Întrebare recomandată | MyNameIsEarl a întrebat:

Bună ziua. Am si eu o întrebare legata de demisie. In codul muncii scrie asa : "art. 31 alin. 3 din Codul muncii, pe durata sau la sfârşitul perioadei de probă, contractul individual de muncă poate înceta exclusiv printr-o notificare scrisă, fără preaviz, la iniţiativa oricăreia dintre părţi, fără a fi necesară motivarea acesteia."
În contract scrie altceva, iar șeful de magazin a spus ca nu voi primi salariul pe luna curenta și sunt nevoit sa stau în preaviz 15 zile, dar de când sunt angajat aici (aproximativ o luna jumătate) au plecat trei colegi fără a sta în preaviz. Dimineața și-au dat demisia și când au ieșit din tura au fost liberi (la fel, angajați în perioada de proba - 90 zile) Și toți au plecat deoarece este o lipsa totala de organizare. Din patru case se deschid doar doua iar când unul dintre casieri intra în pauza de masa vine altul și ii intra pe casa lui (și mereu când intra cineva pe casa mea ies minus la bani și sunt nevoit sa ii plătesc eu). Cum pot proceda în situația asta?

4 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Conform Codului muncii, rep. in 2011, citez:
"ART.81.Demisia
  (1) Prin demisie se înţelege actul unilateral de voinţă a salariatului care, printr-o notificare scrisă, comunică angajatorului încetarea contractului individual de muncă, după împlinirea unui termen de preaviz.
  (2) Angajatorul este obligat să înregistreze demisia salariatului. Refuzul angajatorului de a înregistra demisia dă dreptul salariatului de a face dovada acesteia prin orice mijloace de probă.
  (3) Salariatul are dreptul de a nu motiva demisia.
  (4) Termenul de preaviz este cel convenit de părţi în contractul individual de muncă sau, după caz, cel prevăzut în contractele colective de muncă aplicabile şi nu poate fi mai mare de 20 de zile lucrătoare pentru salariaţii cu funcţii de execuţie, respectiv mai mare de 45 de zile lucrătoare pentru salariaţii care ocupă funcţii de conducere.
  (5) Pe durata preavizului contractul individual de muncă continuă să îşi producă toate efectele.
  (6) În situaţia în care în perioada de preaviz contractul individual de muncă este suspendat, termenul de preaviz va fi suspendat corespunzător.
  (7) Contractul individual de muncă încetează la data expirării termenului de preaviz sau la data renunţării totale ori parţiale de către angajator la termenul respectiv.
  (8) Salariatul poate demisiona fără preaviz dacă angajatorul nu îşi îndeplineşte obligaţiile asumate prin contractul individual de muncă."
"ART.31. (1) Pentru verificarea aptitudinilor salariatului, la încheierea contractului individual de muncă se poate stabili o perioadă de probă de cel mult 90 de zile calendaristice pentru funcţiile de execuţie şi de cel mult 120 de zile calendaristice pentru funcţiile de conducere.
(2)Verificarea aptitudinilor profesionale la încadrarea persoanelor cu handicap se realizează exclusiv prin modalitatea perioadei de probă de maximum 30 de zile calendaristice.
(3)Pe durata sau la sfârşitul perioadei de probă, contractul individual de muncă poate înceta exclusiv printr-o notificare scrisă, fără preaviz, la iniţiativa oricăreia dintre părţi, fără a fi necesară motivarea acesteia.
(4)Pe durata perioadei de probă salariatul beneficiază de toate drepturile şi are toate obligaţiile prevăzute în legislaţia muncii, în contractul colectiv de muncă aplicabil, în regulamentul intern, precum şi în contractul individual de muncă."
Fata de aceste prevederi rezulta ca poti demisiona oricand in perioada de proba, fara a trebui sa respecti perioada de preaviz prevazuta in CIM, CCM aplicabil sau in Codul muncii.
Daca nu mai esti in perioada de proba atunci trebuie sa respecti preavizul prevazut sau cel legal.
In ambele cazuri trebuie sa fii platit pentru munca depusa.
Angajatorul poate renunta la perioada de preaviz.

| CristiDinBucuresti a răspuns:

Inseamnă că colegul/colegii tai te fură, vorbeste cu șeful si explica i situatia, dar cred ca nici seful nu te intelege.

| blogman a răspuns:

Daca in contractul tau este scrisa perioada de proba atunci in timpul perioadei de proba poti sa pleci in orice moment.

Firma nu are voie sa nu iti plateasca salarul. Daca face chestia asta atunci mergi la protectia muncii si faci o reclamatie dar de obicei merge mai repede daca doar comunici firmei ca vrei sa faci asta. Asa scapa de o amenda

| PrincipiulCapoli a răspuns:

Romania adica.