| Andreea202 a întrebat:

Buna ziua! Am si eu o problema. Soțul meu in urma unui accident de mașină cu o căruță si un cal săvârșit de fratele meu fara victime doar masina avariată acesta a luat vina asupra lui de frica sa nu ii facă ceva fratelui său. In urma judecății s-au constat daune în valoarea de 180000 lei. Nu s-a facut contestație dar nici suma nu a fost plătită. După ceva timp suma a ajuns la 280000 lei aceeași chestie fiind neplătită acesta a ajuns la 380000 lei. Acum soțului meu i s-a pus oprire pe salariu 500 de lei. Dar fratele său nu dorește să înapoieze banii in fiecare luna. Care ar fi soluția ca sa scăpăm de acesta plată si sa plătească fratele său? Ne-am gândit să depunem mărturie mincinoasă dar nu stim cum se pedepsește concret. Dacă este cineva aici cu care ma pot consulta sau care ma poate ajuta cu niște sfaturi? Multumesc!

22 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Ar fi bine sa expui real situatia si sa dai detaliile care conteaza, respectiv daca fratele tau a accidentat o masina cu caruta sau a accidentat caruta cu masina, cui si cat trebuie sa plateasca sotul tau, cand s-a intamplat accidentul (macar luna si anul), ce data are hotararea judecatoreasca, data popririi si pe ce suma.
In orice caz acum nu aveti ce face, sotul tau si-a facut-o cu gura lui, nu trebuia sa recunoasca ce nu a facut.
Sigur ca l-ar putea da in judecata pe cel vinovat (care o fi asta, ca odata spui ca a fost fratele tau si apoi fratele lui) dar este greu sa obtina o hotarare de obligare la plata, daca vinovatul nu recunoaste.

| Andreea202 explică (pentru Ioandelasal):

Păi accidentul s-a produs în anul 2015 dacă nu mă înșel (nu sunt acum acasa si nu am actele la îndemână), undeva prin vară, soțul meu a fost anunțat ca fratele său a facut accident cu căruța, acesta era sub influența alcoolului iar soțul meu fiind fratele lui a luat vina asupra lui ca sa nu ii facă ceva rau fratelui său. Prima dată când sau judecat a venit de plată 18.000 lei am vrut să vindem casa sa putem achita dar nu am gasit pe nimeni. Peste ceva timp acesta suma a crescut la 28.000 lei iar fiind ne plătită a ajuns la suma de 38.000 lei. Iar de anul trecut timp de 7 sau 6 ani soțului meu ii opreste 500 lei din salariu. Dar cum am specificat fratele său nu dorește să îi înapoiaze acești bani. Si ne-am gandit sa depunem mărturie mincinoasă și probabil soțul meu va lua câteva luni cu suspendare sau munca in folosul comunității. Dacă îmi puteți spune cum si ce as putea sa fac v-as fi recunoscătoare

| Ioandelasal a răspuns (pentru Andreea202):

Singura cale legala este ca sotul tau sa-l dea in judecata pe fratele lui si sa solicite obligarea lui sa-i plateasca suma la care a fost obligat sotul tau.
Ar fi bine sa vorbeasca cu un avocat, sa prezinte tot ce are si sa vada daca are vreo sansa de castig, desi eu ma indoiesc.

| Simpatik a răspuns (pentru Andreea202):

Mers si cautat un avocat la barou si el va va lamuri ce puteti face si care-s consecintele.

regis
| regis a răspuns:

Domnia, lenea si prostia se platesc. Daca sotul tau si-a asumat accidentul, sa isi asume si plata. Oricum povestea e incomplet spusa, ba e fratele tau, ba al lui, iar dauna creste de parca e Fat-frumos.
Ma intreb, la pagubit tu ce sfaturi i-ai da?

Bula
| Bula a răspuns:

Nu stiu cum s-a ajuns la daune de 180000 lei, la o caruta. O caleasca cu 4 cai costa mai putin.

Daca depui marturie mincinoasa, atunci langa suma cumulata se va mai adauga si o "vacanta" la puscarie.

| Salontanul a răspuns:

Dovada, la notar, ca s-au incasat banii. Doar ca notarul o sa va ia comision. Nu stiu daca o declaratie notariala ca renunta la orice pretentie n-ar fi buna! Intreaba-l pe Ioandelasal. E jurist de meserie. https://www.tpu.ro/utilizator/scyw

| Simpatik a răspuns:

Nu cred ca se mai poate face ceva odata ce cu buna stiinta sotul tau si-a luat vina asupra lui, dar e de intrebat un avocat acest lucru, insa nu stiu cum se va proba in instanta.
Pe de alta parte de la ce s-a ajuns la o suma atat de mare de 38.000 lei, avea ala o caruta cu transmisie automata sau ce? a fost operat grav ca nu inteleg de ce s-a pornit de la 18.000 de lei daune daca zici ca nimeni nu a fost "avariat".
Eu cred ca ai vrut sa zici la sume 18.000 de lei respectiv 38.000 de lei, ma ingrijoreaza ca unul care si-a pierdut caruta sa primeasca pretul unui apartament in centrul bucurestiului (380.000 lei )

| Andreea202 explică (pentru Simpatik):

Fratele său era cu căruța iar aceste daune le plătește pentru masina.

| Simpatik a răspuns (pentru Andreea202):

Acum am inteles, dar nu e vorba de 380.000 de lei ci de 38.000 de lei, doar nu era vreun bentley nou!

| Andreea202 explică (pentru Simpatik):

Da probabil am scris gresit din grabă

| Simpatik a răspuns (pentru Andreea202):

Vezi ca si aici se aplica zicala frate frate dar branza-i pe bani!? Eu pe asta l-as scuipa in ochi si nu l-as mai numi frate niciodata, sa se duca naibii.
daca s-a ajuns la o suma maricica as spune de 38.000 de lei, eu m-as fi infins in imprumut bancar cand suma era 18.000 de lei ca sa pot achita acea suma.
Daca ai zis ca s-a pus proprire pe salariu 500 de lei atunci in cativa ani o sa se stinga acesta datorie, dar nu e frumos ce a facut fratele tau!

| Andreea202 explică (pentru Simpatik):

Am incercat sa facem si sa vindem si casa dar mai aveam o rată la banca

suntserios
| suntserios a răspuns:

Pai daca a mințit acum sa suporte consecintele. Sa inteleg ca ei erau in caruta si ai provocat accidentul sau cum?

| Andreea202 explică (pentru suntserios):

Fratele său era singur si el a provocat accidentul. Iar pe soțul meu cineva la împins sa facă acest lucru

| suntserios a răspuns (pentru Andreea202):

Pai si cand a dat declaratii false nu s-a gandit ca vor fi urmari?

| doctorandus a răspuns:

Dap, sa spuna ca a mintit in declaratii... poate vrea si la parnaie.

sadrian46
| sadrian46 a răspuns:

Nu există soluție.

| Holiday a răspuns:

Ce n-am inteles e daca fratele sotului tau conducea masina, sau caruta?! Daca conducea masina, normal trebuia sa aiba RCA si sa-l despagubeasca aia pe carutas...

| CodrutElian1990 a răspuns:

Problema este ca nu cumnatul tau a dat declaratie falsa, ci sotul tau. Cumnatul tau nu poate fi tras la raspundere pentru accident, deoarece, pentru el fapta s-a prescris. De altfel si marturia mincinoasa (deci si a sotului) dupa 5 ani se prescrie.
Chiar daca ar avea vreun document la mana referitor la datorie, acesta dupa 3 ani s-ar fi prescris. Dar daca nu are, prinde orbu', scoate-i ochii.

| DaniTDCI a răspuns:

Trebuia sa isi asume fapta de la bun inceput, sincer nu imi vine sa cred cat de mare este suma, si incet incet se tot mareste, iar legat de marturia mincinoasa, nu as recomanda asa ceva, legea zice asa:


(1) Fapta martorului care, intr-o cauza penala, civila sau in orice alta procedura in care se asculta martori, face afirmatii mincinoase ori nu spune tot ce stie in legatura cu faptele sau imprejurarile esentiale cu privire la care este intrebat se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda.

(2) Marturia mincinoasa savarsita:
a) de un martor cu identitate protejata ori aflat in Programul de protectie a martorilor;
b) de un investigator sub acoperire;
c) de o persoana care intocmeste un raport de expertiza ori de un interpret;
d) in legatura cu o fapta pentru care legea prevede pedeapsa detentiunii pe viata ori inchisoarea de 10 ani sau mai mare
se pedepseste cu inchisoarea de la unu la 5 ani.