| gygel_9094 a întrebat:

Bună ziua.
Lucrez la o firma de înghețată.
Acum 2 saptamani am făcut inventarul pe mașină cu patronul si am ieșit lipsa 2345lei.
Practic 900lei stiam de ei.
Iar restul a fost marfă luată retur pe care nu a vrut sa o mai numărăm.
În fine.
Problema este ca inventarul l-am făcut de 11.09. 2020.
Iar el mi-a oprit salariu pe luna August tot, care trebuia să-l iau pe 15.09. 2020
Iar eu aveam si garanție de când am intrat in firmă pentru gestiune.
Iar acum, după 2 săptămâni mă obligă să îmi pun demisia sau sa ma dea afara precum ca am lipsa gestiune
As vrea sa stiu daca in termeni legali are voie sa-mi oprească salariu?

Răspuns Câştigător
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Nu avea voie sa-ti retina intregul salariu, putea sa-ti retina doar 1/3 din salariu, conform Codului muncii, rep. in 2011, citez:
"ART. 257.(1) Suma stabilită pentru acoperirea daunelor se reţine în rate lunare din drepturile salariale care se cuvin persoanei în cauză din partea angajatorului la care este încadrată în muncă.
  (2) Ratele nu pot fi mai mari de o treime din salariul lunar net, fără a putea depăşi împreună cu celelalte reţineri pe care le-ar avea cel în cauză jumătate din salariul respectiv.
  ART. 258.(1) În cazul în care contractul individual de muncă încetează înainte ca salariatul să îl fi despăgubit pe angajator şi cel în cauză se încadrează la un alt angajator ori devine funcţionar public, reţinerile din salariu se fac de către noul angajator sau noua instituţie ori autoritate publică, după caz, pe baza titlului executoriu transmis în acest scop de către angajatorul păgubit.
  (2) Dacă persoana în cauză nu s-a încadrat în muncă la un alt angajator, în temeiul unui contract individual de muncă ori ca funcţionar public, acoperirea daunei se va face prin urmărirea bunurilor sale, în condiţiile Codului de procedură civilă.
  ART. 259. În cazul în care acoperirea prejudiciului prin reţineri lunare din salariu nu se poate face într-un termen de maximum 3 ani de la data la care s-a efectuat prima rată de reţineri, angajatorul se poate adresa executorului judecătoresc în condiţiile Codului de procedură civilă."
De altfel prima retinere trebuia facuta din garantia de gestionar si apoi din salariu, daca garantia nu acoperea paguba.

1 răspuns:
| CristiDinBucuresti a răspuns:

La firmă mai lucrezi cu alti colegi? Sau esti singur? Lor nu le-a oprit salariul? Sau doar tie? Practic cum ai iesit lipsă atîtia bani 2345, adică 23 de milioane? Tu stiai numai de 900 lei, si acei 900 lei i ai luat tu? Sau cum de stiai tu de ei ca lipsesc?