|

Buna seara...

Explic urmatoarea problema: am cunoscut o persoana prin intermediul Facebook-ului cu care m-am vazut o singura data, toate bune si frumoase pana cand am decis sa nu mai comunicam. Intr-o zi, m-am gandit furios sa ii fac rau si i-am luat poza si am publicat-o la mine pe Facebook, zicand despre ea ca face anumite chestii. De asemenea, am si jignit-o la locul de munca+ pe ea. Persoana are toate dovezile impotriva mea, insa si ea a avut un complice care a facut aceleasi chestii cum am facut eu. Nu doreste impacare, vrea sa mergem direct in instanta. Eu am dat o declaratie, ce se va intampla pe viitor? Nu cunosc nici pretentiile persoanei, nu cunosc nimic. La ce pot sa ma astept? (Sunt constient de inconstienta mea... si regret).

O intrebare suplimentara...: Daca se va ajunge in instanta pentru asa ceva, tribunalul in cat timp o sa dea solutionarea? Voi fi arestat? Multumesc si o seara buna

Răspuns Câştigător
| a răspuns:

In Codul penal al Romaniei nu exista infractiunea de defaimare, poate a facut plangere penala pentru infractiunea de violare a vietii private, citez:
"ART. 226.Violarea vieţii private  
  (1) Atingerea adusă vieţii private, fără drept, prin fotografierea, captarea sau înregistrarea de imagini, ascultarea cu mijloace tehnice sau înregistrarea audio a unei persoane aflate într-o locuinţă sau încăpere ori dependinţa ţinând de aceasta sau a unei convorbiri private se pedepseşte cu închisoare de la o lună la 6 luni sau cu amendă.
  (2) Divulgarea, difuzarea, prezentarea sau transmiterea, fără drept, a sunetelor, convorbirilor ori a imaginilor prevăzute în alin. (1), către o altă persoană sau către public, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.
(3) Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate."
Dupa parerea mea fapta nu se incadreaza intocmai in aceasta infractiune ci ar fi o problema civila, respectiv de raspundere delictuala pentru afectarea dreptului la demnitate si dreptului la propria imagine.
Oricum, daca politia continua urmarirea penala, vei fi chemat si de procuror, cel putin pentru prezentarea rechizitoriului, inainte de trimiterea in judecata.
Daca esti mai chemat la politie sau la procuror este bine sa angajezi un avocat. De asemenea este bine sa declari si ce a facut prietenul fetei.
De asemenea este bine sa vorbesti iarasi cu fata si prietenul care a postat despre tine, sa-si retraga plangerea si nici tu nu o sa depui plangere sau nu o sa actionezi in judecata.
Vezi ca plangerea penala trebuie facuta in maximum 3 luni de la data cand ai luat cunostinta de postarea prietenului.

4 răspunsuri:
| a răspuns:

Nu spui daca ti-a facut plangere penala si pentru ce infractiune ori te-a actionat in judecata pe cale civila.
In orice caz nu vei fi arestat inainte de terminarea judecatatii si pronuntarea unei hotarari definitive, dar pana acolo mai este mult.
Spne detaliile cerute si o sa-ti dau un raspuns concret.

| explică (pentru Ioandelasal):

Buna seara!
Eu am fost prieten cu aceasta fata cu care am avut si o relatie. La un moment dat, am vazut ca ma da de o parte si am vrut sa-i arat o ''lectie'' dar de fapt mi-am predat-o singur. Am luat o poza cu ea care nu reprezinta deloc nuditate si am postat-o la mine pe Facebook cu un text pe care il folosesti numai la prostituate. Apoi, nu m-am oprit. Pe pagina locului ei de munca am postat aceleasi lucruri. Iar in privat i-am zis anumite jigniri. Eu am dat declaratie si mi s-a spus ca sunt acuzat pentru defaimarea persoanei ei. In declaratie am povestit ce s-a intamplat, mi-am recunoscut vina, si am semnat. Mi s-a spus ca voi fi cautat pentru mai departe, si mi s-a spus ca dosarul trebuie sa ajunga la un procuror. Vreau sa stiu ce mi se poate intampla... Nu stiu daca e pe parte de penal sau civil. Ea a comunicat doar ca vrea sa ajungem in tribunal. Pe mai departe, nu stiu ce se va intampla. Am cautat-o, mi-am cerut iertare, nu a dorit. Dar si ea a gresit fata de mine deoarece a pus pe un prieten de-al ei sa imi faca acelasi lucru. (nu am scris asta in declaratie, ceea ce chiar imi pare rau).

| a răspuns (pentru Ioandelasal):

Nu vei fi arestat, maxim primesti o amenda.
Facebook-ul asta. nu inteleg de ce oamenii il considera asa "oficial" sa nu mai vorbim ca de buna voie iti dezvlui mai toate informatiile (personale) despre tine.
Pe vremea comunista, statul nu stia cum sa te spioneze, acum oamenii de buna voie isi dezvaluie viata personala. Progresul Tehnologiei vine cu manipularea in grup a maselor (oilor)

| a răspuns:

Nu are ceti face nimeni, nu o sa ia nici un procuror cazul asta ca de fapt nici nu este un caz.Nu stiu cui ai dat tu declaratie,cine stie ce politist habarnist a facut asta,ori poate a vrut sa te sperie sa o lasi in pace.
Poze pe Facebook is publice,deci tu nu ai facut nimic public,poza deja era publica laughing iar faptul ca ai jignit-o la fel e apa de ploaie,cati nu se injura pe internet,asta ar insemna ce? Ar fi un haos sa se dea toti in judecata ca sau injurat pe net.

Nu mai cauta pe nimeni,nu te mai duce nicaeri daca te cheama careva,totu pe net este public,e ca si cum ar fi stiu si eu bicicletele publice laughing iei una o duci dintr-un loc in altul, asa ai facut si tu cu poza, ai luat o poza si? Daca e careva sa iti faca ceva, asta ar fi numai Facebook aia te poate bloca sau anula contul, dar sa ajungi pentru chestia asta la tribunal bate campii respectiva.
Uite pe net, unia injura si presedinti si ce rahaturi se mai spun si? Tu te sperii si de umbra ta se pare.Nu mai baga in seama rahaturile astea.
Pe Facebook pti sa o injuri si acum daca vrei laughing sau da mie adresa si o injur eu, sa vad astept sa ma cheme la judecata laughing