| dolnet a întrebat:



Fratele meu este in cercetat intr-un dosar cu droguri urmand a primi o pedeapsa cu suspendare la care mai adauga 2-3 ani de supraveghere.
Are o facultate terminata, a si lucrat o perioada buna de timp, totusi din ce am citit pe net nu pare ca o sa-l mai angajeze nimeni.
Cand iti iei o pedeapsa cu suspendare? daca mai atragi in decursul timpului de supraghere o amenda pendala, te trimite pe arest?
Despre ce supraveghere este vorba in timpul executarii pedepsei cu suspendare? camere de filmat? telefon ascultat? microfoane?
Acum eu nu-i tin partea prea mult, dar credeti ca are vreo sansa cu studii superioare sa prinda macar un post la un call center?

3 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Suspendarea executarii pedepsei sub supraveghere se poate dispune atunci cand o persoana este condamnata la cel mult 3 ani de inchisoare.
Conform Codului penal, citez:
SECŢIUNEA a 5-a.Suspendarea executării pedepsei sub supraveghere  
  ART. 91.Condiţiile suspendării executării pedepsei sub supraveghere  
(1) Instanţa poate dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere dacă sunt întrunite următoarele condiţii:  
a) pedeapsa aplicată, inclusiv în caz de concurs de infracţiuni, este închisoarea de cel mult 3 ani;  
b)infractorul nu a mai fost condamnat anterior la pedeapsa închisorii mai mare de un an, cu excepţia cazurilor prevăzute în art. 42 sau pentru care a intervenit reabilitarea ori s-a împlinit termenul de reabilitare;
c) infractorul şi-a manifestat acordul de a presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii;  
d)în raport de persoana infractorului, de conduita avută anterior săvârşirii infracţiunii, de eforturile depuse de acesta pentru înlăturarea sau diminuarea consecinţelor infracţiunii, precum şi de posibilităţile sale de îndreptare, instanţa apreciază că aplicarea pedepsei este suficientă şi, chiar fără executarea acesteia, condamnatul nu va mai comite alte infracţiuni, însă este necesară supravegherea conduitei sale pentru o perioadă determinată.
(2)Când pedeapsa închisorii este însoţită de pedeapsa amenzii aplicate în condiţiile art. 62, amenda se execută chiar dacă executarea pedepsei închisorii a fost suspendată sub supraveghere.
(3) Nu se poate dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, dacă:  
a) pedeapsa aplicată este numai amenda;  
b) aplicarea pedepsei a fost iniţial amânată, dar ulterior amânarea a fost revocată;  
c)infractorul s-a sustras de la urmărire penală ori judecată sau a încercat zădărnicirea aflării adevărului ori a identificării şi tragerii la răspundere penală a autorului sau a participanţilor.
(4)Este obligatorie prezentarea motivelor pe care s-a întemeiat condamnarea, precum şi a celor ce au determinat suspendarea executării pedepsei şi atenţionarea condamnatului asupra conduitei sale viitoare şi a consecinţelor la care se expune dacă va mai comite infracţiuni sau nu va respecta măsurile de supraveghere ori nu va executa obligaţiile ce îi revin pe durata termenului de supraveghere.
  ART. 92. Termenul de supraveghere  
(1)Durata suspendării executării pedepsei sub supraveghere constituie termen de supraveghere pentru condamnat şi este cuprinsă între 2 şi 4 ani, fără a putea fi însă mai mică decât durata pedepsei aplicate.
(2)Termenul de supraveghere se calculează de la data când hotărârea prin care s-a pronunţat suspendarea executării pedepsei sub supraveghere a rămas definitivă.
(3)Pe durata termenului de supraveghere condamnatul trebuie să respecte măsurile de supraveghere şi să execute obligaţiile ce îi revin, în condiţiile stabilite de instanţă.
  ART. 93. Măsurile de supraveghere şi obligaţiile  
(1) Pe durata termenului de supraveghere, condamnatul trebuie să respecte următoarele măsuri de supraveghere:  
a) să se prezinte la serviciul de probaţiune, la datele fixate de acesta;  
b) să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa;  
c) să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile;  
d) să comunice schimbarea locului de muncă;  
e) să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă.  
(2) Instanţa impune condamnatului să execute una sau mai multe dintre următoarele obligaţii:  
a) să urmeze un curs de pregătire şcolară ori de calificare profesională;  
b)să frecventeze unul sau mai multe programe de reintegrare socială derulate de către serviciul de probaţiune sau organizate în colaborare cu instituţii din comunitate;
c) să se supună măsurilor de control, tratament sau îngrijire medicală;  
d) să nu părăsească teritoriul României, fără acordul instanţei.  
(3)Pe parcursul termenului de supraveghere, condamnatul va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă cuprinsă între 60 şi 120 de zile, în condiţiile stabilite de instanţă, afară de cazul în care, din cauza stării de sănătate, nu poate presta această muncă. Numărul zilnic de ore se stabileşte prin legea de executare a pedepselor.
(4)Pentru stabilirea conţinutului obligaţiei prevăzute la alin. (3), instanţa va consulta informaţiile puse la dispoziţie periodic de către serviciul de probaţiune cu privire la posibilităţile concrete de executare existente la nivelul serviciului de probaţiune şi la nivelul instituţiilor din comunitate.
(5)Condamnatul trebuie să îndeplinească integral obligaţiile civile stabilite prin hotărârea de condamnare, cel mai târziu cu 3 luni înainte de expirarea termenului de supraveghere.
  ART. 94.Supravegherea condamnatului  
(1)Pe durata termenului de supraveghere, datele prevăzute în art. 93 alin. (1) lit. c)-e) se comunică serviciului de probaţiune.
(2)Supravegherea executării obligaţiilor prevăzute în art. 93 alin. (2) lit. a) şi lit. b), alin. (3) şi alin. (5) se face de serviciul de probaţiune. Verificarea modului de îndeplinire a obligaţiilor prevăzute în art. 93 alin. (2) lit. c) şi lit. d) se face de organele abilitate, care vor sesiza serviciul de probaţiune cu privire la orice încălcare a acestora.
(3)Serviciul de probaţiune va lua măsurile necesare pentru a asigura executarea obligaţiilor prevăzute în art. 93 alin. (2) lit. a) şi lit. b), precum şi alin. (3) într-un termen cât mai scurt de la data rămânerii definitive a hotărârii de condamnare.
(4) Pe durata termenului de supraveghere, serviciul de probaţiune are obligaţia să sesizeze instanţa, dacă:  
a)au intervenit motive care justifică fie modificarea obligaţiilor impuse de instanţă, fie încetarea executării unora dintre acestea;
b)persoana supravegheată nu respectă măsurile de supraveghere sau nu execută, în condiţiile stabilite, obligaţiile care îi revin;
c)persoana supravegheată nu a îndeplinit obligaţiile civile stabilite prin hotărâre, cel mai târziu cu 3 luni înainte de expirarea termenului de supraveghere.
  ART. 95.Modificarea sau încetarea obligaţiilor  
(1)Dacă pe parcursul termenului de supraveghere au intervenit motive care justifică fie impunerea unor noi obligaţii, fie sporirea sau diminuarea condiţiilor de executare a celor existente, instanţa dispune modificarea obligaţiilor în mod corespunzător, pentru a asigura condamnatului şanse mai mari de îndreptare.
(2)Instanţa dispune încetarea executării unora dintre obligaţiile pe care le-a impus, când apreciază că menţinerea acestora nu mai este necesară.
  ART. 96.Revocarea suspendării executării pedepsei sub supraveghere  
(1)Dacă pe parcursul termenului de supraveghere persoana supravegheată, cu rea-credinţă, nu respectă măsurile de supraveghere sau nu execută obligaţiile impuse ori stabilite de lege, instanţa revocă suspendarea şi dispune executarea pedepsei.
(2)Dacă până la expirarea termenului de supraveghere persoana supravegheată nu îndeplineşte integral obligaţiile civile stabilite prin hotărâre, instanţa revocă suspendarea şi dispune executarea pedepsei, afară de cazul în care persoana dovedeşte că nu a avut nicio posibilitate să le îndeplinească.
(3)Dacă pedeapsa amenzii care a însoţit pedeapsa închisorii în condiţiile art. 62 nu a fost executată şi a fost înlocuită cu pedeapsa închisorii potrivit art. 63 alin. (2) sau art. 64 alin. (5) şi alin. (6), instanţa revocă suspendarea şi dispune executarea pedepsei, la care se adaugă pedeapsa închisorii care a înlocuit amenda.
(4)Dacă pe parcursul termenului de supraveghere cel condamnat a săvârşit o nouă infracţiune, descoperită până la împlinirea termenului şi pentru care s-a pronunţat o condamnare la pedeapsa închisorii, chiar după expirarea acestui termen, instanţa revocă suspendarea şi dispune executarea pedepsei.
(5)Pedeapsa principală pentru noua infracţiune se stabileşte şi se execută, după caz, potrivit dispoziţiilor referitoare la recidivă sau la pluralitatea intermediară.
(6)Dacă infracţiunea ulterioară este săvârşită din culpă, instanţa poate menţine sau revoca suspendarea executării pedepsei sub supraveghere. În cazul revocării, dispoziţiile alin. (1), alin. (4) şi alin. (5) se aplică în mod corespunzător.
  ART. 97.Anularea suspendării executării pedepsei sub supraveghere  
(1)Dacă pe parcursul termenului de supraveghere se descoperă că persoana condamnată mai săvârşise o infracţiune până la rămânerea definitivă a hotărârii prin care s-a dispus suspendarea, pentru care i s-a aplicat pedeapsa închisorii chiar după expirarea acestui termen, suspendarea se anulează, aplicându-se, după caz, dispoziţiile privitoare la concursul de infracţiuni, recidivă sau pluralitate intermediară.
(2)În caz de concurs de infracţiuni sau pluralitate intermediară, instanţa poate dispune suspendarea executării pedepsei rezultante, dacă sunt îndeplinite condiţiile prevăzute în art. 91. Dacă se dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, termenul de supraveghere se calculează de la data rămânerii definitive a hotărârii de condamnare prin care s-a pronunţat anterior suspendarea executării pedepsei sub supraveghere.
  ART. 98. Efectele suspendării executării pedepsei sub supraveghere  
(1)În cazul în care condamnatul nu a săvârşit o nouă infracţiune descoperită până la expirarea termenului de supraveghere, nu s-a dispus revocarea suspendării executării pedepsei sub supraveghere şi nu s-a descoperit o cauză de anulare, pedeapsa se consideră executată.
(2)Suspendarea executării pedepsei sub supraveghere nu produce efecte asupra măsurilor de siguranţă şi a obligaţiilor civile prevăzute în hotărârea de condamnare."
Se poate angaja si sa lucreze in perioada executarii pedepsei sub supraveghere, acolo unde gaseste un loc de munca si indeplineste conditiile cerute pentru functia respectiva.

regis
| regis a răspuns:

Varianta cu suspendare este una optimista. Pana sa se dea sentinta, nu ii poate garanta nimeni ca sentinta nu va fi una cu executare.
Cu angajarea nu ar trebui sa isi faca mari probleme, cazierul se cere strict pentru anumite joburi unde este firesc sa nu se angajeze infractori (gen paznic, jandarm, politist etc). Pentru marea majoritatea a joburilor nu se solicita cazierul.
O pedeapsa cu suspendare iti iei cand nu ai antecedente iar judecatorul considera ca nu este necesara incarcerarea. In principiu o amenda penala nu afecteaza suspendarea pedepsei. Totusi, daca putem presupune ca prima fapta a fost un accident, nu ar trebui sa mai riste alte infractiuni.
Supravegherea pe timpul pedepsei cu suspendare nu reprezinta urmarirea lui fizica. "Metodele" de supraveghere vor fi stabilite in sentinta si sunt de fapt niste obligatii ale condamnatului, cum ar fi: obligatia de a se prezenta la postul de politie in fiecare luna, obligatia de a anunta schimbarea domiciliului, obligatia de a anunta cand paraseste tara sau chiar localitatea, obligatia de a anunta cand isi schimba locul de munca, obligatia de a urma o terapie sau un tratament etc.
La ultima intrebare consider ca am raspuns deja. Atata timp cat jobul pe care are sanse sa il ocupe nu este unul cu caracter special, nu i se va cere cazierul, prin urmare condamnarea nu va fi un impediment.
Rugati-va insa ca pedeapsa sa fie intr-adevar una cu suspendare.

| dolnet explică:

I s-a facut un acord de recunoastere is s-a propus o pedeapsa de 2 ani cu susp de procuror, acum speram sa o aprobe instanta, totusi el e foarte speriat ca e la prima fapta si vede numai masini cu camere video si microfoane peste tot, si incercam sa-i demonstrez ca nu-i asa

Întrebări similare