| Legsilativ a întrebat:


Desfacerea contractului de munca pe o perioada nedeterminata pentru un minor, se poate face numai cu cererea de demisie sau mai trebuie si alte documente(angajatorul inainte de a incheia conventia a solicitat 3 documente:copie dupa certificat de nastere,copie dupa diploma de absolvire a unei forme de invatamant,adeverinta medicala apt munca care nu a mai fost prezentate de minor, insa angajatorul le cere acum pentru desfacerea contractului de munca).Nu stiu daca sunt necesare toate documentele acestea in afara de cererea de demisie care trebuie acceptata obligatoriu si inregistrata de catre angajator.Intrebarea este, mai trebuie sa prezinte cele enumerate mai sus pentru a putea fi eliminat din baza de date de la ITM unde figureaza ca angajat la societatea respectiva sau trebuie trimise obligatoriu?

4 răspunsuri:
| alessia5158 a răspuns:

Daca, la inceperea relatiei de munca, nu ai dus documentele cerute de catre angajator, du-le acum,chiar daca ti-ai depus demisia. Aceste documente sunt o dovada fizica(nu electronica!) ca ai fost angajat, ca ai lucrat o perioada de timp la acel angajator. Documentele raman in arhiva angajatorului, la dosarul tau personal--- oricand vei avea nevoie, exista o dovada fizica! Sunt mult mai sigure dovezile pastrate in format fizic decat cele pastrate in format electronic!

p.s. Se pare ca nu stii ca sintagme precum "perioada determinata" si "perioada nedeterminata" fac referire la durata unei relatii de munca dintre un salariat si angajatorul lui. Durata unei relatii de munca se stabileste NUMAI la incheierea si semnarea contractului de munca, nicidecum la incetarea(defacerea) acestuia (asa cum te exprimi in postarea ta!).

| Legsilativ explică (pentru alessia5158):

In caz ca nu a fost destul de clara exprimarea, am incercat sa precizez succint situatia de fapt(in ce forma si perioada:determinata sau nedeterminata(perioada ramane aceeasi la desfacerea contractului de munca cu cea stabilita la inchere, nu se poate modifica decat printr-un act aditional si in anumite conditii)Cum ar fi:
Un act aditional de transformare a unui contractul individual de munca pe durata nedeterminata in contract individual de munca pe durata determinata va fi lovit de nulitate in instanta.

Multumesc pentru observatie

| Doja a răspuns:

Demisia este un act unilateral prin care angajatul informeaza firma ca nu mai doreste sa lucreze acolo. Demisia nu poate fi "respinsa" pentru ca s-ar ajunge la munca fortata ceea ce este ilegal.

Demisia atrage cateva consecinte interesante. Cea mai importanta ar fi ca nu mai primesti somaj, pentru ca ai ales sa nu lucrezi. Somajul este (sau ar trebui sa fie) o asigurare pentru cazul in care esti scos din munca si trebuie sa te pui pe picioare pana gasesti altceva.

In functie de postul pe care il ocupi ai o perioada de preaviz. De exemplu daca esti sef in organigrama firmei esti obligat sa stai un pic mai mult decat daca esti angajat normal pentru a ajuta firma sa faca tranzitia si sa iti pregateasca inlocuitor.

Desigur, de comun acord in cazul demisiei firma poate alege sa te lase sa pleci si din ziua respectiva.

Ca sa ti se desfaca contractul unilateral din partea angajatorului (adica sa fii dat afara) trebuie sa se intample unul din cateva lucruri:
1) sa se desfiinteze postul, proces complex prin care se justifica un milion de lcururi, apoi au obligativitatea sa te re-angajeze daca se reinfiinteaza si doresti
2) sa iti faca proces disciplinar, comisie de disciplina, sa-ti dea avertismente apoi sa te dea afara

Practic in Romania e aproape ilegal sa dai oameni afara daca ai nedeterminat.

| gheorghe699 a răspuns:

Desfacerea contractului de munca se face; de catre angajator,caz in care nu trebuie sa prezinti nici un act (el trebuie,ca angajator sa se justifice)si ce catre angajat, caz in care trebuie (angajatul)sa depuna cerere de demisie, inregistrata la oficiul de resurse umane al firmei, ori secretariat. Deci nu trebuie sa prezinti actele enumerate de tine, acestea trebuia sa ti le ceara la angajare daca erau obligatorii nu la desfacerea contractului de munca.