| Alinnnnnnnnnnn a întrebat:

Buna TPU!
Dacă locuiesc la oras, vecinii au voie sa tina rațe la casa, in ciuda faptului ca ma deranjează?
Este o lege pentru această problema?
Multumesc anticipat!

5 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Da, au voie, daca adapostul este la cel putin 10 m de limita proprietatii vecinilor.
Conform Normelor de igienă aprobate prin Ordinul Ministerului Sănătăţii nr.119/2014, cu md. si compl. ulterioare, citez:
"ART. 15
(1)În gospodăriile unde nu sunt asigurate racordurile de apă curentă printr-un sistem centralizat de distribuţie, adăposturile pentru creşterea animalelor în curţile persoanelor particulare, de cel mult echivalentul a 6 unităţi de vită mare în cazul în care sunt mai multe tipuri de animale şi echivalentul a 4 UVM în cazul în care se cresc exclusiv găini sau porci, calculate conform tabelului de conversie din anexa II la Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2016/669 al Comisiei din 28 aprilie 2016 de modificare a Regulamentului de punere în aplicare (UE) nr. 808/2014 în ceea ce priveşte modificarea şi conţinutul programelor de dezvoltare rurală, publicitatea pentru aceste programe şi ratele de conversie în unităţi vită mare se amplasează la cel puţin 10 m de cea mai apropiată locuinţă învecinată şi sursă de apă destinată consumului uman şi se exploatează astfel încât să nu producă poluarea mediului şi risc pentru sănătatea vecinilor, cu obligaţia respectării condiţiilor de biosecuritate.
(2)În gospodăriile unde sunt asigurate racordurile la sistemul centralizat de apă curentă, adăposturile de animale de cel mult echivalentul a 10 unităţi de vită mare în cazul în care sunt mai multe tipuri de animale şi echivalentul a 7 UVM în cazul în care se cresc exclusiv găini sau porci, calculate conform tabelului de conversie din anexa II la Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2016/669 al Comisiei din 28 aprilie 2016 de modificare a Regulamentului de punere în aplicare (UE) nr. 808/2014 în ceea ce priveşte modificarea şi conţinutul programelor de dezvoltare rurală, publicitatea pentru aceste programe şi ratele de conversie în unităţi vită mare se amplasează la cel puţin 10 m de cea mai apropiată locuinţă învecinată şi sursă de apă destinată consumului uman şi se exploatează astfel încât să nu producă poluarea mediului şi risc pentru sănătatea vecinilor, cu obligaţia respectării condiţiilor de biosecuritate."

| romeo78 a răspuns:

Din păcate, aveți o vârstă, probabil, în care nu v-ați confruntat cu greutățile vechiului regim comunist. La casă, în curte, omul e stăpân pe ce are în bătătură.
Eventual, vorbiți să își aducă rațe mute, dar a începe cu reclamații asta denotă proastă creștere.
Iertare, dar nu toată lumea acceptă ce se găsește în magazine și unii doresc, dacă au casă, curte să crească ceva eco.
Să ne ferească Dumnezeu să ajungem din nou în momentele dificile financiar vorbind, iar oamenii care stau la casă să reînceapă să crească păsări, să cultive.
Da, e bună liniștea, dar și mai bună este rața crescută în bătătură lent.

| CodrutElian1990 a răspuns:

De regula, Consiliile locale stabilesc zonele de interzicere cresterii animalelor domestice de curte.

| dinaprilie a răspuns:

Buna, din ce cunoasc eu animale domestice in afara de caini, pisici, papagali etc nu ai voie sa le cresti la oras DOAR daca nu are vreun "permis" pentru asa ceva. Desi nu cred. Mergi la politie si intreaba!

| SmaraldAlbastru a răspuns:

Nu ține nimeni rațe în curte doar în ciuda liniștii tale. Restul explicației îl găsești în legislație.