|

Buna TPU. Un prieten de al meu fiind sub influența alcoolului, și-a încredințat fără știință mașina unui minor fără carnet de conducere. Aceștia au avut un accident fără victime iar așa a aflat poliția de asta. In declarații au specificat amândoi ca prietenul meu nu știa ca șoferul nu deține carnet. Oare care va fi sentința?

9 Raportează Evaluează
9 răspunsuri:
| a răspuns:

In primul rand prietenul tau minte, un minor nu poate obtine permis de conducere de categoria B, varsta minima fiind de 18 ani si prietenul tau stia asta sau trebuia sa stie, asa ca aceasta aparare nu va fi luata in considerare.
Daca prietenul tau nu este recidivist (nu a mai fost condamnat penal) atunci va scapa cu o amenda penala, pedeapsa prevazuta de Codul penal fiind inchisoarea de la 6 luni la 3 ani sau amenda.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns:

Dosar penal. Cum adica nu stia ca soferul, fiind minor, nu avea carnet? Ha, ha, ce penibili sunteti. V-au crezut repede politistii(sic!)

„Conducerea unui vehicul fără permis de conducere

(1) Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul ori a unui tramvai de către o persoană care nu posedă permis de conducere se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani.

(2) Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere de către o persoană al cărei permis de conducere este necorespunzător categoriei sau subcategoriei din care face parte vehiculul respectiv ori al cărei permis i-a fost retras sau anulat ori căreia exercitarea dreptului de a conduce i-a fost suspendată sau care nu are dreptul de a conduce autovehicule în România se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.

(3) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează şi persoana care încredinţează un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere pentru conducerea pe drumurile publice unei persoane despre care ştie că se află în una dintre situaţiile prevăzute în alin. (1) sau alin. (2) sau sub influenţa alcoolului ori a unor substanţe psihoactive.


Detalii: https://legeaz.net/noul-cod-penal/art-335"

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns:

Daca stia ca e minor mai si minte prin declaratii

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| explică (pentru suntserios):

Nu știa ca e minor

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns:

Să sperăm că e cât mai mare. Poate aşa se mai învaţă minte idioţii de genul să nu se mai urce la volan(băuţi, fără permis, neatenţi) şi astfel nu mai omoară oameni nevinovaţi. Dacă ar fi după mine, aş da o lege să li se ia permisul permanent acelora de genul ăsta.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns:

Ioandelasal ti-a raspuns foarte bine, eu completez:
POLITISTI AU O NORMA LA AMENZI, asa ca abia asteapta

chiar aici a mai fost un caz cand un sofer i-a dat unui prieten masina sa invete sa o conduca INTR-O PARCARE PRIVATA, dupa care au venit doi politisti, au zis ca "totul e ok" si e doar o amenda "amarata", iar apoi amenda a fost putin penala
la modul ca intr-o parcare cu plata putea sa puna la volan si o maimuta ca politistii nu aveau nici un drept sa dea vreo amenda, dar s-au prins ca astia sunt ignoranti in ale legii si au profitat cat au putut, bun venit in rrrominica

iar la tine iti dai seama ca au un caz... SOLID!

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns:

Asteapta-te la ce e mai rau, totusi, am avut un coleg la munca care a condus beat si fara carnet si a reusit dupa multe procese timp de luni de zile sa scape..Ar trebui sa accepti ca pentru orice lucru exista consecinte, nu incerca sa simpatizezi cu un om care face doar ce vrea..parerea mea.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns:

Legislatia spune asa:"Conucerea pe drumurile publice a unui autovehicul ori a unui tramvai de catre o persoaa care nu poseda permis de conducere se pedepseste cu inchisoare, cand este considerata infractiune.Si i se intocmeste dosar penal.
Iar prietenul aflat sub influenta alcoolului:Incredintarea cu stiinta a unui autovehicul sau tramvai, pentru coducerea pe drumurile pulice, unei persoane care nu poseda permis de conducere/detine un permis de conducere care nu face parte din categoria vehicululi condus sau unei persoane care sufera de o boala psihica ori se afla sub influenta alcoolului sau a unor produse ori substante stupefiante sau a medicamentelor cu efecte similare acestora se pedepsest cu inchisoare sau amenda, cand este considerata infractiune.
Tu ai spus ca persoaa nu stia ca minorul nu are permis deci probabil, numai amenda.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns:

Dosare penale la ambii si probabil cel de la volan nu ca avea dreptul sa dea de permis vreo 2 3 ani.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează