| drogh a întrebat:

Cat poate sa dureze un proces penal? (Stiu ca e in functie de gravitate, dar ma interesează pentru denigrarea imaginii si postari vulgare).

4 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Inainte de procesul penal este urmarirea penala si abia dupa terminarea acesteia si daca procurorul te trimite in judecata urmeaza procesul penal. Strict acesta poate sa dureze de la cca luni la 1 an, depinde si daca o parte ataca sau nu hotararea primei instante.
Pe de alta parte nu vad sa fi comis vreo infractiune, eventual te poate acuza de violarea vietii private, daca faptele tale se incadreaza in aceasta infractiune, citez:
"ART. 226.Violarea vieţii private  
  (1) Atingerea adusă vieţii private, fără drept, prin fotografierea, captarea sau înregistrarea de imagini, ascultarea cu mijloace tehnice sau înregistrarea audio a unei persoane aflate într-o locuinţă sau încăpere ori dependinţa ţinând de aceasta sau a unei convorbiri private se pedepseşte cu închisoare de la o lună la 6 luni sau cu amendă.
  (2) Divulgarea, difuzarea, prezentarea sau transmiterea, fără drept, a sunetelor, convorbirilor ori a imaginilor prevăzute în alin. (1), către o altă persoană sau către public, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.
(3) Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.  
(4) Nu constituie infracţiune fapta săvârşită:  
  a) de către cel care a participat la întâlnirea cu persoana vătămată în cadrul căreia au fost surprinse sunetele, convorbirile sau imaginile, dacă justifică un interes legitim;
b) dacă persoana vătămată a acţionat explicit cu intenţia de a fi văzută ori auzită de făptuitor;  
c) dacă făptuitorul surprinde săvârşirea unei infracţiuni sau contribuie la dovedirea săvârşirii unei infracţiuni;  
  d) dacă surprinde fapte de interes public, care au semnificaţie pentru viaţa comunităţii şi a căror divulgare prezintă avantaje publice mai mari decât prejudiciul produs persoanei vătămate.
  (5) Plasarea, fără drept, de mijloace tehnice de înregistrare audio sau video, în scopul săvârşirii faptelor prevăzute în alin. (1) şi alin. (2), se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani."
De regula, pentru faptele enumerate, se poate intenta doar un proces civil, in baza raspunderii delictuale, pentru incalcari ale unor drepturi, conform Codului civil, citez:
"ART. 72. Dreptul la demnitate  
(1) Orice persoană are dreptul la respectarea demnităţii sale.  
  (2) Este interzisă orice atingere adusă onoarei şi reputaţiei unei persoane, fără consimţământul acesteia ori fără respectarea limitelor prevăzute la art. 75.
  ART. 73. Dreptul la propria imagine  
(1) Orice persoană are dreptul la propria imagine.  
  (2) În exercitarea dreptului la propria imagine, ea poate să interzică ori să împiedice reproducerea, în orice mod, a înfăţişării sale fizice ori a vocii sale sau, după caz, utilizarea unei asemenea reproduceri. Dispoziţiile art. 75 rămân aplicabile."

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Păi astea nu-s infracțiuni

| drogh explică (pentru anonim_4396):

Mi-a facut plangere o persoana și mi-a zis ca nu vrea sa faca pace, sigur ma duce pana la tribunal.

| anonim_4396 a răspuns (pentru drogh):

Păi n-o să se întâmple nimic că astea nu-s infracțiuni și n-are cum să te ducă nicăieri că niciun procuror nu te trimite în judecată

poate să te dea în judecată pe cale civilă și să ceară despăgubiri