| Bogdan8102 a întrebat:

Buna seara! Ce inseamna Mandat Postal sau E-Mandat? Cand trimit prin Posta Romana colet intern cu ramburs imi apar aceste 2 optiuni.
P.S: Dau funda!

Răspuns Câştigător
sadrian46
| sadrian46 a răspuns:

Mandatul poștal îl duce poșta cu avionul, trenul, camionul poștei de la oficiul poștal unde l-ai depus. Asta durează.
E-mandatul este echivalentul mandatului telegrafic de pe vremuri.
Astfel, l-ai depus la poștă. Imediat cum are timp liber, oficianta de la oficiul poștal unde l-ai depus, practic, imediat, trimite un email la oficiul poștal unde este arondată destinația ta. Prin email, toate datele de pe mandatul tă ajung dincolo. Acolo se scoate la imprimantă mandatul tău. Astfel ajunge dincolo, practic imediat.
Astfel, nu durează cât s-ar plimba hârtia prin țară.
A doua zi dimineață este preluat de poștaș și merge spre destinație. Dacă persoana e acasă, îi dă banii. Dacă nu, îi lasă în cutia poștală acasă un aviz, să se prezinte a doua zi la oficiu să își ia banii. Pentru aceasta se plătește o taxă în plus, dar nu foarte mult. Merită.

1 răspuns:
| romeo78 a răspuns:

Https://www.posta-romana.ro/servicii-expeditori.html
Ai aici toate detaliile oficiale.
Dar pe scurt: mandat poștal este o hârtie pe care o completați în momentul depunerii coletului, iar exemplarul ajunge la destinatar care va semna pe el pentru primirea coletului.
Iar, e-mandat, este un mandat electronic, transmis online și care nu mai necesită hârtie.
Precum fac distribuitorii de marfă, care rareori mai cară hârtii de transport, având numai e-mandate pentru distribuție.