|

Buna seara! Am un dosar penal pentru fals in acte, cu un prejudiciu de 3000 lei pe care am declarat ca sunt total de acord sa il platesc si rexlcunoscand fapta. Respecticul SRL urmeaza sa intervina ca parte civila in proces dar nu se stie cand. Ulterior mi s-a mai intocmit un dosar, inselaciune, pentru o suma de 5000 de lei luata de la o persoana in urma careia am facut la notar o hartie cum ca banii ii voi returna pana la inceputul anunui acesta. Nu am avut posibilitate si asa respectiva persoana a inaintat cu procedura legala. Ce pot pati in acest caz, avand aceste doua "istorioare"?

5 răspunsuri:
| a răspuns:

Ai savarsit 2 infractiuni aflate in concurs si le-ai recunoscut pe amandoua.
In acest caz se stabileste pedeapsa pentru infractiunea cea mai grava (inselaciunea) si se adauga un spor de 1/3 din pedeapsa pentru fals (banuiesc ca este fals in inscrisuri sub semnatura privata).
Daca inchei un acord de recunoastere a vinovatiei pedeapsa stabilita se reduce cu o treime.
Fiindca sumele nu sunt mari si daca nu esti recidivist cred ca o sa se aplice o pedeapsa cu suspendarea executarii.

| a răspuns:

Citeste Codul Penal, acolo gasesti plaja de pedepse pentru fiecare din faptele tale.
Daca n-ai achitat nimic din datoria angajata, atunci esti considerat de rea credinta si pedepsele se vor stabili in consecinta.

| explică (pentru Bula):

Pai nu am avut posibilitate de achitare, iar eu vreau sa achit oricum. In caz de judecata, o sa imi iau un avocat care sa ma ajute sa sustin faptul ca vreau sa achit suma, depinde de posibilitati la momentul respectiv, fie integral, fie lunar intr-o perioada de X. Aici nu stiu ce sanse sunt sa ajung la aceasta intelegere

| a răspuns:

Cele două sunt dizjuncte, nu se cumulează, se judecă separat.
Cel mai rapid se rezolvă cu achitarea sumelor. Atunci dosarele se închid fără urmări pentru dta.
Altă modalitate este să achiți măcar parțial, cel cu dosar penal, acela este mai periculos.
Înșelăciunea se pedepsește cu închisoare.
Cu persoana poți să ajungi la o înțelegere așa.
Să își retragă plâgerea penală iar tu promiți și te ții de cuvânt că îi vei restitui lunar. Dacă te închide nu ai cum să îi restitui repede. Dacă înțelege.

| a răspuns:

Având doua fapte penale se aplica cumulul juridic al pedepselor pentru cele 2 fapte. Adica se aplica pedeapsa pentru infracțiunea cea mai grava la care se adauga un spor de pedeapsa.
In cazul inselaciunii impacarea partilor inlatura raspunderea penala deci daca ai plati acea suma persoana si-ar putea retrage plangerea si sa nu mai existe consecinte penale pentru tine.
In cazul falsului nu scapi de pedeapsa penala. Plata acelei sume inlatura doar raspunderea civila.