| Max823 a întrebat:

Buna ziua,

As avea o intrebare despre cumpararea-vanzarea unui teren agricol de 5 ha si de cum se aplica acel impozit de 80% in cazul meu.
1. Terenul a fost cumparat de tata cu un contract de vanzare-cumparare de mana si nu au fost finalizate actele la acea vreme.
2. Acum dupa 10 ani de la decesul lui tata am reusit sa ma inteleg cu cele 2 fice ale vanzatorului care si el a decedat intre timp, iar doamnele au intocmit o oferta de vanzare la primarie pentru ca eu sa pot cumpara terenul.
3. In oferta de vanzare a fost trecut pretul de 9000 euro, sub pretul pietei, dar sub 10000 euro.
4. Sa zicem ca nu vor fi oferte de cumparare si eu ajung sa cumpar terenul cu 9 000 euro si vreau sa il vand cu 100 000 euro in cursul aceluias an, 2025.
Intrebarea mea este la ce valoare se aplica acel impozit de 80%, la diferenta pozitiva de 91 000 euro sau pretul de vanzare nu este relevant ci doar grila notarilor referitoare la pretul terenurilor agricole din acel an?
Eu voi cumpara terenul ca si persoana fizica si il voi vinde catre o persoana jurudica.
Mentionez ca am un raspuns, nu foarte clar, de la notar, de aceea am ales sa intreb si aici????
Va multumesc anticipat!

3 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Pretul de vanzare din contract este foarte relevant, cu o singura exceptie, respectiv daca este mai mic decat cel rezultat din grila notarilor publici.
Daca in contract se trece un pret mai mare decat cel din grila onorariul notarial si impozitul se percepe la acel pret.
Daca in contract se trece un pret mai mic notarul public va percepe onorariul notarial si impozitul la pretul din grila.

| Max823 explică (pentru Ioandelasal):

Multumesc pentru clarificare!

| gabicoo a răspuns:

Mergi la alt notar.