| 44-mytel a întrebat:

Care este vechimea minima in munca, pentru a beneficia de pensie?

Răspuns Câştigător
rroxi44
| rroxi44 a răspuns:

Statul Român dă dreptul la pensie fiecărui cetăţean indiferent de sex şi naţionalitate şi acordă sprijin material prin asistenţă socială persoanelor inapte de muncă şi care nu au mijloace de existenţă. Persoanele care au lucrat în sectorul de stat şi în alte sectoare cu sisteme proprii de asigurări sociale primesc atât pensia de asigurări sociale de stat cât şi pensia ce li se cuvine din acest sector în raport cu muncă depusă şi cu vechimea în muncă.
Prin asigurări sociale de stat se acordă următoarele pensii: pensia pentru limita de vârstă, pensia pentru pierderea capacităţii de muncă din cauza unui accident de muncă sau boală profesională, pensia pentru pierderea capacităţii de muncă în afara locului de muncă, pensia de urmaş, ajutorul social, pensia suplimentară.
Pensia pentru munca depusă şi limita de vârstă se acordă pe viaţă la cererea agenţilor economici pentru bărbaţi după 62 ani cu o vechime minima în munca 30 ani iar pentru femei la 57 ani, vechime minim 25 ani. La cerere pensia cuvenită se acordă după împlinirea vârstei de 60 ani pentru bărbaţi şi 55 pentru femei dacă au vechime în muncă.
Acestea pentru:
- persoane care au lucrat în condiţii deosebit de grele, limita de vârstă fiind de min 50 ani;
- nevăzătorii primesc pensia integrală pentru muncă depusă la 50 ani bărbaţi şi 45 femei dacă au o vechime în muncă de cel puţin 15 ani şi respectiv 10 ani;
- minerii care au lucrat în subteran minim 20 ani se pot pensiona indiferent de vârstă;
- mamele care au vechime în munca de 25 ani şi au născut cel puţin 3 copii pot primii pensionarea înaintea împlinirii vârstei legale: cu un an pentru 3 copii, cu 2 ani pentru 4 copii, cu 3 ani pentru mai mulţi copii.
Pensia pentru pierderea capacităţii de muncă din cauza unui accident de muncă sau boală profesională.
Invaliditatea este pierderea totală sau în mare măsură a capacităţii de muncă în mod definitiv sau pe o durată mai lungă de timp. Pensia se acordă persoanelor încadrate în muncă care din cauza unor accidente de muncă şi-au pierdut total sau în cea mai mare parte capacitatea de muncă. Această pensie se acordă şi persoanelor care şi-au pierdut din cauza unei boli contractate în timpul în care nu erau încadrate în muncă, dacă invaliditatea este de gradul I sau II, în timpul îndeplinirii obligaţiilor militare, sau elevilor, studenţilor, care rămân invalizi în timpul efectuării practicii profesionale.
Persoanele care şi-au pierdut jumătate din capacitatea de muncă şi lucrează jumătate din durata normală a programului de lucru, beneficiază de pensie de invaliditate de gr III. În pierderea capacităţii de muncă există 3 grade de invaliditate care dau dreptul la această pensie, adică: invaliditate de gr. I când se pierde complet capacitatea de muncă şi este necesară îngrijirea invalidului de către o altă persoană; invaliditate de gr II când se pierde complet sau în cea mai mare parte capacitatea de muncă însă invalidul se îngrijeşte singur; invaliditate de gr III când se pierde jumătate din capacitatea de muncă şi invalidul poate presta muncă însă cu un program redus. Acordarea pensiilor necesită constatarea gradului de invaliditate de către comisia de expertiză medicală şi recuperare a capacităţii de muncă
http://facultate.regielive.ro/referate/economie/pensia-55130.html

11 răspunsuri:
| dannyells a răspuns:

37 ani vechime si9 ani si 8 luni grupa 1 cand pot iesi la pensie?

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

37 de ani

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

30 ani femeii

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

14 ani

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

30 ani si 57 ani de viata

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

In 2011 voi face 28 ani vechime in munca, 8ani gr.1%,10ani gr1 80%, 10ani gr 2, ma pot pensiona anticipat?

Alte răspunsuri
anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Vechimea minima este de 10 ani si 11 luni

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

57 ani vechime in munca si varsta 59 barbat ma pot pensiona?

Alte răspunsuri
| ioanionel a răspuns:

Stagiul minim de cotizare atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi este de 15 ani. Creşterea stagiului minim de cotizare de la 10 ani la 15 ani se va realiza în termen de 13 ani de la data intrării în vigoare a Legii nr.19/2000. Multumim "expertilor" dar ii rugam sa nu ne mai intoxice cu parerile lor personale ci sa se documenteze cand dau raspunsuri.