| sofiapetre a întrebat:

Buna ziua! Am si eu nevoie de ajutor. Sunt o persoana cu dizabilitati si locuiesc intr-un sat din Judetul Suceva. Dizabilitatea mea consta in imposibilitatea mea de a merge(pot sa stau pe scaun sunt apta psihic). Familia mea consta dintr-o sora, o nepoata si un fost cumnat(nu a fost casatorit legal cu sora mea). Cu sora mea nu tin legatura, nici macar nu stiu daca mai e in tara, cu fostul cumnat la fel(desi stiu sigur ca inca spera la casa mea spunand ca are drept daca pateste sora mea ceva). Am 27 de ani si detin propria mea locuinta, fiind ajutata de o femeie angajata de primarie (eu am cautat persoana pentru ca primaria nu si-a dat interesul, din contra a incercat sa impiedice angajarea). Primaria de fiecare data cand persoana care avea grija nu mai putea lucra pentru mine(o femeie a plecat in Italia si alta a avut un accident grav de masina), a tot incercat sa ma convinga sa ma duc la un centru, nici macar nu mi-a prezentat optiunea de a avea acea indemnizatie in care pot eu sa platesc oameni care sa ma mai ajute. Ba mai mult ei(primarul si asistenta sociala a comunei) se lauda prin sat ca ma baga ei la un centru. Daca persoana care are acum grija de mine(baiatul ei tot insista sa se duca sa stea la el in Germania) pleaca si trebuie sa imi gasesc alt om, 100% iar voi avea probleme cu primaria.Ba mai mult au inceput de cateva luni sa construiasca un centru rezidential pentru persoane cu dizabilitati. Daca inainte insistau acum vor fi si mai insistenti. Cum pot sa ma apar? Pot sa ma bage fortat la un centru cum tot se lauda? Fostul cumnat are vreun drept sa faca vreo cerere acolo? Asa ar pune mana pe casa. Ba chiar l-am auzit pe primar ca spunea ca, casa ramane primariei. Stiu ca multe sunt aberatii dar puteti sa imi dati articole de legi, exact la ce institutii trebuie sa ma adresez etc. Cum sa ma apar?

20 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

1.In situatia expusa nu te pot baga fortat nicaieri.
2.Chiar tu spui ca sora ta nu a fost casatorita, asa ca au stat, cel mult, in concubinaj si nu are nici un drept sa depuna vreo cerere privitor la tine si nici n-are dreptul la ceva din averea ta, cu atat mai putin la casa proprietatea ta.
3.Primarul poate spune ce vrea dar nu are dreptat.
Casa ar putea trece in proprietatea Consiliului local (nu al primariei) doar la decesul tau si daca n-ai avea mostenitori. Ori tu o ai pe sora ta si chiar daca aceasta ar deceda ramane mostenitoare nepoata ta.
4.Pentru a vedea drepturile tale, in functie de gradul de handicap in care esti incadrata, poti studia L.448/2006, rep. in 2008, cu md. si compl. ulterioare si normele de aplicare a legii.
Poti reclama la Autoritatea Națională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții, gasesti adresa lor de email pe site-ul oficial.
De asemenea, daca nu te lasa in pace, poti depune chiar plangere penala pentru hartuire, impotriva celor care te hartuiesc, bineinteles trebuie sa ai ceva dovezi.
Nu ai nevoie de alta aparare, de altfel majoritatea sunt doar vorbe.

Salontanul
| Salontanul a răspuns:

Stai linistita! Nu te pot interna cu forta decat daca ai avea dizabilitati psihice. Asa ca nu-i baga in seama. Roaga-o pe femeia care te ajuta sa-ti gaseasca pe altcineva. Incearca sa iei legatura cu un ONG pentru persoanele cu dizabilitati!
Incearca pe aici:
Consiliul Național al Dizabilității din România
Președinte: Daniela Tontsch
Adresa: Strada Brândușelor, nr. 2-4, et.7, Sector 3, București
Tel: 0721.447.582/0723.592.727
http://fcndr.ro

| sofiapetre explică (pentru Salontanul):

De atatia ani ma tot preseaza iar acum cu centrul asta chiar m-am panicat. As vrea ca la urmatoarea presiune sa stiu exact cum sa ma apar sa le "arunc" legi sa stiu pe cine sa sun, ce insistente etc. As vrea macar din punctul asta de vedere sa stau linistita sa am o "baza" o cale de "atac". Si multumesc din suflet, inseamna mult.

| Salontanul a răspuns (pentru sofiapetre):

Intreaba-l, in particular, pe acest utilizator (ioandelasal): https://www.tpu.ro/utilizator/scyw
Este jurist de meserie. Te asigur ca iti va spune acelasi lucru dar mai detailat, mai legat de legi.

| romeo78 a răspuns:

Avocatul poporului, parchetul județean, prefectul județului.
Plus televiziunile publice de știri. Sunați la toate televiziunile și cereți ajutorul!
Sunați la 112 pentru hărțuire.

| Yuoia a răspuns:

1. Cel caruia ii spui "fostul cumnat" nu iti este nici un fel de ruda si nu are nici un drept. Nici acum si nici dupa decesul tau. Bate campii ca sa te sicaneze.
In privinta asta stai linistita!
Familia ta, este de fapt sora si nepoata.
2. Dupa decesul tau, doar sora poate avea pretentii la mostenire daca tu nu faci vreun testament in favoarea altei persoane. Primaria ar putea primi locuinta doar daca nu exista mostenitori sau testament. Dar tu ai o sora.
3. Primarul incearca sa reduca cheltuielile si pacaleste pe cine poate. Nu ceda usor cand e vorba de drepturile tale.
"Ba mai mult ei (primarul si asistenta sociala a comunei) se lauda prin sat ca ma baga ei la un centru." Te pot ajuta, nu te pot forta!
Nu ne spui daca ai venituri. Din ce descrii, inteleg ca nu ai salar/pensie. In acest caz, Primaria ar trebui sa-ti plateasca intretinerea la acel centru. Iar cheltuielile sunt mult mai mari decat indemnizatia/salarul angajatului tau. Cand mai spun ca te baga la centru, intreaba-i daca isi permit cheltuiala.
Si chiar daca ai merge acolo, NU iti pot lua casa. Exista varianta ca tu sa cedezi locuinta in schimbul intretinerii. Dar daca nu semnezi, nu au ce-ti face.
Inca o data, fostul concubin al surorii tale nu are nici un drept!
Nu stiu sa-ti insir numere de legi. Dar afirmatiile mele se bazeaza exact ce am citit prin diferite legi, si pe explicatiile date de avocati pe site-ul Avocatnet.ro
Fii puternica, nu te lasa manipulata!
Mai scrie-ne si te mai sfatuim. Sanatate!

| sofiapetre explică (pentru Yuoia):

Venitul meu consta dintr-o pensie de handicap de 500 de lei si o pensie de boala de 1200 lei. Nici un venit nu vine de la primaria comunei ci doar salariul insotitoarei(nici pe ala nu il dau corect pentru ca i-au ascuns ca se pune si vechimea la salar iar apoi cand a aflat au spus ca e prea tarziu trebuia de la inceput. Ba mai mult tot incearca sa o convinga sa plece la baiatul ei in strainatate. Imi e sa nu zica, ca nu sunt ok psihic dar asta o pot contesta cu martori si dovezi ca sunt ok. Nu ma las manipulata dar acel centru si insistentele lor ma panicheaza un pic. Am o sora si o nepoata dar nu tin legatura cu ele, nu le intereseaza de mine de cand am dizabilitatea asta. Sunt singura si trebuie sa aflu cum sa ma apar pentru ca nimeni altcineva nu ma apara

Răspuns utilizator avertizat
| sofiapetre explică (pentru Avner):

Daca sunt multi sunt multi a caror insotitor sunt familiile lor! De ei au grija oricum rudele, spre deosebire de situatia mea in care daca nu platesc om nu vine. Dar asta nu inseamna ca nu am dreptul de a sta in propria mea casa.

Răspuns utilizator avertizat
| sofiapetre explică (pentru Avner):

In comuna suntem 3 oameni cu insotitor, restul(5)primesc indemnizatie pentru a plati ei oameni(fara angajare) si banii aia nu sunt de la primarie

Răspuns utilizator avertizat
| Yuoia a răspuns (pentru sofiapetre):

Verificarea psihologica se face de un psiholog sau psihiatru. Iar ei isi dau seama din teste daca esti ok sau nu. Nu te panica deloc.
Mda, am vazut cazuri cand familia a abandonat rudele, de teama de a nu trebui sa-i ajute. Dar evident, asteapta mostenirea.
Dar apropo, baiatul angajatei, ii poate asigura un loc de munca acum? Acum cand cu pandemis s-au inchis si la ei multe locuri de munca? Caci, ca sa o tina acolo din banii lui, nu renteaza. Mai bine ii trimite bani sa stea (mai ieftin) acasa. Ia discuta tu aspectul asta cu angajata. Poate ea e cea care vrea sa plece si da vina pe altii.

| mastadont a răspuns:

Primăria nu te poate obliga să mergi la un centru, și nici să-ți lași casa. Dacă nu vor să-ți plătească indemnizația de însoțitor atunci mergi la direcția generală de asistență socială și protecție a copilului Suceava și vorbește cu ei, sigur te vor ajuta. Poți să faci și o cerere să ți se acorde ție acea indemnizație de însoțitor din care să plătești o persoană să aibă grijă de tine, însă în cazul acesta acea persoană nu va fi angajată.
http://dgaspcsv.ro

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Mai bine să plătească cei din comună impozitele la primărie și din banii ăia să plătească primăria și însoțitorii. Sunt sigur că nimeni din comuna aia nu plătește impozitul pe casă. Mașini sigur nu sunt acolo să ia primăria și impozit pentru ele.

Răspuns utilizator avertizat
Răspuns utilizator avertizat
Răspuns utilizator avertizat
Răspuns utilizator avertizat