|

Ce conditii trebuie sa indeplinesti pentru a beneficia de ajutor de somaj?

7 Raportează Evaluează
Răspuns Câştigător
| a răspuns:

Puteti beneficia de ajutorul de somaj daca aveti un stagiu de cotizare de minimum 12 luni in ultimele 24 de luni si daca va aflati in una din situatiile de mai jos:

- nu realizati venituri sau acestea sunt mai mici decat indemnizatia de somaj;
- v-a incetat contractul de munca din motive care nu au tinut de dv.;
- ati lucrat pe baza unei conventii civile si v-ati incheiat activitatea;
- firma la care lucrati a dat faliment;
- ati absolvit o institutie de invatamant, aveti minimum 18 ani si intr-o perioada de 60 de zile de la absolvire nu ati reusit sa va incadrati in munca, potrivit pregatirii;

Pentru cei care au cotizat intre 1 si 3 ani, cuantumul indemnizatiei de somaj este de 75% din salariul de baza minim brut pe tara (390 de lei pentru bugetari si 440 de lei pentru cei din mediul privat). Cei care au cotizat peste 3 ani primesc cote procentuale diferentiate in functie de stagiul de cotizare, dupa cum urmeaza: 3% din media salariului de baza brut pe ultimele 12 luni pentru un stagiu de cel putin trei ani, 5% pentru cel putin 5 ani; 7% pentru cel putin 10 ani; 10% pentru un stagiu de cotizare de cel putin 20 de ani. Pe perioada somajului, sunteti obligati sa va cautati de lucru. Mai multe informatii puteti afla de la sediile Agentiilor pentru Ocuparea Fortei de Munca.

6 răspunsuri:
| a răspuns:

Am si eu o intrebare! pot beneficia de somaj daca in perioada iulie 2008- aprilie 2010 (1 an si 10 luni) am fost in concediu de crestere copil.
Cei de la somaj mi-au spus ca nu beneficiez pentru ca nu am 12 luni lucrate in perioada de 1 an si 10 luni anterior nasterii copilului (se refera la perioada de suspendare a contractului de munca)
Eu din lege am inteles ca trebuie sa am 12 luni lucrate in 24 luni iar perioada suspendarii nu se ia in calcul. E corect?

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns:

In principiu, trebuie sa fii ori intre doua slujbe, ori absolvent al unei trepte de invatamant si neincadrat in forta de munca...

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns:

Ideea e sa demonstrezi ca vrei sa lucrezi, dar nu se gaseste un loc pentru tine sau nu te vrea nimeni...

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns:

Carei diferenta intre somaj si ajutor de somaj si cit este fiecare ca durata (somaj, 270 de zile, si ajutor 18 luni mai e valabil stie cineva sa raspunda

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns:

Daca am avut un salariu de 1000 euro in ultimii 3 ani si am o vechime in munca de peste 20 de ani, ce ajutor de somaj pot sa primesc?

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns:

Uite aici actele de care ai nevoie http://www.neamt.ro/Info_utile/acte/somaj.php

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează