| TOROSKAI15 a întrebat:

Bună ziua
Am și eu o problema cu propietara garsonierei
Are contract făcut la anaf si dansa vrea sa ma dea afara pe motiv ca nu am platit intretinerea si o luna chiria si din câte am înțeles vrea sa mi între în garsoniera fără acordul meu și vrea sa mi scoata lucrurile pe coridor
As vrea sa știu dacă are voie conform legii sa ma dea afara cu forța dacă eu nu vreau i-am zis ca vreau sa mai stau pana la 1 iulie ca încă nu am găsit gazda și as vrea sa știu dacă are dreptul legal sa ma dea afara sau prin hotărâre judecătoreasca

4 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Conform Codului civil, citez:
"ART. 1.830.Rezilierea contractului  
(1)În cazul în care, fără justificare, una dintre părţile contractului de închiriere nu îşi execută obligaţiile născute din acest contract, cealaltă parte are dreptul la rezilierea contractului.
(2)De asemenea, locatorul poate cere instanţei rezilierea contractului de închiriere şi în cazul în care chiriaşul, membrii familiei sale sau alte persoane cărora acesta din urmă le-a îngăduit, în orice mod, folosirea, deţinerea sau accesul în locuinţă fie au un comportament care face imposibilă convieţuirea cu celelalte persoane care locuiesc în acelaşi imobil sau în imobile aflate în vecinătate, fie împiedică folosirea normală a locuinţei sau a părţilor comune.
  ART. 1.831. Evacuarea chiriaşului  
(1) Dacă prin lege nu se prevede altfel, evacuarea chiriaşului se face în baza unei hotărâri judecătoreşti.  
(2)Chiriaşul este obligat la plata chiriei prevăzute în contract până la data eliberării efective a locuinţei, precum şi la repararea prejudiciilor de orice natură cauzate locatorului până la acea dată."

| darrio2007 a răspuns:

Păi, le-ai platit sau nu?
Că nu reiese asta din postarea ta.

| Anonimul151 a răspuns:

Nu prea are voie dacă nu are motive bine întemeiate. Adică spre exemplu, faci f multă gălăgie și are reclamatii din partea vecinilor ( am zis ca exemplu ).

Dacă există contract la anaf, iar tu ai plătit, este totul în ordine. Dar depinde și cum ai plătit.

Dacă i ai dat banii personal, în mana... Atunci o fi vrând să îți facă rău, dar nu are motive daca ai plătit și pana acum ( dar din păcate mai exista și oameni de genul ), dacă ai făcut prin transfer bancar atunci ai dovada achitării chiriei.

Iar de plata întreținerii ( curent, gaz etc ), ai dovezi chitanțe, facturi etc. Deci poți sa dovedești.

De vrut poate sa vrea sa intre în garsoniera, dar fără acordul tău e ilegal. Pentru că atât tu, cât și proprietarii ați semnat un contract cu cauze și condiții. Pe care bineînțeles dacă nu le respecți tu, ori proprietarii se ajunge la rezolvarea în instanță.

Așa cum ți am zis, dacă nu are un motiv bineintemeiat nu are voie sa te de a afară.

Trebuie să te anunțe cu cel puțin 30 zile înainte. Sau chiar mai mult.

Ai plătit toate cele necesare nu? Utilitățile, chiria etc... Ai dovezi?
De lucruri la fel, nu are voie sa ți le scoată afara dacă ai plătit.

Spune i eventual sa citească contractul de la chirie. Citește-l și tu și vezi ce scrie la cauze și condiții.

Ce drepturi ai tu ca chiriaș și ce drepturi are ea ca proprietar.

Eventual contactează un avocat, explica-i situația și vezi ce te sfătuiește. Doar că după se complica treaba... Dar în orice caz, ce face ea nu prea e legal dacă tu ai plătit și nu ai făcut rău... ( gălăgie și alte lucruri de genul ).

| Nelucojoc a răspuns:

Fara executor judecatoresc cu act legal la mana si cu politia nu are voie nici sa calce dincolo de prag. Daca insista sa iti intre in casa suni la 112.