| aj3k16lm a întrebat:

Buna ziua TPU. Privind schimbarile legislative aduse regimului armelor si a munitiilor (http://lege5.ro/......-03-29/1), as dori sa intreb in ce conditii se pot purta si uza bastoanele/lanternele electrosoc (nu taserele, care sunt diferite) si spray-urile lacrimogene, tinand cont ca aceasta are parte in continuare de multe auto-contradictii si nelamuriri, precum si inainte de fi actualizata (cand se ciocnea cu legea auto-apararii). De asemeni, de ce documente si ce cerinte trebuiesc indeplinite.

Răspuns Câştigător şi Apreciat de Editori
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

In prezent legea nu are contradictii, cel putin eu n-am descoperit nici una. In schimb sunt unele probleme nelegiferate, avand in vedere ca legea se refera, in principal, la armele de foc si numai putin la celelalte.
Raspunsul la intrebarea ta se gaseste, partial, in Codul penal, citez:
"ART.372. Portul sau folosirea fără drept de obiecte periculoase  
  (1) Fapta de a purta fără drept, la adunări publice, manifestări cultural-sportive, în locuri special amenajate şi autorizate pentru distracţie ori agrement sau în mijloace de transport în comun:
a) cuţitul, pumnalul, boxul sau alte asemenea obiecte fabricate sau confecţionate anume pentru tăiere, înţepare sau lovire;  
b) arme neletale care nu sunt supuse autorizării ori dispozitive pentru şocuri electrice;  
c) substanţe iritant-lacrimogene sau cu efect paralizant se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.  
  (2) Folosirea, fără drept, la adunări publice, manifestări cultural-sportive, în locuri de distracţie ori agrement sau în mijloace de transport în comun a obiectelor sau substanţelor prevăzute în alin. (1) se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă.
  (3) Portul, fără drept, al obiectelor sau substanţelor prevăzute în alin. (1) în sediul autorităţilor publice, instituţiilor publice sau al altor persoane juridice de interes public ori în spaţiile rezervate desfăşurării procesului electoral se pedepseşte cu închisoare de la unu la 3 ani sau cu amendă."
Pentru armele neletale prevazute la pct.E din anexa la lege singura conditie este cea de varsta, respectiv varsta de 18 ani.

| aj3k16lm explică (pentru Ioandelasal):

Tocmai de aceea intrebam, pentru ca nu am reusit sa inteleg care dintre art. face legatura cu armele de acest gen, intrucat art. 15 mentioneaza armele de paza - letale (conform art. 13). De asemeni, conform normelor mentionate in art. 1, pistoalele de tip taser ar putea fi incadrate la arme de foc, iar asta e inca o nelamurire. Cat despre art. 372, situatia e din nou confuza. Citez: în locuri special amenajate şi autorizate pentru distracţie ori agrement sau în mijloace de transport în comun; acest paragraf aduce legea impotriva purtatorului, deoarece un exemplu pentru acest loc ar fi chiar un parc public, in care eu nu as mai avea dreptul sa intru ori as risca sa fiu amendat, cat timp as avea arma la mine. Ori sa spunem ca aleg sa merg cu microbuzul acasa - mi se elimina instant dreptul de a circula cu un vehicul public. Tin sa mentionez ca "portul" exprima detinerea unei astfel de arme, nu neaparat in mod public, in urma discutiei cu un politist.

| Ioandelasal a răspuns (pentru aj3k16lm):

Nu este adevarat ce ti-a spus politistul.
Portul armei inseamna ca duci arma cu tine, in rest, daca o tii acasa inseamna detinere.
Uita-te si in dexonline, inainte de a crede pe unul sau altul.
In rest ce sa zic, "dura lex, sed lex".

| aj3k16lm explică (pentru Ioandelasal):

Pai la asta ma refeream, la a avea arma alaturi, in cazurile respective. Nu mi se pare normal sa nu o pot purta cat timp merg spre exemplu cu copilul sa se joace. Ori merg sa beau o bere. Poate se trezeste unul beat sa-mi dea sticla in cap, eu sa stau ca milogul cu ochii in soare, ca daca-i palesc una pic si mai rau de prost, pentru ca am facut MMA, si se considera arma alba.

3 răspunsuri: