| Veek a întrebat:

Buna ziua. De curand am avut un accident auto din vina celuilalt autovehicul. Acesta nu a avut polita RCA iar eu am reusit sa imi deschid un dosar pe asigurarea mea CASCO unde au fost atasate procesele verbale cum ca nu eu am fost vinovatul accidentului si am inteles ca firma de CASCO va rasfrange prejudiciul asupra vinovatului, pe persoana fizica. Cu toate acestea mi s-a comunicat ca, chiar daca nu a fost vina mea, pretul urmatoarei polite CASCO va fi altul. Aici vine nedumerirea mea. Daca prejudiciul se rasfrange asupra vinovatului de ce mai am si eu de suferit anumite schimbari? Iar in cazul politelor RCA cu decontare directa este la fel? Multumesc Anticipat!

5 răspunsuri:
| mihai69 a răspuns:

Da, și la RCA e la fel.
Ești trecut în altă clasă de risc.

| Veek explică (pentru mihai69):

De ce sa fiu eu trecut la clasa cu risc ridicat de accidente daca nu eu l-am produs... asta nu inteleg eu...

| CodrutElian1990 a răspuns (pentru Veek):

Pentruca repararea masinii s-a facut pe polita ta de asigurare. Normal vinovatul trebuia sa plateasca reparatia, chiar daca nu avea asigurare. Daca nu vroia, o plateai tu si apoi il dadeai in judecata pentru recuperarea prejudiciului, judecata care, in cel mai bun caz, dura doar un an si ceva.

| mihai69 a răspuns (pentru Veek):

Pentru că dacă ai fi condus preventiv, poate nu se producea acel accident, sau dauna ar fi fost mai mică. Foarte rar unul dintre cei implicați într-un accident chiar nu are nicio vină și nici nu ar fi avut cum să evite întâmplarea, indiferent ce stil de conducere ar fi avut. Chiar dacă din punct de vedere legal nu poate fi considerat vinovat, asta nu înseamnă că nu a avut chiar niciun fel de implicare în producerea pagubei respective pe care asiguratorul trebuie s-o recupereze.

| Asigurari a răspuns:

1. In cazul politei CASCO pretul creste pentru ca au existat evenimente "reparate" pe polita actuala. Polita casco nu tine cont din vina cui s-a produs evenimentul. Argument: daca o persoana are 5 evenimente rezolvate prin polita casco, chiar daca nu poate fi acuzat ca a fost de vina, este clar ca ceva nu-i ok la partea de preventie.
2. Nu, nu e la fel cu decontarea directa. Clasa de bonus malus scade in momentul in care aaccidentul se intampla din vina ta.
Vezi mai multe detalii aici: https://www.asigurare-rca.ro/clase-bonus-malus