În parcarea de la supermarket poți parca oricum. (Bine, nu spun și că ar fi ok să faci așa!)
Nefiind drum public, poliția rutieră nu are dreptul să dea amenzi acolo.
Mihai, vorbesti fara sa stii.
In codul rutier se specifica: "Prin drum public se înţelege orice cale de comunicaţie terestră, cu excepţia căilor ferate, special amenajată pentru traficul pietonal sau rutier, deschisă circulaţiei publice;"
Parcarea de la supermarket este deschisa circulatiei publice. Se pot aplica amenzi. Sau in caz de accident usor se poate face constatare amiabila.
În Codul Rutier, "cale de comunicație" înseamnă orice spațiu amenajat pentru circulația vehiculelor și pietonilor. Parcarea supermarketului este exact asta: are intrări-ieșiri, benzi de circulație și este deschisă publicului. Deci, din punct de vedere legal, e drum public și se aplică regulile de circulație.
Caută și tu pe internet că de aia ai.
La ieșire din supermarket mă aștepta cu un aliat de 2 m și 130 kg...care a început să urle la mine ca trebuia "sa îmi țin ciocul și să mut mașina rapid." Ok, am greșit să parchez acolo, însă sunt o persoana respectabila și nu am mers acolo să fur sau să comit infracțiuni. Și nici acelor persoane nu ar trebui să li se aplice un astfel de tratament. E strigător la cer!
Agentul de pază nu are atribuții de poliție rutieră. El poate doar să te atenționeze și eventual să anunțe administratorul parcării sau, în cazuri mai grave, să cheme poliția.
O amendă rutieră pentru parcare neregulamentară în parcarea unui supermarket (care e proprietate privată) nu se dă de la poliția rutieră, decât dacă parcarea este deschisă circulației publice și poliția chiar e chemată la fața locului. În lipsa poliției, agentul nu are ce sancțiune oficială să îți dea.
O poză făcută de agent nu înseamnă nimic din punct de vedere legal, dacă nu vine poliția să constate fapta. Cel mult, poza rămâne la dosarul intern al supermarketului, dar nu e temei pentru amendă.
Cel mai probabil a vrut doar să te sperie?