anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:


Am si eu o problema - sper ca cineva sa ma ajute sa inteleg mai bine situatia.
Situatia este urmatoarea : tatal meu a decedat si urmeaza sa facem succesiunea, după doua proprietati : una constand in apartamentul in care locuia cu sotia (mama vitrega) si fratele meu (major), si a doua proprietate constand in casa + terenurile bunicilor pe care le-a mostenit impreuna cu sora lui (in viata).
Legat de apartament cunosc procedura, in schimb am nelamuriri cu proprietatile bunicilor; bunicul a decedat in 1977, bunica a decedat in 1989 si de atunci sora tatalui meu a administrat proprietatile, a depus cererea de reconstituire a dreptului de proprietate - tatal meu nu… si a obtinut o adeverinta a dreptului de proprietate de la comisia locala, urmand sa ia titlul de proprietate numai pe numele ei. Ea sustine ca are un act – nu stiu ce fel de act - acest act nu vrea sa-l arate(LA PRIMARIA DIN COMUNA RESPECTIVA, TOATE INREGISTRARILE DIN REGISTRELE…SUNT PE NUMELE BUNICII). Teama mea este ca intram intr-un proces cu "semne de intrebare" si sa platim si cheltuieli de judecata…

INTREBARI :
1. Daca fac succesiunea numai pe apartament, POT face restul după aceea (se specifica in…)?
2. As vrea sa stiu, in eventualitatea in care acel act exista, unde as putea sa gasesc o copie a acestuia? Si cum o pot constrange sa-mi arate actul?
3. Daca a administrat proprietatile, INFLUENTEAZA CUMVA SUCCESIUNEA?
4. Mai pot depune cererea de reconstituire a dreptului de proprietate?
5. DACA reusesc sa obtin o adeverinta a dreptului de proprietate, as putea sa fac succesiunea?
6. Pot eu ridica titlul de proprietate? cum? ( ce acte?)
7. DE LA PRIMARIA COMUNEI, CE ACTE DEPUN SI CE POT LUA (CE AM DREPTUL SA SOLICIT PTR. A PUTEA DOVEDI PROP. – CASA + 3 TERENURI – INTR-UN EVENTUAL PROCES)?
8. CE INSEAMNA SUSPENDAREA DEZBATERII SUCC. DE CĂTRE NOTAR? SI CUM CONTINUI…; ne costa ceva daca nu se finalizeaza?
9. Am primit citatia de la notar, am acceptat, dar nu vreau sa fac succ. acum, ce se intampla daca nu ma duc la succ?
10. in caz ca tata a renuntat la mostenire, se mai poate face ceva?

Scuzati textul lung, am incercat sa fiu cat mai explicit.
Multumesc!

5 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

1. Da. 2. Ce act? Hotarare judecatoreasca. 3.Nu. 4.Nu. 5.Nu. 6.Nu.
7.Copie registru agricol. 8. Oprirea dezbaterii succesiunii. Pentru continuare cereti repunerea pe rol. 9.Nu ai certificat de mostenitor si nu esti proprietar cu acte. 10.Nu, nimic.

mira
| mira a răspuns:

Chiar notarul te poate lamuri.

| madalina_8123 a răspuns:

Intrebarea 10 le anuleaza pe toate celelalte pentru ca, in caz ca tatal tau a renuntat la mostenire (cu indeplinirea procedurii aferente), NU SE MAI POATE FACE NIMIC! Conform legii, renuntatorul nu beneficiaza de nici un drept succesoral, dar nici nu este obligat sa suporte datoriile mostenirii. In caz de deces al renuntatorului, partea din mostenire la care ar fi avut dreptul nu se transmite la proprii mostenitori, iar descendentii lui nu vor putea veni la mostenire prin reprezentare, ci numai in nume propriu.

| drpopa a răspuns:

Cred ca cel mai simplu este sa discutii toate aceste aspecte cu un avocat cred ca ti ar raspunde cel mai bine si te ar scuti de cautarea pe net a legislatiei, si de zvonistica daca te ajuta uita te pe linkurile acestea
www.euroavocatura.ro ›... › Drept Succesoral
...de-rudenie
de asemenea actele necesare
www.uniuneanotarilor.ro
succesiune.lawcenter.ro
www.avoconsult.ro

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Nu lipsi de la succesiune, pierzi. Trebuie sa mergi neaparat, cu un avocat care sa te sfatuiasca. Nu trebuie sa il platesti decat la sfarsit cu cateva procente din mostenire, daca faci un contract. Nu te uita la un onorariu de avocat pentru ca pierzi mult mai mult fara el.