| StefanescuDaniel a întrebat:

Buna ziua! Daca ai contract de inchiriere al unui imobil iti poti face buletin fara sa trebuiasca sa mai fie anuntat proprietarul?

6 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Nu stiu unde ai citit dar uite ce scrie OUG 97/2005, rep. in 2011, cu md. si compl. ulterioare, citez:
"ART. 28
  (1) Dovada adresei de domiciliu din România se poate face cu:
  a) acte încheiate în condiţiile de validitate prevăzute de legislaţia română în vigoare, privind titlul locativ;
  b) declaraţia scrisă a găzduitorului, persoană fizică sau persoană juridică, de primire în spaţiu, însoţită de unul dintre documentele prevăzute la lit. a) sau, după caz, la lit. d);
  c) declaraţia pe propria răspundere a solicitantului, însoţită de nota de verificare a poliţistului de ordine publică, prin care se certifică existenţa unui imobil cu destinaţie de locuinţă şi faptul că solicitantul locuieşte efectiv la adresa declarată, pentru persoana fizică ce nu poate prezenta documentele prevăzute la lit. a) sau, după caz, lit. d), când persoanei interesate nu i-au fost emise, în condiţiile de validitate prevăzute de legislaţia română în vigoare, actele privind titlul locativ;
  d) documentul eliberat de autoritatea administraţiei publice locale, din care să rezulte că solicitantul sau, după caz, găzduitorul acestuia figurează înscris în Registrul agricol, cu imobil cu destinaţie de locuinţă;
  e) actul de identitate al unuia dintre părinţi sau al reprezentantului său legal ori actul de încredinţare, însoţit, după caz, de unul din actele prevăzute la lit. a), b) şi d), în cazul minorilor care solicită eliberarea unui act de identitate;
  f) documentele stabilite prin hotărâre a Guvernului, la propunerea Ministerului Afacerilor Interne, în cazul victimelor traficului de persoane.
  (2) Declaraţia de primire în spaţiu a găzduitorului prevăzută la alin. (1) lit. b) poate fi dată în faţa lucrătorului din cadrul serviciului public comunitar de evidenţă a persoanelor, a poliţistului de siguranţă publică, a notarului public ori a funcţionarului misiunii diplomatice sau oficiului consular al României.
  (3) În cazul minorului şi al persoanei care beneficiază de tutelă specială, declaraţia pe propria răspundere prevăzută la alin. (1) lit. c) se dă şi se semnează de către părintele sau, după caz, părinţii care exercită autoritatea părintească sau de către reprezentanţii lor legali.
  (4) Nu poate fi înscrisă în actul de identitate adresa de domiciliu dacă în RNEP sunt înregistrate mai mult de 10 persoane la adresa respectivă.
  (5) Limita prevăzută la alin. (4) nu se aplică în cazul titularului unui drept locativ asupra imobilului situat la adresa membrilor familiei extinse şi al situaţiilor prevăzute la art. 34 alin. (1).
  (6) În sensul prezentei ordonanţe de urgenţă a Guvernului, prin familie extinsă se înţelege titularul dreptului locativ, soţul/soţia acestuia, rudele titularului dreptului locativ ori ale soţului/soţiei în linie dreaptă, precum şi cele în linie colaterală până la al patrulea grad inclusiv.
  (7) În cazul persoanelor defavorizate care nu pot face dovada adresei de domiciliu, aceasta se înscrie în baza adeverinţei eliberate de unitatea administrativ-teritorială, din care rezultă adresa la care se stabileşte domiciliul."

suntserios
| suntserios a răspuns:

Iti poti face viza de flotant fara proprietar doar, si doar pe perioada contractului

| StefanescuDaniel explică (pentru suntserios):

Pe internet scrie cu totul altceva si exact de asta intreb. Raspunsul de pe internet era exact asa : Da, poți solicita eliberarea unui buletin de identitate în baza unui contract de închiriere, fără a mai fi nevoie să anunți proprietarul. Acest lucru se justifică prin faptul că contractul de închiriere atestă că locuiști efectiv în acel imobil, ceea ce este suficient pentru a demonstra adresa de domiciliu necesară pentru eliberarea actului de identitate.

| eliancodrut a răspuns (pentru StefanescuDaniel):

Este foarte gresit. Domiciliul se stabileste la locuinta proprietate personala. Doar in cazuri speciale, prevazute de art. 90 din Codul civil se poate stabili domiciliul unde ai resedinta. Dar in nici un caz fara consimtamantul proprietarului. Legea speciala primeaza.

| StefanescuDaniel explică (pentru eliancodrut):

Eu nu cred ca e gresit ceea ce scrie pe internet. Poate s-au schimbat legile iar noi nu stim, cine stie?!?! Eu am contract de inchiriere pe mai multi ani intr-o locuinta iar proprietarii platesc taxele la zi 10% parca din chirie daca tin bine minte. De asemenea am vazut si asa zice ''minuni'' la viata mea pe vremea cand lucram la Primaria unui oras, ca de exemplu : O fata cu tatal ei aveau grija de garsoniera nasilor ei de botez care au plecat intr-o alta tara, ei au platit vreme de circa 15-20 de ani taxele si impozitele pe acea locuinta in locul nasilor plecati peste hotare si au castigat ei acea garsoniera in instanta.

| eliancodrut a răspuns (pentru StefanescuDaniel):

Ce am zis eu si ce ai inteles tu.
Tu ai intrebat de domiciliu si acum imi dai exemplu cu garsoniera, care este caz de uzucapiune. Ce are Sula cu prefectura.
In cazul exemplului, dupa obtinerea garsonierei prin actiune in instanta de uzucapiune si-au putut stabili si domiciliul, deoarece au devenit proprietari.
Contractul de inchiriere nu-ti da dreptul la domiciliu, decat in cazuri speciale prevazute de art. 90 din Codul civil. Dar si in aceste cazuri, de cele mai multe ori, este vorba de domiciliu in acte, dar nu si drept de locuire.
Desigur, taxele reprezinta impozitul pe venit. Ele se platesc de proprietar, indiferent din ce bani. Impozitul este de 10% din valoarea chiriei din care s-a dedus cota forfetara de 20%.