| troleibuz a întrebat:

Ce parere aveti despre gratuitatea pe tren a studentilor? Merita sau nu?

50 răspunsuri:
| Adry05 a răspuns:

Merită dar ar mai trebui restrânsă, adică să facă de exemplu un numar de călătorii gratuite pe lună, 15-20 aș zice eu, ca așa să nu mai existe abuzuri cum ar fi plecatu absolut peste tot prea des aiurea și cei care cumpără bilet, se răzgândesc, dar nu merg să-l anuleze.
Dacă ar face un fel de card virtual, o platformă unde să se contorizeze călătoriile astea, eventual să-și poată face programare și anulare online, atunci ar mai crea și ceva locuri de muncă : cei care se ocupă de platformă, call center pentru probleme pe platforma respectivă etc.

| floresdemayo a răspuns (pentru Adry05):

Frumos gândit!

| Anonim a răspuns (pentru Adry05):

Nu, nicio categorie de oameni nu merita sa mearga cu trenul pe banii celorlalti oameni.

| Adry05 a răspuns (pentru anonim_4396):

Bine că pensiile speciale le merită și de alea nu se face atâta tam tam. mie cu drag poate să-mi ia din salariu pentru a ajuta un student care n-are posibilități să meargă în weekend acasă sau o dată să se plimbe nu știu unde. de aia am și zis că LIMITAT. mi se iau bani din salariu pentru motive mai stupide cu mult decât ăsta

| Anonim a răspuns (pentru Adry05):

Nu sunt meritate pensiile speciale. In acelasi timp nici studentii nu merita sa mearga cu trenul pe cheltuiala altora doar asa pentru ca sunt ei studenti si vor "sa se plimbe nu stiu unde". Nu te duci la facultate ca sa te plimbi pe banii celorlalti. E de ajuns ca ti se platesc studiile.

| Adry05 a răspuns (pentru anonim_4396):

Mulți merg doar acasă și înapoi ca să-și ia lucruri sau mâncare de la părinți...

| Anonim a răspuns (pentru Adry05):

In continuare nu cred ca merita.

suntserios
| suntserios a răspuns:

Nu nu merita. Am mult prea multe lucruri subventionate de stat in Romania. Prea multe. Mersul cu trenul al studentilor nici macar nu e ceva vital...

| Totenkampf a răspuns (pentru suntserios):

Serios?! "Mersul cu trenul al studentilor nici macar nu e ceva vital..." rolling on the floor bună glumă atât timp cât n-ai chef să faci o facultate, și nici nu înțelegi mediul academic și eforturile pe care le implică. Tot ce pot să fac este să rabd și să-l citez pe regretatul erou al studențimii: "Dar vom plăti noi tuturor, iudeo-francmasonilor/ Şi vouă liberalilor, și vouă ţărăniştilor/ Şi tuturor partidelor! Tâlharilor, mișeilor! /Și vouă liberalilor, și vouă comuniștilor,/ Și tuturor partidelor! Tâlharilor, mișeilor!"

"Am mult prea multe lucruri subventionate de stat in Romania." - și da, poate doar tu ai dacă ești un pui ftizic de securist.

| suntserios a răspuns (pentru Totenkampf):

Esti amuzant. Bine ca e vital pentru studenti sa se plimbe gratis cu trenul oriunde, oricând

| Totenkampf a răspuns (pentru suntserios):

Cum ziceam, habar n-ai ce implică mediul academic. Deplasarea la diverse activități de voluntariat, în diverse orașe, bootcampuri, seminare, tot felul de programe de schimb de experiență. Da, dacă nici asta nu convinge guvernul mie unul îmi convine, niște costuri pe care le-aș suporta cu plăcere. Dar întoarcerea acasă? Serios? Nu aș vrea să irosesc bani săptămânal pentru ca vreau să țin legăturile strânse cu familia. Dacă era cu adevărat interesul lor ca studenții să nu abuzeze de gratuitate, cum spui tu, o făceau doar intre localitatea din buletin și localitatea unde studiezi. Nu au făcut asta pentru că altul e interesul. Destul de logic.

| suntserios a răspuns (pentru Totenkampf):

Devii din ce in ce mai amuzant.

2% din sudentii din ROmania participa la ce ai scris tu mai sus.

Unde au fost cozi si inghesuieli de studenti cu gratuitate?

Aud? Sa fi fost cumva in trenurile spre Valea Prahovei si Vama Veche? Dar vai se fac seminarii si voluntariat acolo?

E suficient ca statul subventioneaza invatamantul superior si si parte din cazarile in camine. In rest discount pe mijloacele de transport e suficient, nu e nevoie de gratuitate.

| Totenkampf a răspuns (pentru suntserios):

"Dacă era cu adevărat interesul lor ca studenții să nu abuzeze de gratuitate, cum spui tu, o făceau doar intre localitatea din buletin și localitatea unde studiezi." - personal n-am fost niciodată nici în Valea Prahovei, nici în Vama Veche. Când m-am dus undeva pentru relaxare am ales mereu mijlocul de deplasare ca fiind mașina.

| suntserios a răspuns (pentru Totenkampf):

Ok am inteles acum.
Tu te consideri studentul etalon.
Pai, surpriza, nu e asa.

| Floryana10 a răspuns (pentru suntserios):

Bine ca sunt vitale pensiile speciale și ajutoarele sociale. După ce ca sistemul de învățământ universitar e vai de capul lui, ca acum be cheama la facultate, peste o săptămână ne trimit înapoi acasă și pe lângă trebuie sa ne plătim și căminul chiar dacă nu stam în el ca daca nu nu ne țin locul asigurat, mai trebuie și sa dau in jur de 100 de lei ca să nu o călătorie cu un tren mizer în care cel mai probabil sunt expusa la toate formele posibile de virusuri și boli. Sa stau 5 ore cu masca sa ma sufoc și sa mai și plătesc pentru asta. Pentru ca nu îmi permit sa stau sa ma întrețin degeaba in cluj atunci când facultatea e online. Asa ca da, gratuitatea la tren e mai importanta pentru studenți decât pentru pensionari, noi nu avem niciun venit și nici părinții nu au bani de spart pe capul nostru. Dacă tot vrei sa înveți și sa ajungi cineva ar trebui sa fii susținut macar cu atât. Și dacă nu, nu va mai mirați ca pleacă tinerii sa învețe în alte tari...

| suntserios a răspuns (pentru Floryana10):

Nu stiu unde am scris eu ca sunt vitale pensiile speciale si ajutoarele sociale. Te rog sa imi amintesti unde am scris asta. Multumesc.

si Floryana10 nici nu ai vrea sa iti imaginezi cat costa in alte tari sa fii student. In SUA fara 50.000$ pe an nici nu te apropii fizic de o facultate.

| ObergefreiterJosephPorta a răspuns (pentru Totenkampf):

Sincer sa fiu ma abtin cu greu sa nu te injur pe tine si pe studentii tai. Ce e asa vital in a merge cu trenul moca? Inainte de gratuitatea asta nu mergeati la facultate sau cum? Ba nene sunt,, proaspat" venit din Afganistan, s-a tras asupra mea, mi-am vazut camarazi raniti, etc etc( si gandeste-te ca am 23 de ani abia impliniti )... chestii pe care unu ca tine le vede doar in call of duty sau in cs go si imi zici mie ca tu razi la o asemenea afirmatie cum ca nu ar fi vital. Mie nu imi este decontat aproape nimic si tu sari in sus pentru niste bilete de tren. Pana una alta nu aveti ce face si veti scoate din buzunar niste bani daca aveti chef sa mergeti undeva. Lasa ca mai taiati din banii de bere si tigari daca vreti sa mergeti undeva

| Totenkampf a răspuns (pentru ObergefreiterJosephPorta):

Pe cine ai văzut rănit, pe camaradul Sven Hassel? rolling on the floor Lasă-ne cu poveștile de soldăței, când intelectualii formează elita. Tu ești mercenar, nu soldat. Tu faci duellum pe bani, nu bellum, e o diferență sublimă. Dacă alegi să fii cinic ca Porta, e doar vina ta, într-o astfel de societate. Și din câte știu oamenii din domeniul militar (românesc, nu legiunea străină și alte mizerii mercenărești) au chiar extrem de multe privilegii, decontări peste decontări oriunde, nu doar gratuitate la tren, așa că ar trebui să te reprofilezi, să nu mai duci un război care nu reprezintă nimic pentru tine, iar pentru alții reprezintă doar o târguială cu Mamona. Literalmente să-ți depășeșți condiția de gladiator. Gladiatorii luptau pentru libertatea lor (ca drept dovadă că își urau statutul), aspirau la ea, nu se înecau în lupte pentru nimic...

| ObergefreiterJosephPorta a răspuns (pentru Totenkampf):

Ahaha ce glumite ai in tine, fix ce ma asteptam de la unu ca tine. Sa stii si tu ca ce am zis mai sus e adevarat 100% daca tu nu crezi mi se rupe in 14. Spune-mi si mie ce elita ai tu aici in tara cu intelectualii tai cu tot? Si da, poti sa spui ca m-am dus ca mercenar ca e adevarat. Pentru bani m-am dus si o sa ma mai duc. Ce ai vrea, sa stau aici iti tara si sa merg sa lucrez undeva pe minimul pe economie? Nu multumesc frumos. Se castiga bine la capacit araboi asa ca atata timp cat sunt platit bine sa o fac, de ce sa nu ma duc? Pana la urma pentru asta am fost antrenat. SIte rog la fel de frumos sa-mi spui ce beneficii ai tu ca militar ca eu nu stiu, ca nu mi se deconteaza nimic, daca merg sa cer bilet la tren platesc pret intreg, impozite platesc fara sa fiu scutit de nimic, asa ca te rog sa ma luminezi la acest aspect. Si da, daca vrei sa razbesti in viata si in societatea asta trebuie sa fii ca Porta din cartile lui Sven pentru ca altfel esti mancat de viu si nu glumesc. Spune-mi de ce as vrea sa ma reprofilez ( si ce as putea face ) cand in,, meseria" asta se castiga bine. Hai sa iti zic ceva... Au fost misiuni in Angola, Bosnia, Kosovo, Irak, Afganistan, etc etc etc, si o sa mai fie. Mereu o sa se caute oameni care sa,, mentina pacea si linistea" in tarile afectate de razboi. Oricum din vorbele pe care le scrii aici se vede ca esti un individ tinut la caldura si ocrotit de chestii nasoale din viata si nu stii prea multe iar aici in spatele tastaturii esti mare si tare

DoarBogdan
| DoarBogdan a răspuns:

Nu este vorba ca merita sau nu... parerea mea, acum cu aceste noi discutii.

Sa o luam de la inceput, nu era asa, trebuia sa platesti sa mergi cu trenul, nimeni nu zicea nimic. Dupa, a fost gratis, nimeni nu zicea nimic. Iar cand s-a scos acest lucru, toata lumea zice ceva? Pai cum?

Ca student (chiar si pe final), normal ca imi pare un lucru negativ, dar sa recunoastem... mai ales acum pe pandemie, lumea nu mai merge cu trenul pana la facultate si inapoi happy

floresdemayo
Userul Lunii
| floresdemayo a răspuns:

E un drept. De ce să nu aibă gratuitate? Ce zici de pensiile speciale, ăia le merită?

| troleibuz explică (pentru floresdemayo):

Dreptul de a merge la mare gratis?

| floresdemayo a răspuns (pentru troleibuz):

Da! Înainte se dădeau bilete de tabără la Costinești, timp de 7 zile (transport, mancare si cazare gratuit), bursierilor cu note peste 9 (nu vorbesc de studenţii în regim cu taxă, ci de cei aflați pe locurile finanţate de la bugetul de stat).

| Adry05 a răspuns (pentru floresdemayo):

încă se fac tabere la mare la Costinești pentru primii nu știu cât în funcție de medie din cei care aplică

| floresdemayo a răspuns (pentru Adry05):

N-ai idee cât de mult mă bucur să aflu!
Știam că in urmă cu 4 ani inca existau tabere studențești, atât la munte cât si la mare. Și eu am fost la Costinesti, si la Neptun (locatiile erau schimbate, an de an, depinde cu cine incheiau contract universitatile, oricum cazarea era mișto + meniurile la restaurant, care erau tot sponsorizate de universitatile din țară). Anul trecut, intrebasem niște studenti si nu auziseră de așa ceva. Și credeam că s-a renunțat la tabere...
Merci pentru informație, Adry!

| Adry05 a răspuns (pentru floresdemayo):

Eu chiar am fost în una în 2018, condiții foarte bune, avea chiar și o piscină micuță big grin, 3 mese de zi, nu foarte departe de plajă, 5 nopți parcă. Și știu că erau și la munte.

| GabiDumitrescu a răspuns:

A fost o masura mizerabila pur electorala. Toate mizeriile astea reprezinta discriminare. Facultatea nu e asa de scumpa ca in alte parti raportat la venituri. O reducere de 50% e mai mult decat suficienta. @AllMight: CFR e o mare gaura la buget. Sa nu uitam ca exista si operatori privati care sunt OBLIGATI de mizerabilul stat roman sa duca studentii moca. Care stat roman cand e vorba sa dea vreun ban operatorului respectiv se face ca ploua, insa calculeaza penalizari din secunda zero in care operatorul acumuleaza vreo datorie la buget.
P.S. As fi de acord cu pachete de beneficii care sa includa si tichete de transport/bonuri de masa/renta pentru bursieri. Atit.

| Mosotti a răspuns:

Normal ca merita, studentii cel putin teoretic sunt viitorul tarii, o tara fara invatati si sanatosi, nu poate exista cum trebuie.
Studentul nu are bani, asa ca e normal sa aiba facilitati, de ex in Germania ai abonament extrem de ieftin pe toate liniile.

Dar ce mi se pare ciudat, e ca eu eram student la 35, 5 ani, dar nu mai aveam dreptul la transport macar redus, cica trebuia sa am pana in 26 ani, ce leg are varsta, nu stiu. Daca dovedeai ca n-ai venit, evident.

| Frank51 a răspuns:

Sunt student și sunt conștient ca nu merită. Ar putea face un compromis cu un număr fix de călătorii sau 50%.

| AllMight a răspuns:

Evident ca merita. Si asa trenurile sunt praf.
Zicea drojdierul de Orban ca sa se dea gratuitate numai pe traseul dintre locul de domiciliu si facultate.
Nedumerirea mea este ce se intampla cu cei care aveau domiciliul in acelasi oras cu facultatea. Nu mai primesc nimic? sau ce fac. Ca ar fi un pic unfair, vor zice studetii pai stai asa adica noi nimic si ceilalti da? Pai vrem si noi.
Ar putea sa faca cum era acum cativa ani cu 50% reducere cand erau carnetelele, eu unul eram multumit pentru ca pana la mine acasa erau 350 de km, iar un bilet intreg nu prea ma incanta.
Sunt curios prin comparatie cu alti studenti din alte tari ce beneficii au la transportul feroviar.

| Anuket a răspuns:

Da, merită. În ultimul timp s-au tot făcut schimbări care îi conving din ce în ce mai mult pe tineri că nu merită să mai rămână în țara asta.

| Osneros a răspuns (pentru Anuket):

Nu-i ca și cum biletele de tren gratuite conving studenții să rămână în România. Suntem singura țară din Europa cu bilete de tren gratuite pentru studenți, ar trebui să avem studenți cu nemiluita.

| Anuket a răspuns (pentru Osneros):

Eu am scris de tineri.
Așa, în România sunt aceleași condiții ca în celelalte țări a Europei, doar gratuitatea la tren rămăsese să dispară.
Adevărat că tu nu ești student și mergi pe ideea să moară capra vecinului. Ți se pare ție că toți studenții se duc doar la mare cu trenul, și ce? mai merg și acasă 9 ore de la facultate. Sau mai bine studentul să se angajeze pe un salariu mic fiindcă cu bursa nu te poți întreține.
Pentru tineri nu sunt beneficii, mai degrabă bătrânii au gratuități, reduceri, pensii speciale.
Ce vă mai place ca alții să aibă cât mai puțin! Spune tu, cu ce se aseamănă România de celelalte state membre ale uniunii europene, e fix gratuitatea la tren problema? Și cu ce te deranjează? Studenții învață, au și ei dreptul la o vacanță că oricum de mare lucru nu se bucură, stai liniștit.

| Floryana10 a răspuns (pentru Osneros):

Nu draga dar în alte tari statul iti plătește tot, nu trebuie sa scoată mama și tata bani sa te întrețină.

| Osneros a răspuns (pentru Floryana10):

> Nu draga dar în alte tari statul iti plătește tot
Lol wut? Dă-mi un singur exemplu, 3 dacă nu sunt din UE.

| Osneros a răspuns (pentru Anuket):

> Așa, în România sunt aceleași condiții ca în celelalte țări a Europei
Nu sunt, nici pe departe. Exact de asta stăm prost cu numărul de studenți și pleacă studenții în străinătate; te asigur că nu pleacă că "e proști și nu vede ce bine le e în România".

> Adevărat că tu nu ești student și mergi pe ideea să moară capra vecinului.
Greșit din nou, sunt student, doar că nu în România.

> Ți se pare ție că toți studenții se duc doar la mare cu trenul, și ce?
N-am nimic împotrivă, fiecare să meargă unde dorește, dar nu pe banii statului. Și așa CFR e pierdere de bani.

> Sau mai bine studentul să se angajeze pe un salariu mic fiindcă cu bursa nu te poți întreține.
N-ar trebui să te aștepți că te poți întreține din bursă, în primul rând. În nicio țară din lume nu te poți întreține din bursă, asta dacă există, că în multe locuri nici nu există bursă. Nu înțeleg de unde a pornit ideea asta idioată.

> Pentru tineri nu sunt beneficii, mai degrabă bătrânii au gratuități, reduceri, pensii speciale.
De acord, ar trebui să existe beneficii pentru tineri. Atragerea tinerilor este una dintre cele mai importante obiective ale unei țări, părerea mea. Cu toate astea, nu consider că gratuitatea trenului e un beneficiu care ar trebui să existe, indiferent pentru cine. Reducere sau bonuri de transport, da. Gratuitate, nu.

> Studenții învață, au și ei dreptul la o vacanță că oricum de mare lucru nu se bucură, stai liniștit.
Facultatea nu e o vacanță continuă. Să spui că studenții învață ca și cum ar fi o tortură e o prostie; știai la ce te bagi când te-ai înscris.
Pe lângă, mulți studenți nici nu învață. Cu ei ce facem? Dăm transport gratis doar celor ce termină cu media peste x? Doar celor cu bursă? Mi se pare o idee mai bună decât transport gratuit la toată lumea.

| Anuket a răspuns (pentru Osneros):

Nici nu știi să înțelegi când e o ironie, ca urmare comentariul tău nu-și are rostul. Ok, nu stai în România, te doare în cot de ea. E un consum de energie inutil să mai continui această discuție. Rămâi acolo unde ești și nu te mai băga în ce nu te privește! O zi frumoasă!

| Anuket a răspuns (pentru Osneros):

Unde am zis eu că e o tortură facultatea? Bagi cuvinte...
Tu nu înțelegi nimic din ce zic, s-a făcut inflație, ziceau că sunt o grămadă de bani și acum nu mai sunt, au dispărut ca prin minune. Se ia tot, se distruge țara asta, dar de adus ceva, de îmbunătățit, absolut nimic. Vă deranjează o gratuitate la CFR cu care abia îți vine să mergi. Consideră toate astea idei idioate, oricum adevărul rămâne același se taie, se anulează, se fac restrângeri, se amăgește lumea, dar îmbunătățiri ioc, doar treabă de mântuială. Dar tu te bucuri în altă țară, bravo ție, nu ai lăsat Ro de bună ce e și de ideile geniale pe care le ai de a o îmbunătăți.

| Osneros a răspuns (pentru Anuket):

> Nici nu știi să înțelegi când e o ironie, ca urmare comentariul tău nu-și are rostul.
Cam greu de înțeles ironia și sarcasmul în scris, nu crezi?
Oricum, sunt curios care erau ironiile.

> Ok, nu stai în România, te doare în cot de ea. Rămâi acolo unde ești și nu te mai băga în ce nu te privește!
Interesant, credeam că locuiesc în România. Mulțumesc de lămurire.

| Anuket a răspuns (pentru Osneros):

1.> Așa, în România sunt aceleași condiții ca în celelalte țări a Europei
Nu sunt, nici pe departe. Exact de asta stăm prost cu numărul de studenți și pleacă studenții în străinătate; te asigur că nu pleacă că "e proști și nu vede ce bine le e în România".
2. Ok deci ești student în afară și tot în Ro stai... aiurea.

| Osneros a răspuns (pentru Anuket):

Nu e ca și cum am de ales. Nu uita că și în alte țări e pandemie de covid, nu doar în România.

| Anuket a răspuns (pentru Osneros):

Nu e ca și cum ai fost blocat în Ro până acum.
Hai să nu ne mai luăm atât de studenți și să vedem cine mai are aceste facilități, că fix studenții fac gaură în bugetul țării, cei care au și zbor gratuit nu afectează cu nimic.

| Osneros a răspuns (pentru Anuket):

N-am fost blocat, dar facultatea e online 100% tot anul, așa că n-am de ce să plec.

Nu mă iau explicit de studenți. Cum spuneam, gratuitatea oricând la transportul în comun n-ar trebui să existe, indiferent cine beneficiază de ea.

Cât despre zboruri gratuite, mă îndoiesc serios că există. N-am găsit nimic la o căutare rapidă pe google și nici n-am mai auzit de ele.

| Anuket a răspuns (pentru Osneros):

Uite că există și zbor gratuit, cred că e decontat și de asta nu apare ca "gratuit".

| Osneros a răspuns (pentru Anuket):

Vreo sursă?

| Anuket a răspuns (pentru Osneros):

E pe internet, nu le țin eu pe server.

| al0o0o0 a răspuns:

Parerea mea este ca da. Avand in vedere ca majoritatea studentilor nu au inca varsta necesara pentru a-si lua permisul de conducere sau nu isi permit o masina, iar autocarul este cu siguranta una din cele mai neplacute mijloace de transport, trenurile au fost si vor ramane o varianta excelenta, iar gratuitatea pe tren a studentilor este o idee interesanta. Nu ca ar fi costat biletele de tren o avere oricum, dar banutii aceia sunt foarte importanti pentru un student.
Problema e ca nu prea avem trenuri in sensul in care organizarea si curatenia cam lipsesc, dar am vazut ca au inceput sa lucreze si la asta ceea ce este o veste nemaipomenita.
Per total mie mi se pare ca merita si ma bucur sa vad ca in sfarsit lucrurile incep sa se miste asa cum trebuie.

| AndrElle a răspuns:

Merita, cum sa nu merite.

| Alexandruplm a răspuns:

Da, pentru unii si acei 20-30-50 lei pe saptamana sau la 2 saptamani reprezinta o suma de bani cu care ai putea face altceva. Imi place totusi ca au gasit gaura in buget fix din cauza studentilor...
Si daca esti student, nu ai timp de munca, indiferent ca e part-time sau nu, deci replica cu mars la munca nu prea merge aici. Cine spune ca nu merita, probabil ori nu a facut o facultate, ori e cam ofticat ca el a platit.

| Georgequattro a răspuns:

Tipic romanesc. De ce majoritatea sunt contra? Pentru ca ei nu beneficiaza de acel lucru.

Întrebări similare