a fost încredinţat (prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă şi irevocabilă)! _! _! _! _, (...) pentru o perioadă care să nu depăşească 3 ani de la data întocmirii acesteia, care cuprinde:

* acordul acestora cu privire la efectuarea de călătorii în străinătate;
* datele de identitate ale însoţitorului respectiv.

Declarația şi certificatul de cazier judiciar, precum şi oricare dintre documentele care au contribuit la aprecierea îndeplinirii condiţiilor exercitării dreptului la libera circulaţie se prezintă Poliţiei de Frontieră din punctul de trecere a frontierei prin care se efectuează ieşirea din țară.
===
Mai citiți legile, oameni buni!

| Holiday a răspuns (pentru mihai69):

Nu poti iesi fara acordul celuilalt parinte decat daca celalalt parinte nu are stipulat dreptul la vizite periodice sau in orice alte conditii stabilite prin hotarare judecatoreasca. Daca parintele se prezinta la domiciliul declarat al minorului in cadrul programului de vizita iar minorul nu este acolo, fapta parintelui care nu a respectat asta este de natura penala. Tocmai de aceea, pentru a parasi tara, minorul are nevoie de acceptul ambilor parinti. In felul acesta parintele si-a dat acordul ca pe perioada respectiva sa renunte la dreptul de a-si vizita copilul.
Varianta cu un singur parinte sau niciunul este doar daca unul, sau amandoi parintii sunt decazuti din drepturi.

| mihai69 a răspuns (pentru Holiday):

Omule, dacă nici după ce ți-am citat legea nu crezi că se poate - e problema ta. Dar nu mai răspândi informații eronate.
===
Legat de dreptul de vizitare - aia e altă poveste. Pot pleca cu copilul afară, cu condiția ca atunci când e „zi de vizită" să fiu în locul stabilit. Dar și asta, până la vârsta când copilul poate spune unui judecător (dacă vrea și simte astfel) că s-a săturat să mai fie trambalat pe la alt părinte de care el nu are niciun chef. Sunt trecut și prin asta, din păcate. Nu mă împiedică nicio lege să plec din țară cu copilul care mi-a fost încredințat mie prin hotărâre definitivă și irevocabilă!