| Cafenita a întrebat:


In perioada august 2015 mi-a fost intocmit un testament olograf ce imi acorda niste bunuri mobile si imobile.
Defuncta a decedat in data de 22 apr 2016.


Alte detalii:
Printre lucrurile imobile mi-ar reveni si un apartament (cu datorii la cote de intretinere).
Administratia blocului doreste sa vada ce acte si drepturi detin pentru acel apartament. (ei spun ca din curiozitate)
Testamentul nu a fost depus in niciun depozit notarial pentru pastrare si inregistrare. (il detin in original, personal)



Intrebarile mele sunt:
Ce drepturi am cu acest testament olograf in acest moment?
Care sunt primii pasi ce trebuie urmati pentru deschiderea procedurii succesorale?
Cand pot incepe procedura succesorala? (astfel incat sa platesc o taxa cat mai mica / si sa nu depasesc termenul legal)
Unde ma sfatuiti sa incep succesiunea? La tribunal sau la un birou notarial?

Sunt obligat sa prezint administratiei actele?

In cazul in care datoriile pentru acel apartament ajung in Instanta, Pe cine actioneaza in Instanta administratia pentru acel apartament? (Ei nu stiu cine este mostenitorul)


Va urez o seara placuta si multumesc pentru ajutor!

Răspuns Câştigător
| raluk27 a răspuns:

1. Defunctul/a mai are si alti mostenitori? Intereseaza in special copii, sot supravietuitor si parinti (adica mostenitorii rezervatari).
2. Daca nu exista rude din categoriile mentionate mai sus, tu, in calitate de legatar vei culege intreaga mostenire (atat apartamentul, cat si datoriile aferente acestuia).
3. In mod normal, succesiunile de dezbat la notariat. Numai daca mostenitorii nu se inteleg si e cu scandal, se ajunge in instanta (insa costa si dureaza mai mult). IN principiu, trebuie sa te adresezi unui birou notarial, cu testamentul olograf si actele de proprietate in original. Notarul va intocmi un proces verbal prin care se constata starea materiala a testamentului si daca eventualii mostenitori sunt de acord cu acesta si il recunosc. Daca exista neintelegeri, veti fi indrumati la instanta.
In cazul in care nu mai exista alti mostenitori care sa recunoasca scrisul de pe testament, se va face expertiza grafoscopica.
4. Succesiunea o poti dezbate oricand, cu precizarea ca daca se dezbate in termen de 2 ani de la data decesului, nu se plateste impozit de 1% din valoarea masei succesorale. Deci in termen de 2 ani, cost mai putin.
5. Ti-as recomanda sa faci succesiunea la notar. La instanta, trebuie sa iti angajezi avocat, sa platesti taxa judiciara de timbru si dureaza aproximativ un an. Ideal ar fi fost daca testamentul era intocmit la notar.
6. Nu, nu esti obligat sa prezinti niciun document. Asociatia de proprietari este interesata sa afla cine este mostenitorul, pentru ca acesta sa suporte eventualele datorii.

4 răspunsuri:
| Violleta2022 a răspuns:

Mergi la Notar si fa accte succesorale! Termenul este de 3 luni dupa decesul persoanei respective. Se pot face si acum, dar cred ca vei platii o amenda sau ceva majorari.
Daca nu se fac acte succesorale, apartamentul avand datorii, poate fii scos la licitatie si vandut pentru plata datoriilor.
Nu poti prezenta administratie nici un act pana la solutionarea si rezolvarea succesiunii, dovedind ca tu esti propietarul. Abia atunci poti duce o copie dupa actul de propietate.

| raluk27 a răspuns (pentru Violleta2022):

De unde scoti, frate, termenele astea? 3 luni...

| Violleta2022 a răspuns (pentru raluk27):

Tocmai am facut succesiune dupa moartea tatei! Dosarul fusese repartizat deja la un notrar si noi, mostenitorii, am primit invitatie ca in termen de 3 luni d ela decesul tatei, sa facem actele de succesiune. Deci, de aici stiu!

| raluk27 a răspuns (pentru Violleta2022):

Da, ati fost invitati. Dar nu e un termen legal. Putea sa va invite peste o saptamana, peste o luna, peste 5 luni.