|

Buna ziua!

Sotul meu este titular de contract de inchiriere al unui imobil de la icral.Se poate ca in baza certificatului de casatorie sa ma ia in spatiu, in conditiile in care eu am am mai fost casatorita, am cumparat cu fostul sot un apartament in timpul casatoriei, in urma divortului facandu-se partajul si fostul sot ramanand in posesia apartamentului? Specific-doar luare in spatiu caci sunt sotia lui si mi se pare un lucru normal. Mi s-a cerut sa fac dovada ca nu am dobandit sau instrainat proprietati, dar, nu inteleg un lucru:eu nu vreau sa fiu titular de contract, am nevoie doar de luarea in spatiu pentru a avea acelasi domiciliu cu sotul meu, ceea ce mi se pare ceva firesc.

Va multumesc!

4 Raportează Evaluează
Răspuns Câştigător
| a răspuns:

Se poate si sa va schimbati domiciliul la sot, avand in vedere prevederile OUG nr. 95/2005 privind evidenţa, domiciliul, reşedinţa şi actele de identitate ale cetăţenilor români, din care va redau prevederile aplicabile:
ART. 18.(1) Serviciile publice comunitare de evidenta a persoanelor elibereaza o noua carte de identitate in urmatoarele cazuri:
b) daca s-a modificat numele sau prenumele titularului, prenumele parintilor, data ori locul nasterii;
c) in cazul schimbarii domiciliului;
ART. 27.(1) Dovada adresei de domiciliu se poate face cu unul dintre urmatoarele documente:
a) acte incheiate in conditiile de validitate prevazute de legislatia romana in vigoare, privind titlul locativ;
b) declaratia scrisa a gazduitorului, persoana fizica sau juridica, de primire in spatiu, insotita de unul dintre documentele prevazute la lit. a);
c) declaratia pe propria raspundere a solicitantului, insotita de nota de verificare a politistului de ordine publica, prin care se certifica existenta unui imobil, faptul ca solicitantul locuieste efectiv la adresa declarata, pentru persoana fizica ce nu poate prezenta documentele prevazute la lit. a) si b); pentru minorii si persoanele fizice puse sub interdictie, declaratia se da si se semneaza de catre parinti sau de catre reprezentantii lor legali;
Nu inteleg de ce vi se cere acea dovada, de vreme ce va incadrati in prevederile art. 18, alin. 1, lit. b) - schimbarea numelui prin casatorie si lit. c) - scimbarea domiciliului, tot in urma casatoriei.
Contractul de inchiriere a sotului este un titlu locativ, in intelesul acestor prevederi legale, dar mai exista si posibilitatea de a dovedi domiciliul conform lit. c).
De asemenea va prezint si prevederile Normelor metodologice din 4 octombrie 2006
de aplicare unitara a dispozitiilor legale privind evidenta, domiciliul, resedinta si actele de identitate ale cetatenilor roman:
ART.58.In cazurile prevazute la art. 18 alin. (1) lit. a)-ca) din Ordonanta de urgenta ...2004 - 5313 + Vezi răspunsul întreg

3 răspunsuri:
| a răspuns:

E ceva normal doamna dar fiind sotie chiar daca vreti sau nu sa nu fiti titular de contract dar o sa aveti exact aceleasi drepturi ca sotul

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns:

O dovada ar putea fi ceruta la Administratia Financiara din ultima localitate de domiciliu;
in plus o declaratie pe proprie raspundere, eventual legalizata la notar;
o copie dupa divort/partaj legalizata la un notar;
sa va spuna Icral ce document se cere in mod obisnuit pentru asta si de la care institutie sa o cereti voi!
oricare varianta alegi sa pastrezi si tu o copie cel putin facuta la xerox si un numar de inregistrare la Icral.
sa scrii ce ai rezolvat si cum!

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| explică:

Asa mi s-a cerut la icral, sa fac dovada ca nu am proprietate.Eu vreau doar sa locuiesc legal cu sotul meu legitim. Urmeaza sa mergem iar la icral sa vedem care este situatia, darvreau sa fiu documentata sa stiu cum expun problema, de aceea sunt asa insistenta pe marginea subiectului.Va multumesc pentru raspunsuri!

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează