| Danmarianaurel1 a întrebat:

Buna seara.
Am o întrebare dacă aveți idee.
Am lucrat 3 ani și 6 luni la o firma cu carte de munca 8h/zi.
Mi-am dat demisia în martie începutul lunii. Am stat 5 luni acasă.
Soția a rămas însărcinată după aceste 5 luni de stat acasă, mai exact in luna 6.
Cum se calculează indemnizația pentru creșterea copil, având în vedere că am muncit la ultimul loc de muncă 3 ani și 6 luni? Menționez că am 12 ani vechime și soția nu are carte de munca.

1 răspuns:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Conform OUG nr.111/2010, privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, cu md. si compl. ulterioare, citez:
"ART. 2.
(1) Persoanele care, în ultimii 2 ani anteriori datei naşterii copilului, au realizat timp de cel puţin 12 luni venituri din salarii şi asimilate salariilor, venituri din activităţi independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuală, venituri din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, denumite în continuare venituri supuse impozitului, beneficiază de concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap, precum şi de o indemnizaţie lunară.
(2) Cuantumul indemnizaţiei lunare prevăzute la alin. (1) este de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni din ultimii 2 ani anteriori datei naşterii copilului. Cuantumul minim al indemnizaţiei lunare nu poate fi mai mic decât suma rezultată din aplicarea unui coeficient de multiplicare de 2, 5 la valoarea indicatorului social de referinţă, iar cuantumul maxim al acesteia nu poate depăşi valoarea de 8.500 lei."
Incepand de la 1 martie 2023 indicatorul social de referinta este de 598 lei, astfel ca indemnizatia minima este de 1.495 lei, daca din calcul ar rezulta o valoare mai mica.
Se calculeaza in felul urmator:
-Se aduna salariul net lunar din ultimele 12 luni lucrate si suma se imparte la 12.
-Se inmulteste rezultatul cu 0, 85 si aceasta va fi indemnizatia.