| Paula2018 a întrebat:

Buna ziua. Daca moare un parinte, celalalt traieste si sunt 4 copii (din care 2 sunt vitregi- copii ai parintelui decedat) cum se imparte casa parinteasca?

31 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Daca aceasta casa a fost proprietatea exclusiva a parintelui decedat in masa succesorala intra toata casa si atunci se imparte astfel:
-sotia mosteneste cota-parte de 1/4 din casa;
-cei patru copii mostenesc restul de 3/4 din casa si aceasta cota se imparte in mod egal la toti patru.
Daca aceasta casa a fost dobandita in comun de cel decedat cu sotia sa de regula in parti egale, cate 1/2 fiecare, atunci masa succesorala ramasa dupa parintele decedat este de numai jumatate din casa si aceasta jumatate se imparte tot in cotele aratate, asa ca raportat la intreaga casa vor fi astfel:
-sotia - 1/8 din casa;
-cei patru copii - 3/8 din casa, imparita in mod egal.

| Paula2018 explică (pentru Ioandelasal):

Buna ziua si multumesc. Casa este bun dobandit in comun, pe actul de proprietate avand jumatate jumatate.

| Ioandelasal a răspuns (pentru Paula2018):

Atunci se aplica ipoteza a doua.
Sotia are proprietatea proprie pe jumatate din casa si va mosteni 1/4 din cealalta jumatate (1/8 din intreaga casa), astfel ca va fi proprietara pe 5/8 din casa.
Cei patru copii vor mosteni impreuna 3/4 din jumatate (3/8) din intreaga casa, cota ce se imparte in mod egal intre ei.

| CodrutElian1990 a răspuns:

Cei doi copii ai parintelui decedat au acelasi drept la partea tatalui pe care o au si ceilalti doi. Deci ei participa la un loc cu ei (toti 4) la impartirea a 3/4 din casa.

| CodrutElian1990 a răspuns (pentru CodrutElian1990):

Am gresit: 3/4 din jumatate casa, deci 3/8 din casa.

| CodrutElian1990 a răspuns:

Fiecare copil are 1/4 din cele 3 optimi din casa. Adica 3/32 din casa. Mama are 16/32 plus 4/32 = 20/32 din casa. Copiii - toti 4 - au 12/32 din casa.

| CodrutElian1990 a răspuns:

@CristiDinBucuresti: Culmea metodicii - sa inveti pe cineva ceea ce nu sti.

| Zuzu1991 a răspuns:

Sotul supravietuitor DETINE... NU MOSTENESTE implicit jumatate din casa, inchipuie-ti ca nu a murit, ci au divortat, moment in care bunurile comune se impart la doi, deci inca odata: detine, NU mosteneste
iar dupa aia are dreptul la o cota parte din mostenire (care nu stiu exact cum se calculeaza, cred ca Ioandelasal ti-a spus deja calculat pentru 4 copii

moment in care PRACTIC, parintele supravietuitor are mai mult de 50% din proprietate, deci voi copii va puteti uita, dar nu puteti face absolut nimic daca el nu vrea

| CodrutElian1990 a răspuns (pentru Zuzu1991):

Ba pot: cer sulta pentru partea lor sau cer scoaterea la vanzare a casei.

| Zuzu1991 a răspuns (pentru CodrutElian1990):

Da partea lor de casa o pot vinde
DAR
nu pot sa ceara vanzarea casei, IN NICI UN FEL, in momentul in care nu detin peste 50%... sunt bineveniti sa dea in judecata, si sa se judece pana poimarti dimineata, ca nu au nici o sansa
iar in momentul asta, cu toate ca "simt" care e ideea, imi e prea lene sa caut printzipuri si legi, doar ca sa imi dovedesc punctul, poti sa ma crezi pa' cuvant

| CodrutElian1990 a răspuns (pentru Zuzu1991):

Sa-ti spun un caz concret. Doi soti s-au despartit si casa a ramas barbatului, care a ramas cu multe datorii la banci, trebuind sa-i dea fostei sotii 49000 lei, deci aproximativ 10000 de euro. Casa a fost evaluata la 43000 de euro. Deoarece barbatul nu avea de unde sa-i dea bani, ar in salariu nu-i putea lua, avand 50% popriri - pensie de intretinere si datorii la banci, fosta sotie a cerut executarea silita (avea hotararea judecatoreasca de la partej) si astfel pentru 10000 de euro datorie a fost scoasa la vanzare o casa de 43000 de euro. Asa ca se poate.

| Zuzu1991 a răspuns (pentru CodrutElian1990):

1. NICI unul dintre proprietari NU avea peste 50% asta invalideaza TOTAL exemplul tau... PUNCT
cu atat mai mult cat una dintre fete care detine 1/8 nu o sa poata cere NIMIC!
iar, inca odata, daca incearca sa se judece, ii doresc succes cu spume, daca tatal nu e prost, daca tot pierde, poate sa faca recurs pana la curtea europeana pe motiv de "desproprietarire abuziva" si o sa ceara si daune morale platite de Romania, insa NU o sa ajunga acolo, daca tribunalele locale mai mananca rahat, cand ajunge la un tribunal mai sus, acolo sunt unii care iau in serios fiecare caz in parte, si incearca la fel de serios sa nu bage Romania in datorii de rahat catre persoane fizice, am trecut prin asa ceva, la tribunalul judetean nici nu au stat sa judece, au citit CLAR ca ala local a mancat rahat (a fost mituita judecatoarea) si a dat direct sentinta definitiva si irevocabila, insa TOT ASA, aveam peste 50% din proprietate, chiar peste bine.

2. "avand 50% popriri" aici bati campii sau ala e prost cu spume, legea spune CATEGORIC, ca nu se poate lua mai mult de 1/3 din venit, oricate datorii ai avea... PUNCT!
asa ca daca lu' ala ii ia 50% atunci ori e prost, ori tu nu stii bine

3. exemplul tau miroase, serios, din cate stiu eu ce se obtine in timpul casatoriei se imparte, asta inseamna si datoriile, deci tu spui ca ei se despart si el are datorie la ea 49mii eu... de unde si pana unde?!? si are si datorii la banci, in acelasi timp, datorii probabil pentru casa sau cu care s-a garantat casa

| CodrutElian1990 a răspuns (pentru Zuzu1991):

Eu zic sa te mai documentezi. Citeste art. 729 din Codul de procedura civila.
Pai am spus, dar nu ai inteles. La divort aveau o casa care a fost evaluata de evaluator la pretul de 43000 de lei.
Eu nu am stat sa dau toate datele: cine ce a adus in familie cand s-au casatorit. Am spus doar atat: sotul trebuia sa ii dea sotiei o sulta de 49.000 de lei, conform hotararii judecatoresti de partaj ramasa definitiva si irevocabila. PUNCT.
Eu am lucrat la calculul partajului si s-a hotarat de instanra asa cum l-am facut. PUNCT.
Sa-i spui mamei tale ca bate campii, cea care nu te-a educat. PUNCT.
Nu exemplul meu miroase, vezi ca mintea ta miroase. PUNCT.

| NotNamed a răspuns:

Prin testament. Daca nu s-a facut o sa se omoare ca orbii prin tribunale ani de zile.

| Iote a răspuns:

"din care 2 sunt vitregi- copii ai parintelui decedat"
Acesti copii numiti de tine vitregi, sunt singurii mostenitori pe langa parintele ramas in viata. Nu toti 4!

| CodrutElian1990 a răspuns (pentru Iote):

Mai documenteaza-te.

| Iote a răspuns (pentru CodrutElian1990):

Asta reiese din ce a scris userul. Daca a gresit, nu e vina mea. A cui sunt ceilalti doi copii? Sunt comuni sau au intrat in familie cu celalalt parinte, fiind numai ai lui? Daca nu sunt si ai parintelui decedat, nu au nici un drept. Userul vorbeste de frati vitregi.

| CodrutElian1990 a răspuns (pentru Iote):

Daca citesti cu atentie, reiese ca sunt doi copii vitregi (pentru sitie.), iar ceilalti doi sunt ai ambilor actuali soti.

anonim_4396
| Anonim a răspuns:

Cît traieste tatal tau nu se imparte nimic el mosteneste jumatatea sotiei care a decedat, iar la moartea tatalui tau se va face succesiunea si atunci sa te ții omor ca vor vrea si fratii tai vitregi partea lor si tu partea ta, va fi tare frumos, țiganie si scandal pe avere.

| TheGentleman a răspuns (pentru anonim_4396):

Gre; it. Se împarte între urmașii direcți și soțul supraviețuitor. Caz concret în familie.

| Paula2018 explică:

Deci credeti-ma ca eu sunt socata. Mama a murit de 2 saptamani si sora mea vitrega ii spune tatalui meu ca bunurile se impart numai la copii ei si el s-a suparat foarte tare. Am intrebat ca mi se parea imposibil ca el sa nu aiba nimic.

| EoTl a răspuns (pentru Paula2018):

Cine detine casa in acte?

| CodrutElian1990 a răspuns (pentru EoTl):

Daca casa a fost construita sau cumparata pe timpul casatoriei, chiar daca in documente nu sunt trecuti ambii soti, fiecare beneficiaza de 1/2 din aceasta. Legea prevede ce nu sunt bunuri comune sau folosite in devalmasie pe timpul casatoriei.

Răspuns utilizator avertizat
| mihaela000ela a răspuns:

În sistemul legii civile române actuale, singurii moștenitori rezervatari sunt: descendenții, ascendenții privilegiați și soțul supraviețuitor, iar în ceea ce privește Noul Cod Civil acesta cuprinde toate clasele de moștenitori legali. În ceea ce privește întinderea rezervei succesorale, aceasta variază în funcție de calitatea și numărul moștenitorilor rezervatari.
După actualul Cod Civil, cuantumul rezervei succesorale este determinat sub forma unei fracțiuni din moștenire, astfel:

– 1/2 din moștenire pentru un copil;

– 2/3 din moștenire pentru 2 copii;

– ¾ din moștenire pentru 3 sau mai mulți copii.

| EoTl a răspuns:

Deci daca parinti tai sunt in acte casa este jumate-jumate
Daca moare un parinte partea acestuia se imparte catre copii in mod egal. Deci tatal ramane cu jumatate iar voi fiecare cu cate un sfert din jumatatea ramasa.
Depinde foarte mult si cine e trecut in acte ca detinator al terenului si al casei.

| Paula2018 explică (pentru EoTl):

Ambii parinti sunt trecuti in acte, jumate-jumate.

| CodrutElian1990 a răspuns (pentru EoTl):

Gresit. Din jumatatea sotului decedat, sotul ramas in viata mosteneste 1/4.

| EoTl a răspuns (pentru CodrutElian1990):

Imi cer scuze, acum am vazut ca n-am luat in considerarea partea sotului. Oricum un lucru e clar bunurile se impart la toata familia nu doar la copii mamei vitrege.