| BlackLight1987 a întrebat:

Ce părere aveți despre inițiativa lui Emil Moise de a scoate serviciul religios din festivitatea începutului de an scolar?

Răspuns Câştigător
| AC4S4 a răspuns:

La ce va referiti prin serviciu religios? Ce se intampla la festivitati nu dureaza mai mult de 5 minute, aceea fiind o simpla rugaciune. O rugaciune nu este acelasi lucru cu "serviciu religios". Intr-o tara 99% crestina mi se pare normal sa gasesti elemente crestine prin scoli. Acelasi Emil Moise a incercat sa demonstreze ca icoanele si crucile sunt ilegale in scoli, ca ar trebui scoase.

Ce incearca acest domn sa faca este ceva ce tine de politicile extremiste. Sa reduca la tacere majoritatea oamenilor doar pentru a nu "ofensa" pe cineva (de notat ca numarul oamenilor ofensati de aceste elemente este infim).

In astfel de lucruri este importanta vointa elevilor, parintilor si profesorilor. Tot asa, prin 2014-2015 au fost ONG-uri care au cerut ca ora de religie sa fie scoasa, spunand ca ii ofenseaza pe unii. S-a ajuns pana la urma sa trebuiasca sa faci o cerere pentru a participa la ora (inainte trebuia sa faci cerere ca sa nu participi). 90% din elevi au facut cerere sa participe.

Initiativa nu merita atentie, nici acest domn.

17 răspunsuri:
suntserios
| suntserios a răspuns:

Nu stiu cine e Emil Moise, dar mi se pare o initiativa de bun simt. Oricum religia se face doar la cerere in scoala, nu vad scopul popilor la festivitati

| Bizon95 a răspuns:

Idee buna

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

E ultimul lucru de care mi-ar pasa

| Alexandrionelu a răspuns:

Asta ar fi o idee de referendum la care m-aș prezenta.
Adică dacă noi am fi o familie de atei, budisti, musulmani sau alta religie, de ce trebuie copilul nostru sa fie întâmpinat de un preot ortodox la începutul anilor de școală?

| AC4S4 a răspuns (pentru Alexandrionelu):

Presupun ca ar trebui si ca simbolurile de Craciun, colindele sa fie interzise pentru ca exista familii de musulmani in oras, nu? De ce trebuie acea familie sa mearga la piata sau in orice loc public si sa vada aceste simboluri?
Sa fim seriosi. Initiativa este ridicola. Tara este 99% crestina, interzicem libertatea la exprimare doar pentru ca exista 1% de alta religie (din care un numar mic care chiar sunt ofensati)?

Nu sunt ortodox, dar nu ma plang ca vad icoane in scoala sau ca un preot spune o rugaciune de 3-5 minute la inceput de an scolar.

| Alexandrionelu a răspuns (pentru AC4S4):

Manifestările de la sărbătorile religioase sunt cu totul altceva. Nu sunt interzise niciunei religii, de exemplu și musulmanii au dreptul de a își sărbătorii Ramadan - ul in public. Bineînțeles că nu au cum sa o facă cu atât tam-tam, pentru ca reprezinta 0, ceva % din populație.
Aici mi se pare corect, noi nu ii obligam pe ei sa cânte colinde, ei nu ne obliga pe noi sa le sărbătorim Ramadan - ul.
Ce se întâmplă în scoli este însă altceva, este o instituție a statului, unde copiii musulmani sunt întâmpinați de un preot ortodox. Nu prea e corect, nu?

| AC4S4 a răspuns (pentru Alexandrionelu):

E exact acelasi lucru.
Nu stiu la ce va referiti prin "intampinati". Preotul pur si simplu este prezent acolo si spune ceva timp de 5 minute. Acum... sa nu aiba voie preotul sa fie acolo doar pentru ca unii copii sunt musulmani?

Si nu e tam-tam. 5 minute in care preotul spune ceva nu e deloc tam-tam. Sunt 5 minute dorite pe drept de populatia majoritar crestina. In acele 5 minute copiii musulmani nu sunt obligati sa practice vreo traditie, sa-si faca cruce sau mai stiu eu ce.
Trebuie sa fie constienti de asta, suntem un popor majoritar crestin. Un musulman daca se muta aici sa fie constient ca va da de elemente crestine peste tot. Sa fie constient ca in perioada Craciunului sau a Pastelui va gasi multe locuri inchise. Asta este cultura si credinta noastra. Nu o impunem nimanui, dar nici nu vrem sa ne ascundem si sa ne prefacem ca nu o avem doar de frica de a nu ofensa cateva persoane.

| Alexandrionelu a răspuns (pentru AC4S4):

Întâmplați - era cuvântul.
Eu spuneam ca ar fi mai corect ca preotul sa ii întâmpine pe copii la ora de religie și anume doar pe copiii care aleg sa facă religie ortodoxa, nu la o ceremonie oficiala la care sunt obligati sa asiste toți copiii.
Si nu, nu e vorba de frica aici, ci de respect.

| AC4S4 a răspuns (pentru Alexandrionelu):

Nu sunt obligati sa asiste, de fapt. E alegerea parintilor.
Nu cred ca e potrivita folosirea cuvantului "intampinare" in acest context.

Nu cred nici ca e vorba de respect. Daca vine in vizita o ruda care e vegana, din respect nu voi pune deloc carne pe masa? Asta e o prostie foarte mare. E treaba acelei rude ca e vegane, noi restul mancam ce vrem.

Pot cumva sa vad argumentele pe care le dati, dar nu inteleg de ce se aplica doar in cazul festivitatii. Probabil pentru ca nu sunt bune, nu sunt pertinente.

| Alexandrionelu a răspuns (pentru AC4S4):

Nu știu dacă este la fel în toată tara, dar hai sa îți povestesc cum a fost la festivitatea de început de scoala la nepoțica mea:
La început a vorbit la microfon directorul scolii, despre importanta învățământului în general și chestiuni / reguli de organizare specifice scolii respective.
Apoi a luat cuvântul potitistul, cu un discurs scurt și stângaci, al cărui mesaj era : copii fiți cuminți ca potilia e cu ochii pe voi.
Mai apoi a început Preotul sa cânte și sa binecuvânteze pe toată lumea prezenta, agitând cadelnița cu tămâie în toate direcțiile. După aceea a luat cuvântul la microfon vorbind despre importanta religiei în viata noastră a tuturor și dând sfaturi specific ortodoxe atât copiilor cât și părinților.
Dacă acolo s-ar fi aflat vreo familie cu alte convingeri religioase, sunt sigur ca aceștia s-ar fi simțit foarte aiurea, mult mai aiurea decât la o colinda pe strada, la vederea lui Moș Crăciun sau la urarea "Crăciun fericit"
Chiar și eu, creștin ortodox, cu înclinații ateiste am simțit ca biserica își baga prea mult nasul în formarea / indoctrinarea copiilor, care sunt acolo ca să învețe și sa creadă tot ceea ce li se spune.
Bineînțeles, biserica pregătește de mici noile generații de cotizanți la cutia milei, dar este vina statului ca permite asta. Mi se pare la fel de absurd ca și sfințirea tancurilor, a rachetelor și a altor obiecte destinate sa ucidă.
Eu cred ca fiecare ar trebui sa aibă dreptul de a decide în ce crede și în ce își educa copiii sa creadă. Părerea mea.

| AC4S4 a răspuns (pentru Alexandrionelu):

Ce ați descris poate fi încadrat la serviciu religios. Da, acestea nu ar trebui să existe la festivitățile școlare (exceptând liceele teologice). O simplă rugăciune sau un scurt cuvânt al preotului e de înțeles, e normal. Dar e o diferență mare intre asta și predică, ritualuri, cântare... un serviciu religios.

Depinde și de zonă. Eu stau într-o zonă în care găsesti și catolici și protestanți, nu doar ortodocși. Are preotul o intervenție, dar este scurtă și nimeni nu se simte deranjat.

| BlackLight1987 explică (pentru AC4S4):

In general in zonele unde sunt mai multe confesiuni, sunt invitați și reprezentanții celorlalte confesiuni. De obicei se rostește un "Tatăl nostru", urmat de o rugăciune de binecuvântare a elevilor. Nu cred ca asta deranjează in mod deosebit nici elevii nici părinții. Poate doar domnul Moise se simte deranjat laughing

| Alexandrionelu a răspuns (pentru AC4S4):

Din moment ce difera de la zona la zona, înseamnă că timpul alocat și complexitatea serviciului religios sunt stabilite între Directorul scolii și Preot. Probabil ca ar trebui sa existe cel puțin o reglementare la nivel național, în aceasta privința.

| BlackLight1987 explică (pentru Alexandrionelu):

Da ar trebui. Dar e treaba Bisericii sa uniformizeze momentul. Există un Te-Deum de inceput de an școlar, însă in general se face in Biserică, pentru ca este destul de lung.

| AC4S4 a răspuns (pentru BlackLight1987):

S-ar lungi prea mult sa chemi si preotul romano-catolic, si cel greco-catolic si doi pastori - pe langa cel ortodox. Cel mai bine este sa spuna preotul ortodox ceva ce este comun, exemplul dat de tine fiind "Tatal nostru".

| BlackLight1987 explică (pentru AC4S4):

Păi se cauta punctul comun in toate confesiunile, un "Tatăl nostru" rostit împreună de pr ortodox, catolic și pastor, plus o rugăciune de binecuvântare care este atent aleasă pentru a nu cuprinde puncte doctrinare.
Lucrurile astea se intampla in mod real, in mediile multi-confesionale, de ani de zile. De aceea nu inteleg inițiativa domnului Moise!

| BlackLight1987 explică:

Emil Moise este un profesor de logica si argumentare din Buzău și președintele a mai multor Ong-uri. El a militat pentru scoaterea icoanelor din școli, ulterior pentru scoaterea orei de religie din trunchiul comun, iar anul acesta pentru desființarea slujbei religioase de la începutul anului școlar. A obținut și o victorie în acest sens de la Curtea Constituțională

Întrebări similare