| Saly01 a întrebat:

Bună seara! Am o problemă și doresc o îndrumare. Este legată de succesiunea unui apartament după decesul tatălui meu. Eu mai am o soră și un frate major cu handicap și mama care este în viață. Care sunt cotele care ni-se cuvin fiecăruia dintre noi? Mulțumesc!

17 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

In cazul expus cotele de mostenire sunt urmatoarele:
-Sotia mosteneste cota-parte de 1/4 (25%);
-Toti cei 3 frati mosteniti restul de 3/4 (75%), deci fiecare va mosteni cota-parte tot de 1/4 (25%).
Problema este partea din apartament asupra careia se aplica cotele respective, putand fi 2 situatii:
-Apartamentul a fost proprietate personala numai a tatalui si atunci cotele se aplica intregului apartament;
-Apartamentul a fost proprietate comuna a tatalui si mamei si atunci cotele se aplica numai partii care a apartinut tatalui. Daca fiecare a avut cate jumatate din apartament atunci mama va mosteni cota-parte de 1/8 (1/4 din jumatate), la fel veti mosteni fiecare frate, mama avand proprietatea personala a cotei-parte de 1/2.

| relian a răspuns:

Raspunsuri nelamuritoare ca de obicei.

Ok ia sa vaz eu daca explic mai bine laughing
Deci aptm era al parintilor tai, fiecare parinte cate jumatate.
Daca unul din parinti moare se va imparti doara jumatatea lui, adica a celui decedat ok?
Parintele ramas in viata isi pastreaza jumatea avuta de dinainte si mai primeste inca un sfert din jumatea celui decedat.

Ca urmare luand tot aptm mama va mosteni 50% partea ei de drept plus inca un sfert din jumatea sotului.
Mai exact voi toti 4 vei avea cate un sfert din aia 50% a lui taicatu.50% impartit la 4 vine cate 12.5 de caciula %.

Mama -62.5%
TU - 12.5%
Sora - 12.5%
Fratele - 12.5%

| relian a răspuns:

Imparteala asta se va face daca nici unu din voi nu vrea sa faca altfel, adica unia poate vor sa renunte la partea lui.
Atentie la neatentie laughing nu toti notari o sa va spuna asa pe inteles.
Ma refer daca renuntati careva, aveti grija ca renuntarea este definitiva, nici Hristos nu mai poate schimba ceva, odata ce renunti.
Atentie sa nu renuntati toti, pentru ca in cazul ala partea tatalui va reveni primariei laughing deci poate renunta 2 dintre voi, apoi automat restul va reveni celui care nu a renuntat.

Asta asa ca o paranteza in cazul in care vreti sa lasati tot doara unuia din voi, ori sa renuntati.

Intrebati notaru sa va lamureasca asa babeste, nu sa vorbeasca la nivelul lui, no sa intelegeti nimic.

De asemenea puteti lasa totul doar unuia din voi, depinde de voi cum va intelegeti.Deci la notar, la aceste voi hotarati ce vreti sa faceti.
Asta asa ca o paranteza.

| mi25 a răspuns (pentru relian):

Da, poate ramane unuia dintre copii, dar nu prin renuntare.
Renuntarea nu se poate face in favoarea cuiva din mostenitori: renuntarea este renuntare. In acest caz mostenirea se imparte doar la cei care mai au vocatie de mostenitori, adica celor care nu au renuntat.
Daca renunta toti trei fratii, mostenirea revine mamei, dar eu consider ca nu e bine, deoarece pentru partea copiilor se vor plati taxe si la moartea mamei, deci de doua ori.
Daca se vrea cineva sa renunte pentru un frate sau mama, se face mostenirea, iar la iesire din indiviziune doneaza partea aceluia.

| relian a răspuns (pentru mi25):

Daca nu renunta careva, atunci nu are cum mosteni doara unu din ei.Mai citeste odata ce am spus.
Renunta toti in afara de unu, iar mama cand se face actu poate dona partea ei catre cel care na renuntat, asa ca se poate evita de pe acum alte acte pe viitor.
Daca renunta toti nu revine mamei parile alea, revine primariei laughing nici eu nu stiam, pana nu am intrebat un notar si mi-a explicat.

Deci mama poate face act pe toata partea ei unui singur copil acum odata cu dezbaterea mostenirei sau cum se mai numeste.
Stiu sigur ca am intrebat deja.Asa se evita mai multe acte si cheltuieli in plus.
Dar asta tine de familia lor, de cum se inteleg ei.In cazu ca nu se inteleg, atunci fiecare isi primeste partea.

| mi25 a răspuns (pentru relian):

Sunt ingrozit cum se interpreteaza legile, chiar si la nivel de notari.
Iti dau doua exemple: Cand am facut dezbaterea mostenirii dupa mama - cu mai multi ani in urma - ni s-a spus ca putem renunta toti copiii in favoarea mamei. Daca unul dintre copii nu renunta, partea ce revine copiilor revine acelui copil. Deci nu puteam sa renuntam in favoarea mamei decat daca renuntam toti.
Alt caz: Intr-o familie, care nu aveau copii impreuna, dar sotia - care a decedat avea un fiu din prima casatorie. Notarul a spus ca daca fiul decedatei renunta la mostenire, vin la mostenire rudele de gradul 2 ale sotiei. Deci nu merge la primarie.
La primarie merge mostenirea la care nu sunt gasite persoane cu vocatie de mostenitor: rudele defunctului pana la gradul 4. Adica pana la verisori.
Un alt caz. Dupa divort, barbatul a decedat inainte de a se face partajul. La partaj au venit rudele barbatului - el neavand copii - fratii. Prin hotararea de parrtaj s-a prevazut a cata parte din mostenire revine fiecarui frate. Fratii au vrut sa-i cedeze partea lor unui singur frate. Cu greutate au reusit, prin donatie si prin notificarea ca a primit o sulta de la fiecare, notificare facuta prin executor judecatoresc.
Si inca ceva: mostenirea este imprescriptibila, asa ca nu poate sa revina nimanui daca sunt persoane cu vocatie succesorala.

| relian a răspuns (pentru mi25):

Mie mia arata legea ce scrie.A zis asa, nu exista sa renunti in favoarea cuiva.Renunti si aia e tot, nu scrie nici pe hartia aia, ca iti da o hartie unde spune ca ai renuntat.Acolo nu scrie ca ai renuntat i favoarea cuiva.
Eu am 3 hartii de alea de la fratii mei, eu fiind ultimul ce nu am renuntat.Notaru a spus de renunt si eu,atunci partea celui decedat merge la stat,nu merge nici macar la ala cea ramas in viata.

Acu daca ala m-a mintit,avea si legi de unde cita,eu zic ce am si ce mi-a spus din alea ce le citea.
Deci cand renunti ai renuntat la partea ta si cruce. Daca vrei sa revii asupra renuntarii nu mai poate dezlega nici dzeu laughing eu asa am aflat,de aia am si fost sa refacem, sa renunt eu si sa ramana o sora ce deja renuntate, A zis nu se mai poate.
Si eu cred ca e ok, cred cea zis notaru pentru ca interesu lui nu ar fi sa nu faca acte, pentru aia ia bani, deci putea sa zica da merge sa iti ia banii.Plus ca ma cunosc cu notaru respectiv.

| mi25 a răspuns (pentru relian):

Pai eu ce am zis? Citeste fraza a doua din postarea mea care incepe "Da, poate ramane unuia dintre copii, dar nu prin renuntare."
Tu sti din ce ti-a spus notarul, eu stiu din cartulii si practica.
Uite ce zice Codul civil:
Art. 963: Moştenitorii legali
(1) Moştenirea se cuvine, în ordinea şi după regulile stabilite în prezentul titlu, soţului supravieţuitor şi rudelor defunctului, şi anume descendenţilor, ascendenţilor şi colateralilor acestuia, după caz.
(2) Descendenţii şi ascendenţii au vocaţie la moştenire indiferent de gradul de rudenie cu defunctul, iar colateralii numai până la gradul al patrulea inclusiv.
(3) În lipsa moştenitorilor legali sau testamentari, patrimoniul defunctului se transmite comunei, oraşului sau, după caz, municipiului în a cărui rază teritorială se aflau bunurile la data deschiderii moştenirii.
Citeste cu atentie pct.3. Nu mai te lua dupa ce spune unul sau altul.

| mi25 a răspuns (pentru relian):

Ca sa-tiexplic:
- descedenti sunt copiii, nepotii si stranepotii pe linie filiala, adica pe linia copiilor;
- ascedentii sunt parintii, bunicii, strabunicii si stra-strabunicii.
- colateralii sunt fratii, copiii fratilor decedati - gradul II, unchii si matusile - gradul III si verisorii de gradul I - gradul IV. Toti acesti mostenitor sunt rudele decedatului, nu si a sotiei.
Deci, iti dai seama ca rar se intampla sa nu existe mostenitori.
Mai e un caz cand ajunge mostenirea la primarie: cand nici un mostenitor nu o accepta - de asemenea cazuri foarte rare.

| mi25 a răspuns (pentru relian):

Referitor la renuntare.
1. Partea sotului decedat - 1/2 din averea pe care au avut-o cei doi soti impreuna, mai putin cea mostenita sau primita ca donatie de unul din soti - revine sotului in viata.
2. Celalta jumatate se imparte: 1/4 sotiei si 3/4 copiilor.
3. Daca unul dintre copii renunta la mostenire, cele 3/4 se impart in mod egal intre ceilalti copii care nu au renuntat.
Poti sa revi asupra renuntarii doar pana cand ceilalti mostenitori nu au semnat documentele de mostenire.

| mi25 a răspuns (pentru relian):

Notarul, daca nu se semnasera actele, nu avea dreptate, dar trebuia sa refaca actele. Uite ce zice Codul civil:
Art. 1123
Revocarea renunţării
(1) În tot cursul termenului de opţiune, renunţătorul poate revoca renunţarea, dacă moştenirea nu a fost deja acceptată de alţi succesibili care au vocaţie la partea care i-ar reveni,

| mi25 a răspuns (pentru relian):

Art. 1121
Efectele renunţării
(1) Succesibilul care renunţă este considerat că nu a fost niciodată moştenitor.
(2) Partea renunţătorului profită moştenitorilor pe care i-ar fi înlăturat de la moştenire sau celor a căror parte ar fi diminuat-o dacă ar fi acceptat moştenirea.

Cine este inlaturat de la mostenire? Rudele de gradul II, daca este un singur mostenitor de gradul I.
A cui parte ar fi diminuat-o? A rudelor de acelasi grad: frati, surori.
Daca decedatul nu are urmasi, atunci se procedeaza la fel cu rude de gradul II.
In vechiul cod civil, inainte de modificare, erede (mostenitor) era parintele ramas in viata daca toti copiii renuntau la mostenire. Acum nu mai este.

| relian a răspuns (pentru mi25):

Scuze,dar cu cine te certi?laughing stai linistit, nu eu am pus intrebarea.Eu am raspuns la ce a intrebat pe aici cineva, am spus ce procente revine fiecaruia.
Restu ce spui tu is povesti.Ce scrie in legile alea trebuie sa stii sa le si interpretezi.Ma iei cu rude de gradu 7 si alte basme, sincer nu-s curios, Multumesc de informatii, dar nu am cerut eu nimic.Nu ma iau dupa nimeni, ma iau dupa ce am facut.Notaru ala e notar stie ce face.
Daca renunti nu mai poti reveni,daca tu asa spui ca poti f bine,retine ca poti,dar te asigur ca nu.

Du-te la un notar si intreaba,apoi spune-i ca tu stii ca uite ce zice nu stiu ce articol,apoi revino pe aici si sa spui cum a fost ok?
Pana atunci stai linistit ca eu is ok,nu am nevoie de informatii de genul asta.

Ce arati tu pe aici,de fapt copy/paste eu am spus in cuvinte simple si clare.
Omu de aia are nevoie de un vocablular pe intelesul lui,nu de povesti de defeiniiti, de cuvinte tehnice.

Aia care au introdus acele fraze in legi is niste lahari laughing odata ce te adresezi omului de rand, ori oricarui om, pai spue clar simplu, nu frazwe academice.

Ai venit sa spui ce? De faopt ai copiat din lege asa si? Ai spus exact ce am zis eu eu, mama mosteneste 50% partea ei, iar partea celui decedat mama 25% si restul copii, Asa si? Ala a inteles ce? Omu trebuie sa faca el calcule, poate nu stie nici aia laughing

Deci eu am raspuns simplu si clar 62.5 % mama si aia cate 12 si ceva la suta.
Mai clar de atata nu cred ca ai explicat tu prin copy? paste ce ai facut.
Asa ca eu stiu ce zic si ma iau dupa cine cred eu nu dupa ce arata altul, chiar si ce arai tu.Ce arati tu este exact ce am zis eu, dar folosind cuvintele mele nu alea legii laughing
Bafta

| mi25 a răspuns (pentru relian):

Nu ma cert cu nimeni. Daca imi expun parerea bazata pe legislatie nu inseamna ca ma cert cu cineva.
Nu putem sa informam pe cineva - chiar pe acest site - doar cu ce credem noi, ca legea nu se aplica dupa cum credem, ci dupa cum spune litera si spiritul ei.
La noi, in Romania, toata lumea se pricepe la toate. Am avut ocazia sa pun o intrebare de cod civil unui avocat care profeseaza in Germania. Stii ce mi-a spus? Mergi si intreaba pe cutare (mi-a dat numele, tot din Germania), deoarece eu sunt pe penal, nu pe civil.
Da, un notar a trimis citatie unui om sa se prezinte la dezbaterea mostenirii, in baza unor legi. Era dupa o luna de la decesul sotiei. Am pus mana pe telefon si l-am intrebat in baza carei legi l-a chemat la dezbatere, deoarece: nimeni nu-i obligat sa accepte mostenirea; chiar daca mostenirea a fost deschisa si acceptata pentru inceperea dezbaterilor nu exista termen; dezbaterea mostenirii se poate face la orice notar de pe raza de competenta, la care doreste mostenitorul, nu la unul impus.
A inceput sa se balbaie, sa spuna ca dosarul i-a fost repartizat de camera notarilor publici si ca e bine sa se faca mai repede pentru a nu plati impozit pe mostenire. In incheiere mi-a spus ca nu este obligat sa se prezinte. Dupa ce i-am mai spus cateva, deoarece persoana chemata avea 75 de ani, taran fara stinta multa de carte, l-am lasat in plata Domnului pe notar. A dezbatut mostenirea la alt notar cu un an mai tarziu.
Am copiat din lege deoarece ai spus un neadevar: ca daca fii decedatului renunta la mostenire, aceasta revine primariei. Am insirat celelalte puncte pentru ca sa-ti dai seama, atat tu cat si cei care citesc ca este greu sa se ajunga la aceasta situatie.
Ai mai spus ca daca renunta la mostenire este definitiva, ori nu este adevarat: exista o perioada de 6 luni - termen de optiune - in care, daca mostenirea nu inca este acceptata de ceilalti mostenitori, se poate reveni la renuntare.
Daca legea spune ca poti sa revii la renuntare, pe ce baza ma asiguri tu ca nu poti? Bineinteles ca poti, dar in conditiile puse de Codul de procedura civila.
Eu ti-am spus ca gresesti la unele probleme si ti-am argumentat de ce. Daca nu te intereseaza pe tine, poate ii intereseaza pe altii ca sa nu creada ca ce ai spus tu sunt adevarate si mai ales legale.
Si cu asta am terminat discutia pe aceasta tema.

| relian a răspuns (pentru mi25):

Nu a intrebat nimeni ce arati tu.Cand o sa intrebe cineva atunci e ok sa spui. Iara eu am aratat simplu cate procente ia fiecare.Ce este gresit acolo? Tu nu arati nimic, doara spui ca eu gresesc, dar nu arati si ce anume laughing Dar e ok vorba ta am terminat discutia asta.Numa bine

Răspuns utilizator avertizat
| 19flo79 a răspuns:

Mama are drept la 25% si restul se imparte intre copii