| Elenaghr a întrebat:

Bună seara! Am parcat neregulamentar în parcarea supermarketului. Era noapte, ploua cu găleata, ma grăbeam crunt și nu am văzut ca eram partial pe trecerea de pietoni. A venit la mine un agent de paza, care mai ca nu a dat cu mine de biscuiți și ciocolata ca am parcat aiurea. Vorbea de parca urma sa imi și ardă o mama de bătaie buna. I-am zis să folosească un limbaj decent și un ton amiabil și că plătesc și plec. A plecat el urlând că îmi face poză și o sa vad eu amenda de la politie. Ma pot aștepta serios sa primesc amenda, ați mai pățit asa ceva?

12 răspunsuri:
| mihai69 a răspuns:

În parcarea de la supermarket poți parca oricum. (Bine, nu spun și că ar fi ok să faci așa!)
Nefiind drum public, poliția rutieră nu are dreptul să dea amenzi acolo.

| Jakye a răspuns (pentru mihai69):

Mihai, vorbesti fara sa stii.

In codul rutier se specifica: "Prin drum public se înţelege orice cale de comunicaţie terestră, cu excepţia căilor ferate, special amenajată pentru traficul pietonal sau rutier, deschisă circulaţiei publice;"

Parcarea de la supermarket este deschisa circulatiei publice. Se pot aplica amenzi. Sau in caz de accident usor se poate face constatare amiabila.

| mihai69 a răspuns (pentru Jakye):

Parcarea nu este "cale de comunicație". Așadar, unde am gresit?!?

| Jakye a răspuns (pentru mihai69):

În Codul Rutier, "cale de comunicație" înseamnă orice spațiu amenajat pentru circulația vehiculelor și pietonilor. Parcarea supermarketului este exact asta: are intrări-ieșiri, benzi de circulație și este deschisă publicului. Deci, din punct de vedere legal, e drum public și se aplică regulile de circulație.
Caută și tu pe internet că de aia ai.

| Colin536 a răspuns (pentru mihai69):

Esti sigur? Dar oare de ce politia a marcat trecerea de pietoni si locurile de parcare?
Ba poate da amenzi su nu numai.

| mihai69 a răspuns (pentru Colin536):

Marcajele alea nu sunt făcute nici aprobate de poliție.

| Jakye a răspuns (pentru Colin536):

Lasa-l Colin, n-ai cu cine.

| Elenaghr explică (pentru Jakye):

Ok, dar poate aplica o sancțiune pe baza unei foto trimise de agentul de paza?

| Jakye a răspuns (pentru Elenaghr):

Pentru parcare neregulamentara nu. Trebuie sa vina un echipaj de la politia locala sau nationala sa constate.

| Done_Mihai_1994 a răspuns:

Eu daca eram in locul tau si eu il filmam

| Elenaghr explică (pentru Done_Mihai_1994):

La ieșire din supermarket mă aștepta cu un aliat de 2 m și 130 kg...care a început să urle la mine ca trebuia "sa îmi țin ciocul și să mut mașina rapid." Ok, am greșit să parchez acolo, însă sunt o persoana respectabila și nu am mers acolo să fur sau să comit infracțiuni. Și nici acelor persoane nu ar trebui să li se aplice un astfel de tratament. E strigător la cer!

| Roscata69ro a răspuns:

Agentul de pază nu are atribuții de poliție rutieră. El poate doar să te atenționeze și eventual să anunțe administratorul parcării sau, în cazuri mai grave, să cheme poliția.
O amendă rutieră pentru parcare neregulamentară în parcarea unui supermarket (care e proprietate privată) nu se dă de la poliția rutieră, decât dacă parcarea este deschisă circulației publice și poliția chiar e chemată la fața locului. În lipsa poliției, agentul nu are ce sancțiune oficială să îți dea.
O poză făcută de agent nu înseamnă nimic din punct de vedere legal, dacă nu vine poliția să constate fapta. Cel mult, poza rămâne la dosarul intern al supermarketului, dar nu e temei pentru amendă.
Cel mai probabil a vrut doar să te sperie?