| AlexDorinel a întrebat:

Care credeți ca a fost cel mai bun guvern din ultimii 5 ani și de ce?
1.Guvernul Grindeanu(2017)
2.Guvernul Tudose(2017-2018)
3.Guvernul Dancila(2018-2019)
4.Guvernul Orban(2019-2020)
5.Guvernul Citu(2020-2021)

Dacă puteți sa spuneți ce a făcut bun și rău fiecare va rog.

29 răspunsuri:
| Mosotti a răspuns:

Nici unul nu a fost mai bun toti o apa si un pamant, n-au prea facut nimic pentru om, poate guvernul dancila ar fi vrut sa faca ceva, dar n-a facut.

| tudorvolcano a răspuns:

Guvernul Grindeanu: a aruncat stabilitatea în aer cu încercarea de a amnistia pușcăriașii.
Guvernul Tudose: guvern marionetă.
Guvernul Dăncilă: guvern marionetă.
Guvernul Orban: vinovați pentru închiderea bisericilor la începutul pandemiei.
Guvernul Cîțu: guvernul care transformă România într-o pușcărie.

În realitate, niciun guvern nu a condus țara, ci cei din spatele sistemului, marii păpușari.

Răspuns utilizator avertizat
Răspuns utilizator avertizat
| GabiDumitrescu a răspuns (pentru tudorvolcano):

Faptul ca au inchis bisericile ti se pare mai grav decat ala ca au dat cu mii de afaceri mici si mijlocii in gard prin inchiderea fortata din horeca si industria evenimentelor? Serios? P.S. Votezi cu haur, nu?

| GabiDumitrescu a răspuns (pentru AlexDorinel):

Ia zi-mi daca esti tu PM, ce faci ca sa controlezi inflatia?

Răspuns utilizator avertizat
| GabiDumitrescu a răspuns (pentru AlexDorinel):

Maresti salariul minim, plafonezi preturile, automat ai produs inca vreo cateva zeci de mii de someri fiindca astea doua masuri o sa iti ingroape o gramada de afaceri mici si mijlocii care fac vinzare cu amanuntul. Nota 2, stai jos. Alte idei geniale? P.S. Cum poti plafona preturile in momentul in care prin marirea salariului minim cresti implicit si costurile de operare ale oricarei afaceri?

Răspuns utilizator avertizat
| Mosotti a răspuns (pentru tudorvolcano):

In ce sens catu transforma ro intr-o puscarie?!

| Mosotti a răspuns (pentru GabiDumitrescu):

Pai normal ca a inchis horeca, ca ar fi fost crima si pedeapsa cu cazurile de covid daca nu inchidea, ce vroiai sa faca? E normal ca le-au inchis.
F bine ca au inchis si biserici.

Tu nu vezi ce e acum? Au tot relaxat restrictiile de am ajuns mai rau ca anul trecut.

| Mosotti a răspuns (pentru AlexDorinel):

Cam corect, cam asa urci nivelul de trai, maresti sal minim si deci obligi patroneii sa dea mai mult, si mai plafonezi din preturi pentru a taia din marjele nesimtite de profit a alora, sigur daca se constata ca au pus marja prea mare de profit, altfel nu, adica nu poti sa plafonezi dar ala sa iasa in pierdere sau sa nu castige nimic.

Si patroneii daca vor bine, daca nu, sa se duca dracu! Sa investeasca, sa se retehnologizeze si sa aiba bani de dat cat trebuie la oameni.

| Mosotti a răspuns (pentru GabiDumitrescu):

Cu marirea sal minim e okey, ca sa obligi smecherii sa dea sal mai mare la oameni, nu sa dea cat mai putin ca sa castige ei mai mult.
Cu preturile normal ca nu plafonezi ca ala sa ramana in pierdere sau sa nu castige mai nimic, plafonezi unde adaosul e prea nesimtit!
Adica cu cap facuta treaba.

Dar nu inainte de a te ocupa de investitii, asta ti-am mai zis ce si cum se face.

| GabiDumitrescu a răspuns (pentru Mosotti):

Pai da, dar uite cum se coiesc acum si nu inchid. Au inchis afaceri mici si au lasat supermarketurile fara probleme. Plm, au lucrat si inca lucreaza cu dublu standard, asta e marea buba.

| GabiDumitrescu a răspuns (pentru Mosotti):

Daca esti "patronel" iti zic eu ce se intampla, un fost coleg de-al meu era patronel (bine, si acum e) si a reusit sa isi indeplineasca visul - parintii nostri au fost colegi la o fabrica de suruburi/organe de asamblare si voia si el sa faca suruburi. Avea o hala micuta si vreo 10 angajati linga Rm-Sarat, lua sirma de la Buzau si facea suruburi local. Cel mai mare client al lui era nu-mai-stiu-ce firma din Timisoara care face panouri electrice si vinde peste tot prin tara si la export. Dupa citiva ani, a ajuns in situatia sa importe de la chinezi si sa isi puna un adaos cit sa iasa pe plus fiindca efectiv nu isi mai permitea sa produca, pentru ca ajungea la un pret de vinzare la care nu ii cumpara nimeni. Nu, nu avea adaosuri de isi schimba Touareg-ul in fiecare an, cred ca a tras vreo 12 ani pana si-a luat Touareg... sau a ramas doar cu visul ala cu Touareg-ul si conduce masini de-astea de om rupt in dos cu motor mic. Nici nu intru in povestea aia cu acordarea fondurilor europene cand se imprumutase de pe la toti cunoscutii posibili pentru ca una e sa ti se acorde banii pe un proiect, si alta e sa suporti diferentele de curs valutar si sa astepti transele sa iti intre, timp in care trebuie' sa produci/construiesti chestii... sau faza cand statul roman avea sa ii dea vreo 150.000 RON si avea de incasat de la el 30.000 RON si i-a blocat conturile complet de nu avea cu ce sa plateasca oamenilor salariile si se imprumuta de la maica-sa si taica-su ca sa aiba ce pune pe masa.

| Mosotti a răspuns (pentru GabiDumitrescu):

Sigur, ca exista si asa situatii cand nu castigi mare lucru, dar exista si situatii cand se castiga f mult, si ei platesc putin ca sa castige si mai mult, eu fac o diferenta intre cazul cand vinzi si ai un profit decant, si cazul cand vinzi (sau faci altceva) cand iei f mult dar vrei si mai mult adica calicie.

Adica de ex daca iei 300000 euro profit pe an adica 25000 lunar, e f bine, ce trebuie sa fi calic si sa vrei 40000 insa sa platesti oamenii putin?! Cam la cazurile astea ma refer.
Sau mai mult, cand iei 50000 lunar sau chiar mai mult, e destul de bine si asa.

| GabiDumitrescu a răspuns (pentru Mosotti):

Stii ce problema mai omiti tu acum? PREDICTIBILITATEA! Si mai exact lipsa ei! Acum sa zicem ca am profit de 30% din cifra de afaceri, dar daca vine statul si mareste salariul minim cu 15% si imi mai baga si niste taxe din voleu pe parcul auto sau imi creste pretul la energie peste noapte, din 30% ajung la 5%. 30% asta e o varianta extrem de optimista si foarte greu de realizat daca nu esti in zona IT/servicii de consultanta/contabilitate/altele similare. Problema nu se pune in cifre, ci in predictibilitate. Daca maresc salariile oamenilor de 2 ori luna asta si peste 3 luni ii dau pe toti afara ca trag obloanele, ce am facut?

| Mosotti a răspuns (pentru GabiDumitrescu):

Depinde cat e aia 30 %, eu ma refer la afaceri tari si mari care merg brici a la long, nu la o bodega sau la o fabricuta cu 10 angajati.
De ex productia de masini, productia de software, hardware, productie masiva de anume chestie, producatori si distribuitori de energie si altele de genul, firmele de telefonie, etc.

Unde se castiga sute de milioane miliarde. Acolo unde si daca iei 5 % tot f mult e la o adica.

| GabiDumitrescu a răspuns (pentru Mosotti):

Nu poti sa bagi softul in aceeasi oala cu productia industriala. NU AI CUM. Motorul economiei trebuie sa fie IMM-ul, nu 2-3 uriasi care pleaca cand e mai bine in alta parte. Noroc ca se vind Daciile bine in Europa, dar daca o mai fac aia din sindicat pe nebunii ca vor salarii si mai mari - si probabil o vor face, ca doar costul vietii e in crestere, chiar daca la Dacia sunt salarii foarte bune - sa vezi cum pleaca vreo 3% din PIB din scurt... si probabil inca vreo 2% din firmele alea care produceau pentru Dacia.

| Mosotti a răspuns (pentru GabiDumitrescu):

Bine, pana la urma e productie si softul si industria, fiecare are piata lui pana la urma chiar daca nu le poti compara.
Si daca se vand daciile, nu e firma noastra, vreau sa vad si eu productie pur romaneasca, capital romanesc, proiect de la 0 romanesc, nu sa duca profitul in afara.

Plus ca la dacii nu castigi asa mult, sa facem si noi un mercedes doi de exemplu, sa exportam masiv la preturi ca lumea, sa avem bani ca lumea, sa urcam economia pe spesele noastre, nu sa vina toti agaricii din afara sa profite de noi, si sa le mai iei si impozit f mic.

| GabiDumitrescu a răspuns (pentru Mosotti):

"Si daca se vand daciile, nu e firma noastra, vreau sa vad si eu productie pur romaneasca, capital romanesc, proiect de la 0 romanesc, nu sa duca profitul in afara." NU TE MAI UITA LA LATRINA 3! Au salarii FOARTE MARI comparat cu media, sunt platite DARILE la salariile alea, impozit pe profit, genereaza zeci de mii de locuri de munca la furnizori... ce mai vrei? Sa ia profitul si sa il bage la buget?
P.S. Facem componente pentru Mercedes, pentru Airbus, o gramada de chestii. Lasa timpeniile de care se rage in presa...

| Mosotti a răspuns (pentru GabiDumitrescu):

Dar eu chiar nu ma uit la antena 3 deloc. Or avea salarii mari nu zic nu, insa de ce le iei doi lei cinzeci impozit?! De ce nu iei firmei mai mult, mai putin ca la ei dar mai mult de 10 sau 16 % cat e acum. Ca in toate tarile UE, impozitul e progresiv procentual in functie de clasa de venit, doar la noi e anapoda.
Dar au facut asta ca sa se imbogateasca smecherii si mai tare.

Eu am zis sa vad si eu fabrici romanesti cu patroni romani, capital romanesc, proiect romanesc, nu ca facem componente pentru altii ca sa faca aia bani acolo unde isi vor vinde treburile.
Uite in Germania ca economia sta pe exportul de masini, sa vad si la noi la fel.
Nu 2-3 lulele de dacii si atat, sa vad si eu productie masiva romaneasca, sa exportam, sa avem valuta, bani, sa vad si eu nivel de trai ca la nemti.

| GabiDumitrescu a răspuns (pentru Mosotti):

Mdah, m-am exprimat prost. Presa mainstream de la noi e muci, iar cea economica e sublima, pentru ca lipseste cu desavirsire. Bine, e foarte de nisa si scrisa prost si aia. Legat de salariile mari de la Dacia si impozit, nu fi comunist! Ia si uita-te ca se tot scrie despre datele lor financiare. Dacia are profitul infim, e sub 10%. Cit mai vrei sa fie impozitati si mai ales DE CE? Bun, ma impozitezi, dar ce mm imi oferi? Asta e problema cu statul roman - si nu numai. Uite cifre- https://kokcar.com/once-again-dacia-saves-renaults-stake/ - Renault a avut pierdere de 6.5% in prima jumatate a lui 2020.
Sa exporti ce? Cum poti face masini competitiv in Romania? Zi si mie, ca is curios. Dacia fara Renault in spate ajungea ca Aro... P.S. Stii ca si Ford produc in Romania, nu? Stii si ca si-au exprimat clar intentia de a mai face angajari si a mari productia, doar ca statul la care platesc taxe si impozite nu a fost in stare sa le puna la dispozitie INFRASTRUCTURA NECESARA ca sa poata mari naibii productia aia! Adicatelea autostrazi...

| tudorvolcano a răspuns (pentru GabiDumitrescu):

Nu votez cu AUR. Probabil, când ajung la putere, se vor întoarce la 180 de grade și vor fi ca ceilalți.

Soluția trebuie să vină din popor, nu de la guvernanți, trebuie acțiune civică puternică. Cum a fost anul trecut, de exemplu, cu pelerinajul Sfintei Parascheva, când au forțat intrarea credincioșii.
Cu HORECA și cu industria evenimentelor, nu știu dacă clienții ar fi avut o asemenea dedicație. Acolo afacerile s-au dus de râpă pentru că poporul a înțeles că se pot infecta cu noul virus.
Restaurantele care au mâncare de top, au reușit să se descurce cu livrări acasă, pentru că clienților chiar le place mâncarea. Terasele și barurile, în schimb, nu au avut același avantaj.

| tudorvolcano a răspuns (pentru AlexDorinel):

E pușcărie pentru că se impun restricții tiranice împotriva celor nevaccinați.
Acces interzis la terase, baruri, petreceri, restaurante, concerte, săli de sport etc.
Problema este că nu e de ajuns nici testul COVID negativ.
Deasemenea, și interzicerea de a ieși noaptea.

Mulți pierd locurile de muncă pe motiv că nu sunt vaccinați.

Se va ajunge în curând la închiderea magazinelor, eventual la eutanasiere.

Răspuns utilizator avertizat
| Mosotti a răspuns (pentru GabiDumitrescu):

Pai vezi? Eu ce ti-am zis? Ca Dacia asta nu aduce la buget cine stie ce, ca nici prea mult profit n-ai la 10000 euro masina.
Sa impozitezi ca sa ai bani la buget pentru ce trebuie, bine, presupunand ca s-ar folosi banii cum trebuie, ca sistem ma refer in sine, nu ca se fura, ca asta stim si noi ca se fura banii aia.
Avantaj iti dau ca iti iau impozit mai mic ca la tine in tara, plus ca dai salarii mai mici ca la tine in tara.

De aia am zis sa facem ceva profitabil masiv, sa vindem, sa avem profit mare cum are mercedes, nu trei lulele, si sa facem noi romanii.
Ai dreptate, statul trebuia sa le faca autostrazi si restul, dar n-a facut ca au furat banii.
Si daca se fura, nu are sens sa-i mai impozitezi, asta clar.

| GabiDumitrescu a răspuns (pentru tudorvolcano):

Ai dat si tu un exemplu de tot rahatul. Pelerinajul a fost inca un exemplu cum ca statul roman e IMPOTENT in fata misticismului, a sosocarilor, si a primatelor care tipa in gura mare. Vrei exemplu de solutii din popor? Uite spitalul ala facut din donatii! Uite ce face parintele Dan Damaschin, care are o bisericuta cit o sufragerie pitita in curtea unei maternitati din Iasi dar la nivel de actiune filantropica e UN GIGANT pe linga care mizerabilul de mare alb cu donatiile lui din salariul ala de nu-stiu-cate-mii-de-euro (ca oricum nu face nimic pentru banii aia) care nu face nici 10% din ce face DD.

| GabiDumitrescu a răspuns (pentru tudorvolcano):

Eutanasierea cui? Hai ca o dai in balarii. De acord cu tine ca restrictiile sunt complet haotice. Nu tiranice, cit fara fundament real, iar asta denota din nou esecul statului. Imbecilii nu sunt in stare sa aiba un discurs coerent privind pandemia si vaccinarea, asa ca o dau pe masuri punitive ca poate-poate se mai vaccineaza lumea de frica/sila. Uite, in alte tari sunt fonduri de stat bagate in campanii de asigurare pentru cei care se vaccineaza. Ma vaccinez, o mierlesc de la vaccin sau ajung incapacitat, pai plateste-mi familia/urmasii pentru asta. Riscul e foarte mic, oricum, dar EXISTA - ca la orice alt medicament/vaccin, dealtfel. Ce face statul roman? Se spala pe miini. Imi zice pe de o parte ce bun e vaccinul, pe de alta parte ca ma vaccinez pe propria raspundere. Da' hai muritzi, idiotilor care sinteti idioti!
P.S. "Mulți pierd locurile de muncă pe motiv că nu sunt vaccinați.
" Le pierd pentru ca sunt idioti. Vaccinul e gratis, se pot vaccina oricind. Daca au probleme de coagulare/imunitate cu probleme/alti factori de risc la vaccin, sunt sigur ca se poate rezolva cu o scutire medicala...