| Floris96 a întrebat:

Discutia este despre Provident. Mama mea a facut imprumuturi... acum ea a decedat. Am dus certificatul de deces la provident. Se fac 3 ani de cand s-au facut imprumuturile si tot imi vin citatii acasa... sunt doar eu cu fratele meu urmasi ai mamei. Sunt interesat daca noi avem probleme pentru ce a facut mama.Dau funda! Multumesc anticipat!

Răspuns Câştigător
| LadyDot a răspuns:

Masa succesorala este compusa din active(bunurile pe care le detinea defunctul) si pasive(datoriile pe care le avea defunctul). In momentul in care se deschide succesiunea acceptand activul esti obligat sa accepti si pasivul. In cazul in care sunt mai multi succesori asa cum au impartit bunurile impart si datoriile(se pastreaza aceleasi cote).
In situatia prezentata de tine este important daca succesiunea s-a facut sau nu, daca exista o mostenire si mai ales daca sumele datorate la Provident sunt in termenul de prescriptie sau nu. In cazul ratelor fiecare rata de prescrie in termen de 3 ani de la scadenta.

4 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Daca tu si fratele tau acceptati mostenirea dupa mama voastra atunci trebuie sa platiti si datoriile ei, daca nu o acceptati atunci nu trebuie sa le platiti.
Mai exista o varianta: acceptarea mostenirii sub beneficiu de inventar, respectiv datoriile vor trebui platite numai in limita valorii mostenirii.

Bula
| Bula a răspuns:

Daca ati acceptat si ati facut succesiunea, atunci ati mostenit si datoriile pe langa bunuri, deci trebuie sa le platiti.
Exceptie face doar daca in masa succesorala nu a fost introdusa datoria de catre creditor sau daca a trecut termenul de prescriptie (3 ani) intre decesul mamei si pornirea procedurii de succesiune.

Daca n-ati facut succesiunea sau n-ati acceptat-o, atunci creditorul n-are decat sa ceara banii de la debitor (mama voastra), iar voi n-aveti nici o obligatie de plata a datoriei restante.

| romeo78 a răspuns:

Citiți cu atenție tot contractul de împrumut. Acolo sunt incluse inclusiv situația decesului persoanei împrumutate. Se încheie de obicei o asigurare.
De asemenea, discutați și cu un avocat, căci firma de recuperare a creanțelor nu o interesează decesul, ci recuperarea creanțelor! Iar, pentru aceasta poate merge în instanță și cere executarea bunurilor persoanei decedate!
Ori, atunci, instanța îi poate aproba această cerere de executare silită!

| ShamelessQboy a răspuns:

Ar trebui sa se retraga