| Eclectica a întrebat:

Găsesc undeva un model concret de cerere de chemare in judecata a angajatorului pentru neplata restantelor salariale si neinmanarea contractului de munca individual? Se scrie de mână cererea? Am gasit cateva modele dar sunt incomplete. Multumesc!

Răspuns Câştigător
| CodrutElian1990 a răspuns:

Nu o sa gasesti un model concret. In cerere poti sa scrii asa cum doresti, cu conditia sa respecti ce scrie Codul de procedura civila nou la art.194.
In prezent, de regula se scrie la calculator. Am asistat cand judecatorul i-a reprosat unui justitiabil de ce a scris de mana cererea, ca nu se intelege.
Atentie, inainte de a deschide actiune in instanta esti obligat sa te adresezi angajatorului cu o cerere prealabila in care sa ceri aceste lucruri. Aceasta cerere este simpla si se intocmeste in doua exemplare, un exemplar se depune la sediul angajatorului personal sau prin posta, al doilea ramane la tine. Daca o depui personal, cine primeste cererea semneaza pe exemplarul tau ca a primit, chiar poate sa-ti dea numarul de inregistrare. Daca o trimiti prin posta, o trimiti recomandata cu confirmare de primire.
Daca in decurs de 45 de zile calendaristice nu primesti nici un raspuns sau primesti raspuns nefavorabil, poti sa deschizi actiune in contencios administrativ (la tribunal).

8 răspunsuri:
| CodrutElian1990 a răspuns:

Atentie, nu lasa cererea fara semnatura pe motiv ca intai trebuie sa o vada seful, deoarece te lipsesti de dovada ca ai depus cerera prealabila.

| CodrutElian1990 a răspuns:

Cererea prealabila este simpla.
Domnului director (administrator sau ce este)
Subsemnatul (adresa completa), CNP__, angajat (fost angajat) la firma dumneavoastra... (denumirea) pe functia__ (sau postul sau locul de munca), va rog sa dispuneti urmatoarele:
1. Plata restantelor salariale.
2. Inmanarea unui exemplar din contractul individual de munca.

MOTIVELE CEREREII

1. Desi am fost angajat cu un salariu de__ lei/luna, pentru urmatoarele luni am primit doar sumele: (detaliezi cat ai primit pentru fiecare luna sau poti trece suma totala a restntelor).
2. Desi Codul muncii prevede la art.16, alin.(3) "Angajatorul este obligat ca, anterior inceperii activitatii, sa inmaneze salariatului un exemplar din contractul individual de munca.", nici pana in prezent nu l-am primit.

| CodrutElian1990 a răspuns:

Sa nu uiti sa o semnezi si sa treci data.
Pentru cererea de actiune in judecata o sa discutam dupa 45 de zile, poate pana atunci iesi din junionorat si poti sa imi timiti mesaje in privat. Daca nu, imi dai un email.

| Eclectica explică (pentru CodrutElian1990):

Esti atât de altruist cu ce știi, mai rar! Apreciez mult intentia ta, timpul pe care mi l-ai acordat aici, să ți se întoarcă în spor material si nu numai! O să mă descurc cum pot, nu îmi permit avocat, nici măcar pentru hârtii și nici n-aș abuza de știința cuiva fără remunerație. Mulțumesc mult, chiar m-a ajutat ce mi-ai spus, așa am să fac. I-am facut o cerere oficiala încă de acum vreo trei luni la care nu a raspuns. Am sesizat ITM si a fost sanctionat dar insista sa nu repare nimic, sa nu comunice (nici) cu mine. Nu avem sediu unde să ma duc, e un start-up infiintat in pronvincie, el escrocheaza prin Bucuresti... O sa-i mai trimit chiar maine recomandata cu o noua solicitare. Saptamana viitoare il chem in instanta. Lumea nu poate fi mai buna daca fiecare lasa sa creasca nedreptatea si stiu ca omu asta a lovit in oameni mult mai neajutorati ca mine si pe asta si mizeaza ca ne teama sa mergem la un tribunal. Eu nu voi renunta, indiferent de rezultat. Să fii sănătos, multumesc, mi-ai facut ziua mai buna cu gestul tau happy

| CodrutElian1990 a răspuns (pentru Eclectica):

Daca il dai in judecata sa sa mentionezi si aceste lucruri: ca ai sesizat ITM-ul, ca i-ai trimis o alta cerere. Daca ai ceva dovezi referitoare la acestea poti sa pui copii dupa ele sau mentionezi numarul de inregistrare, chitanta de trimitere etc.
Cererea de chemare in judecata tebuie sa cuprinda cam acelasi lucru ce ti-am scris, precizand in plus faptul ca ai sesizat ITM-ul, ca ai mai cerut acest lucru de la angajator.
La sfarsit sa scrii: "In conformitate cu prevederile art. Art 29, alin.(1), lit.l din | Ordonanță de urgență 80/2013, coroborat cu art. 266 si 270 din Legea 53 din 2003 Codul muncii) actualizata, actiunea este scutita te taxa judiciara de timbru.

| Eclectica explică (pentru CodrutElian1990):

Iți tare mulțumesc! happy Așa am să fac! Știu că dacă mi-am dat demisia ieri, în 45 de zile trebuie să depun cererea de chemare în judecata. Am toate dovezile că am insistat la legalitate și am parcurs etapele treptat până, la judecare, tocmai ca să mă bazez pe instituțiile statului, nu pe părerea mea subiectivă. Mă aștept la orice, sper la corectitudine... Dacă aș putea să te ajut și eu cu ceva, cu orice mă pricep, aș face-o cu drag!

| CodrutElian1990 a răspuns (pentru Eclectica):

O fac cu multa placere, atunci cand o pot. Daca ai dovada ca ai cerut de la angajator si nu ti-a raspuns nu mai trebuie sa astepti cele 45 de zile, daca aau trecut 45 de zile de cand ai cerut prima data.

| Eclectica explică (pentru CodrutElian1990):

Da, am dovada, dar ii voi mai trimite una mâine, reactualizată. Abia după ce nu mi-a răspuns la prima cerere oficială și a fost somat chiar și de asociatul lui să o facă și n-a făcut-o, l-am reclamat la ITM care l-a găsit cu toate în neregulă. Chiar nu știu ce poate fi într-un contract individual de muncă în așa fel făcut încât să-mi falsifice semnătura și să nu vrea să mi-l dea în ciuda amenzilor. Și de asta îl dau în judecată că mi-e teamă să nu facă el vreun demers și cine știe ce să-mi impute. O sa-ți mai scriu pe email daca ai, aici mai bine mă restrâng cu ce scriu....Numai Bine!