|

Buna. Sunt putin confuza in ceea ce priveste spectrul politic. Ma refer la semnificatia ''Left\Politica de stanga'' si ''Right\Politica de dreapta''. Am gasit schema asta foarte detaliata in engleza:https://informationisbeautiful.net/visualizations/left-v s-right-us/Si sunt clar Leftist. Dar in romana sunt cumva invers termenii astia?

8 Raportează Evaluează
Răspuns Câştigător
| a răspuns:

Nu sunt invers. Dreapta și stânga tradiționale au prea puțină relevanță azi, așa că la noi, partidele care își asumă o identitate la stânga de multe ori promovează politici de dreapta și invers.
Cei ce au creat democrația americană au fost foarte inteligenți.
Știau că pentru echilibru este nevoie de două partide. Atunci când le-au creat nu le-au imprimat orientări clasice, stânga și dreapta, ca să continue dispute politice vechi care învrăjbeau clasele sociale pe vechiul continent în Europa. Astfel le-au zis Democrați și Republicani. Mai este luptă de clasă între ele? Mai sunt clasele care să genereze luptă de clasă în politică, cu erorile și ororile care au cuprins lumea datorită acestei lupte, comunismul și nazismul? Nu. Acolo un partid comunist are trei membri și nici o șansă. Unul extremist de dreapta la fel.

| explică (pentru sadrian46):

Acum are totul mai mult sens. M-am lamurit. Multumesc mult happy

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns (pentru sadrian46):

Totusi acele doua partide din SUA au orientarile clasice.
Democratii sunt de stanga, Republicanii de dreapta.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns (pentru AC4S4):

Clasice, dar nu de clasă. Nu încearcă stânga democrată să bage la închisoare dreapta republicană, fiindcă e exploatatoare și suge sângele poporului.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
7 răspunsuri:
| a răspuns:

Nu-s invers(nici nu-ți merge link-ul) dar nu mai au o chiar prea mare relevanță în ziua de azi

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| explică (pentru Nevermore):

Imi cer scuze. Nu l-am mai verificat.

https://ibb.co/yV8hR64

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns:

Nu, nu sunt invers. La noi cel puțin în domeniul economic, nu există niciun patid de dreapta sau stânga, fiecare face ce îi taie capul. Cultural vorbind, ce e de dreapta sau stânga e disputabil.

Dacă vrei să știi mai bine cum te situezi, încearcă testul de la The Political Compass. Acolo ai două dimensiuni, nu doar una.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| explică (pentru TristanTzara):

Multumesc pentru ajutor happy

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează