|

Buna ziua!

Am o nelamurire, pe care o sa o lamuresc si la banca zilele viitoare, dar as vrea sa stiu de inainte, cu un salariu de 1850Ron (+bonuri) cati bani pot obtine pentru programul prima casa? Si cum se efectueaza calculul? Am sa obtin o marire prin septembrie, sper eu undeva la 2500Ron si sper sa pot obine minim 55000 euro de la banca. Am deja 4000 Euro pusi deoparte. Multumesc!

9 răspunsuri:
| a răspuns:

Din salarul tau brut iti raman in mana (net) cca. 250 euro lunar, adica 3000 euro anual.
Asta inseamna ca, timp de 18 ani tu vei plati tot salarul tau doar pentru RATE.
La aceste sume se adauga lunar comisioanele si dobanzile, care prelungesc termenul de rambursare si iti pot dubla sau chiar tripla (!) datoria totala spre banca si termenul de rambursare (deci vei avea nevoie de inca 2-3 asemenea salarii).

In situatia ta, ar fi mai indicat sa-ti economisesti banii, sa-ti gasesti un teren si sa-ti construiesti propria ta casa, pe placul tau. E adevarat ca, acesta va dura, dar in 10-15 ani poti avea propria ta casa, fara sa fii expus la pierderea ei din cauza ratelor neplatite (daca ai ramane somer sau alte probleme).

| explică (pentru Bula):

Multumesc de sfat, dar am precizat salariul NET, nu Brut, plus ca oricum pierd jumatate din bani pe chirie, timp de 15 ani pot platii 1/3 din apartament cu banii de chirie. Din punctul meu de vedere e mai costisitor o casa decat un apartament, mai ales in Bucuresti.

| a răspuns (pentru FAndrei):

Doar ACUM ai precizat ca e salarul NET (in intrebare nu tongue ).
Dar, daca-ti faci un calcul in timp, vei vedea ca ce ti-am scris acopera realitatea.winking

| a răspuns:

Sunt mai multe conditii. Una este sa ai minim 5% avans. A doua conditie este sa fii casatorit, altfel suma ce ti se poate acorda scade. Apoi vei avea o rata de minim 300 lei lunar daca aplici pe 30 de ani.Eu zic sa incerci la ING sa vezi ce zic ei. Nu te costa nimic si daca incerci la mai multe banci si vezi care este mai avntajoasa. Multe au acest mod de a incerca online. Nu-ti convine, nu semnezi. Exemplu: https://ing.ro/persoane-fizice/credite/prima-casa

| a răspuns:

Eu cred ca mai mult de 35.000 nu primești dacă salariu de care zici tu e brut ul

| explică (pentru suntserios):

Chiar castiga cineva brut 1850? pai 56% i-a statul, asta inseamna ca mie imi ramane 900Ron, pai doar chiria minima e 100 de euro, deci 500 de lei, cu ce mai traieste un om, nu serios?!

| a răspuns:

Neaparat trebuie sa ai cel putin sa zicem un girant. Cineva sa garanteza ca tu dai bani. Bine ca ai bani stransi. Mai strangi ceva si investesti. E destul de greu sa fi legat de banca cativa ani. Nu sti ce oportunitati iti poate oferi viata si tu stai legat de banca. E mai bine cand esti liber. Poate mergi prin strainatate faci mult mai multi bani si te asezi acolo. Ca aici se mananca fiecare pe fiecare. Cum crezi tu frate. Bafta!

| explică (pentru IoanWild):

Multumesc, am in plan sa plec, dar vreau sa rezolv macar atat cu apartamentul, sa il cumpar macar, si il platesc de afara.