| Mosotti a întrebat:

Ce parere aveti, un coleg zice ca rusii ne-au facut mult rau, ce rau a facut?

Basarabia si Bucovina au luat-o ca noi ne-am dat cu criminalii de nazisti si era f clar ca vom intra peste ei, asa cum am si facut, am omorat gramada de evrei in Rusia, de ce?!

Tezaurul s-a dat la ei, dar dupa ce le-am facut, meritam sa ni-l mai dea?

Regimul comunist a fost bun, ca la noi si in alte tari n-a fost aplicat bine si era dictatura, e altceva, dar doctrina era buna, ti-a facut blocuri accesibile unde sa stai, invatamant bun si gratuit, etc, astea partile bune. Acu ia-ti o casa tu, ca dai juma de sal rata, nu ca atunci doar 10-15 % din venit.
La noi 1960-1977 o ducea lumea bine.

Asa ca..acu dai 270 lei pe o consultatie de 10 minute, ca la stat e nasolie.
Saracu taranist Maniu ce sa-ti zic, erau un taranist nenorocit care tinea tot cu bogatii.

160 răspunsuri:
regis
| regis a răspuns:

Esti cretin sau doar troll?

| Mosotti explică (pentru regis):

Nu sunt troll deloc (dupa cum zic 99, 9999 din raspunsurile mele pe acest forum), da o parere daca ai, da o contradictie, argumente.

regis
| regis a răspuns:

1. "Basarabia si bucovina au luat-o ca noi ne-am dat cu criminalii de nazisti" - pai nu prea se pupă. Rusii ne-au luat aceste teritorii in iunie 40, iar noi ne-am aliat cu "criminalii nazisti" in octombrie 40 si am intrat in razboi in iunie 41, tocmai pentru a recupera aceste teritorii. La momentul iunie 1940 nu numai ca nu eram aliatii Germaniei, dar ghici cine erau prietenii lor, in urma semnării pactului Ribbentrop-Molotov?
2. "Tezaurul s-a dat la ei, dar dupa ce le-am facut, meritam sa ni-l mai dea?" - tezaurul a fost trimis in 1916, pentru a nu fi pradat in razboi (Primul Război Mondial). Acest razboi s-a terminat in 1918, ce le-am facut noi rusilor atunci?!?
3. "La noi 1960-1977 o ducea lumea bine." Ce coincidenta... Rusii secretrag in 58, iar de prin anii 60 incepem sa o ducem bine.
Acestea sunt date si fapte, restul sunt pareri, pe care chiar nu ma obosesc sa le combat.

| Mosotti explică (pentru regis):

Noi eram aliati strategic cu nemtii de prin 39.

Rusii care au fost la noi au fost din cauza noastra, ca ne-am dat cu nazistii si ne-am dus peste ei sa macelarim oameni acolo.
Oricum si daca se retrageau, tot sub influenta lor eram si am dus-o binisor, deci aia e.
Nu ca astia ca ne-au luat repede toate resursele si tot ce e strategic.

| NumaPompiliusAkaHeraclit a răspuns (pentru Mosotti):

Ce alianta strategica? Noi ne-am in razboi in '41. 2 ani de la tratatul ala nenorocit.

| regis a răspuns (pentru Mosotti):

"Noi eram aliati strategic cu nemtii de prin 39. "
Inca o dată, acest "prin 39" inseamna octombrie 40, adica dupa invadarea Basarabiei si Bucovinei. Acestea sunt date exacte, oticat ai fi de rusofil, nu poti pune carul înaintea boilor.
Su repet, "prin 39" aliatii nemtilor erau tocmai rușii, de aceea se si spune ca tancurile germane au invadat URSS cu motorina rusească.
Nu credeam ca mai exista vreun roman care are acces la internet și care sa creada ca rusii ne-au facut bine.

| Mosotti explică (pentru regis):

Noi am facut alianta cu Germania cand am pus la dispozitie germaniei petrolul nostru si toate.
Asta a fost trat economic romano german pe 23 martie 1939.
La 29 martie 1939 ministru rus lidvinov i-a zis ambasadorului nicolae dinu "ati adus pericolul fascist la frontierele sovietice".

Romania n-a vrut sa dea inapoi, si de acolo consecintele cu basarabia si bucovina in 28 iunie 40.
Deci tu nu cunosti datele, sau le sti dar le incurci.
Asta fuse a doua chestie pentru care rusii ne-au bagat la dusmani, prima a fost ca n-am lasat trupele rusesti sa se duca in cehia prin 38 sa ii ajute.

Nici nu aveam net cand stiam astea.

Eu nu am zis ca rusii ne-au facut bine, eu am zis ca nu ne-au facut rau. Si oricum prin aducerea comunismului, am eu acum un ap confortabil unde sa stau luat de parinti la pret decent, bine, nu regret pe ceausescu, asta clar.

| regis a răspuns (pentru Mosotti):

Mda, tratezi faptele in stil rusesc. Amesteci alianta cu Germania (de fapt cu tarile Axei) cu tratatul economic, sari peste pactul ruso-german, peste impartirea Poloniei, peste Ribbentrop-Molotov, care infirma orice idee de "pericol fascist la frontiere".
Apoi tot ruseste, apui ca ruaii ne-au trecut la dușmani, dar nu ne-au făcut rău. Serios?!?
Si faptul ca stai intr-un apartament luat de parinti la un pret decent, tot rusilor li se datoreaza? Nu cumva pretul decent a fost stabilit după revolutie? Iar eu, care nu am avut norocul de a mosteni un apartament comunist, tot rusilor trebuie sa le multumesc pentru ca stau intr-o casa confortabila, cumparata, amenajata si in mare parte reconstruita de mine?

| Mosotti explică (pentru regis):

Nu sar deloc, pactul molotov a fost facut de rusi ca sa castige timp, stia ca nemtii se vor duce ei dupa.

Stau intr-un ap decent luat de parinti pe vremea inainte de revolutie la pret bun, NU dupa.
La un venit de 3000 Lei net, au dat rata 350 lei lunar.
Am contractul facut in 1975.

Acuma sti cum e? Acelasi ap acum costa 500000 lei desi e vechi de 44 ani, tot la un venit de 3000 lei.
Sa vad cata rata dai tu acum din 3000 aia, nu cred ca 350, cel putin 1200-1400 dai!

Fara rusi NU mai aveam acest ap, ca nu s-ar mai fi construit la preturi decente ca sa-si permita omul, ca nu mai era socialismul.
Faceau din alea de lux in centru Bucuresti pentru bogati, cam atat.
Sau iti facea ca acum, si proaste, si f scumpe.

Asta e mai rar sa-ti faci tu casa, eu zic de majoritatea care au un salariu, sa-si poata permite un ap bun cu toate conditiile, sa dea o data decenta, sa fie bine.

Bunica avea 2000 lei sal, dadea chirie la stat 150 lei la o garsoniera f buna.
Acuma? La 2000 sal cat dai la o garsoniera (veche de 40 ani)? 1000-1500 dai.
Asa ca hai sa fim seriosi.

Ca sa nu mai zic ca Iliescu care era de stanga (vezi socialismul?), a dat la preturi f mici toate ap celor care statea in chirie la stat, ca sa aiba omu unde sta!
Daca veneau direct liberalii sau taranistii, mai le dadea un rahat, ori ti le lua, ori iti punea chirii mari.

Deci ori nu sti, ori nu stiu ce sa zici.
Asa se explica ca 90 % suntem proprietari, vs occident unde nu exista sa ceva, ca au fost preturi decente pentru oameni inainte de revolutie, si bine facute, nu ca acu de e bloc langa bloc, pereti subtiri si alte rahaturi.

Ca ceausescu a fost idiot, asta e alta treaba, am zis, dar nu ala e socialismul.

| Mosotti explică (pentru NumaPompiliusAkaHeraclit):

Ba da, ne-am aliat ideologic cu nemtii si fara razboi, nu neaparat doar pentru razboi. Exact cum esti acum cu UE sau SUA, esti de partea lor, le reprezinti interesele daca ti-o cer (ca sclavu, dar asta e altceva).

Si daca deschid un razboi astia UE si SUA, noi ca sugatorii, ne vom duce sa luptam pentru ei moca contra la rusi, ca sa ne dea rusu bomba sa ne nenoroceasca pe noi.
Ungurii si Bulgarii nu au acceptat rachete contra la rusi, sa se bata ei SUA cu rusii, ca ei au ce au cu ei, nu noi.

Au venit legionarii care erau protejati de Hitler aici, deci eram deja pe felie cu ei nemtii.
Cand Antonescu a vazut ca legionarii sunt niste golanei prosti, i-a cerut lui Hitler sa-l lase sa-i f, si ala i-a lasat pentru ca avea nevoie de noi in razboiul cu rusii.
Altfel nu il lasa.

| regis a răspuns (pentru Mosotti):

Nu intelegi sau te faci ca nu intelegi. Ramai la ideea ca ce a facut statul pentru tine e bun, eu prefer sa imi fac singur. Pentru mine subiectul e epuizat.

| Mosotti explică (pentru regis):

Majoritatea isi pot face singuri daca au nivel de trai bun, iar de niv de trai se ocupa statul, ca de aia ii pui sus acolo pe aia si ii platim de la noi.

Deci tot de la stat porneste.
Ca degeaba omu isi face treaba, munceste, daca are putere de cumparare mica, guvernul trebuie sa se ocupe sa fie puterea de cumpare sus, si atunci poate oricine sa-si ia un apartament, o casa singur pe munca lui.
Nu sa plec afara sa fiu sluga la altii ca sa o duc mai bine pe munca mea.

Altfel doar aia mai peste medie pot, aia cu talent la afaceri, iar asta nu e normal.

regis
| regis a răspuns:

Am zis ca nu mai intervin, dar deja aberezi la cifre. Nu stiu ce apartament in centru costa 115.000, ca al parintilor mei a costat putin peste 200.000. si rata nu era 350, ci 1250.
De altfel, daca inmultesti pretinsa rata de 350 cu durata maxima a creditelor de atunci (240 luni), nu acoperi valoarea de 115.000, fara a mai vorbi de dobândă.
De televizoare color de ce vorbim, ca nu găseai numai pe piata neagra, la preturi de 3500. Greu gaseai si un diamant alb negru, care costa vreo 12000. Si in final il foloseai sa prinzi bulgarii, ca TVR emitea 3 ore pe zi...

| Mosotti explică (pentru regis):

Eu zic de bloc contractat in 1975 ap cu 3 camere decomandat, et 6 la 1 statie de metrou ce centru.
113000 era, am zis 115 asa rotunjit.
Rata 350 lei la un venit de 3000 (mama cu tata la un loc).
Au dat si avans, s-au imprumutat si la prieteni, cunostinte, deci n-a platit toata suma din rate, plus ca dupa 12 ani am platit restul cu banii jos, ca stransesem.

O fi si la tine cum zici, nu stiu, nu te contrazic, depinde si de venit, depindea si de venit cat era rata, zona, timp adica anul, sunt mai multi factori.

| regis a răspuns (pentru Mosotti):

Pai bine mah, a platit 350 rata, pe valoarea partiala a apartamentului, dar ti s-a parut neesențial in toata ecuatia...pai ce relevanță mai are rata, daca de fapt s-a împrumutat de la rude? Si uite cum salariul se facu din 3000, 3000/2...

| Mosotti explică (pentru regis):

Pai cam asa se dadea avans cred ca tot un 30 % ca acum, nu stiu exact. Acuma in aceleasi conditii dai mai mult, pai se vede clar, la un venit de 3000 lei net, 500000 lei pe un ap care atunci era 115000 la un sal de 1500 lei.
Deci la 3000 ar fi venit 250000 atunci, deci juma ca acum.

Dar chiriile in primul rand, e o dif uriasa.
La 2-3000 sal net, dadeai 150 vs 1000-1500 acum la acelasi venit, la o garsoniera, adica aceiasi garsoniera de fapt.

| romeo78 a răspuns:

Un subiect tabu la top secret. Adevărul, peste 100 de ani cel mai devreme se va afla.
Basarabia a mai fost sub Imperiul țarist, din 1812, până în 1918. Iar, referitor la acordul Ribentrop-Molotov, a fost un tratat de neagresiune între Hitler și Stalin.
Restul, sunt palavre
Iar, foamete, a fost și în România, dar imediat după război și după ce a trebuit să trimitem la Moscova cereale, alimente.
Restul e istorie. După colectivizare, conversia monetară a fost o nouă sărăcire.
Restul e tăcere și istoria ascunsă.

| RAY a răspuns:

Pacat ca am pierdut razboiul, am avea ce gaza prin Romania, https://www.youtube.com/watch?v=EvN0vjDUmd8 piesa asta ar fi hit in toate tarile, daca am gazat 6 milioane in 5 ani, dar in 70 de ani, am fii ramas doar noi si sclavi nostri untermenschen astia, gunoaie de oameni https://www.youtube.com/watch?v=lVgy8UaCYF8
iar eu aveam regatul meu, imperiul nazist a lui RAY manificul, te puneam si pe tine consilier, dar daca renunti la comunism, din nou va conducem sclavi nostri, HEIL HITLER

| RAY a răspuns (pentru RAY):

Americani evrei au dat arme rusiei, de asta am pierdut

sadrian46
| sadrian46 a răspuns:

Ce nu vrem să recunoaștem. Ne-au dat Regulamentul Organic, ne-au ajutat în 1877 să scăpăm de turci, iar în 1944-45 de nemți. Datorită susținerii lor am recuperat Ardealul de Nord.
Cu comunismul este așa. Aveam nevoie să evoluăm, de aceea așa zisul regim comunist trebuia să dispară, să plece, să se termine. Ce avem acum enorm și nu aveam atunci este libertatea. Este discutabil dacă este bine sau rău pentru țară că 5 milioane sunt plecați la muncă undeva peste hotare. Dar au libertatea să o facă, oriunde în lume.

| NumaPompiliusAkaHeraclit a răspuns (pentru sadrian46):

Ne-au adus regulamentul organic laughing De parca nu puteam sa ni-l facem si noi. Ne-au ajutat sa scapam de turci? In aceeasi ordine de idei, si noi i-am ajutat pe ei sa scape de turci. Si ne-au mai luat pe nedrept 3 judete cand n-aveau voie sa faca asta. Dupa ce s-au intors soldatii rusi inapoi la patria mama, au violat si jefuit tot ce le venea in cale si au facut un fel de ocupatie asupra Bucurestiului. Dupa, Bratianu al' batran a incercat sa recupereze acele trei judete reclamandu-i pe rusi la puterile occidentale. Ce au facut rusii? Au incercat sa-l asasineze. Ne-au scapat de nemti? Aberezi la maxim. Cu ce ne-au scapat de nemti? Au venit sa occupe Romania ca Mihaita era un retard care nu stia sa negocieze. Din cauza lor am pierdut Basarabia. Din cauza lor, multi soldati romani au fost dusi in Siberia. Din cauza lor, 600000 de romani din Basarabia au fost deportati. Mult bine ne-au facut. Iar comunismul a facut peste 100000 de crime. Daca era asa de bun, cum zice Mosotti, de ce au iesit sute de mii de oameni in strada ca sa detroneze regimul asta? De ce? Soros? Evreii? KGB? Daca au fost implicate agenturile straine, e discutabil. Dar un lucru e clar, regimul asta nu a mai fost dorit. Si nu doar la noi, in nicio tara n-are comunismul popularitate. Poate doar in Cuba.

| Mosotti explică (pentru sadrian46):

Si cine a zis ca nu poti evolua si in socialism? Daca se vrea, se poate, nu sa ne ducem sa muncim la altii, in loc sa facem sa ne fie bine aici! Faptu ca iti da voie sa fi sclav la altul, nu e nimic.

Ca nu am evoluat in socialismul idiot al lui ceausescu de dupa 77, asta e altceva, dar nu ala e sistemul socialist.

Hai sa facem sa fie bine la noi, sa nu fie nevoie sa pleci, asa se pune problema, dar liberalii nu fac asta ca nu e in ideologia lor sa faca, atentie, nu ca nu-s oamenii potriviti acolo, si daca erau altii ok, era bine, nu are cum fi bine cu partide de dreapta.

Trebuia sa dispara comunismul ca sa vina smecherii sa aiba influenta peste tot, sa nu cumva sa vada altii ca in socialism e bine si sa vrea si ei, sa le ia averile nemuncite ale smecherilor, averi facute pe spatele prostilor platiti cu doi lei.
Asta a fost scopul.

Daca socialismu e asa rau, ala bine aplicat zic, de ce le e frica ca se poate intinde? Deci hai sa fim seriosi.

| Mosotti explică (pentru NumaPompiliusAkaHeraclit):

N-a mai fost dorit socialismul de capitalisti, si au avut grija sa-l darame, ca sa vina ei sa puna mana pe tot.

Aici in Romania e normal sa fie dorinta sa pice, ca era rau dupa 77, dar in tarile unde era binisor, nu aveai de ce!
Erau instigari de catre capitalistii din afara. De aia erau atatea incercari de revolutii in tarile unde era binisor.

Zic binisor si nu bine ca na, nu era chiar nivelul de trai ca in occident, este adevarat, dar tot bine era de fapt.

In cuba de ce e saracie? Ca SUA le-a pus atatea embargouri degeaba.
Ca atunci cand a venit castro, a vrut sa dea pamanturile la oameni sa le munceasca sa aiba ei, le-a luat de la americani date pe spagi si pe smecherii de regimul de dinainte, aia a fost.
Asa ca aia e.

| NumaPompiliusAkaHeraclit a răspuns (pentru Mosotti):

Nu poti sa faci revolutie daca omul vrea sa ramana regimul. O fi ofst instigare, dar nu puteau sa faca revolutie daca oamenii iubeau regimul. Comunismul a fost instaurat fortat! Si tu te plangi ca a fost revolutie? Taranii de la noi au fost furati. Comunistii le-au luat pamanturile, deci aveau motiv sa faca revolutie

| sadrian46 a răspuns (pentru Mosotti):

Si cine a zis ca nu poti evolua si in socialism? Daca se vrea, se poate.
Stop.Cine să vrea și cine să poată? Dacă nu precizezi asta, rostești vorbe goale.
dar nu ala e sistemul socialist. Dar care e, poți să precizezi?
Hai sa facem sa fie bine la noi. Care- noi_? Ce să facem? Cum anume să fie bine?
Daca socialismu e asa rau, ala bine aplicat zic, Care e socialismul bine aplicat de care zici?
Deci hai sa fim seriosi.
Dacă nu te-aș fi considerat serios, nu ți-aș fi pus aceste întrebări.

| sadrian46 a răspuns (pentru NumaPompiliusAkaHeraclit):

De parca nu puteam sa ni-l facem si noi. ( Regulamentul organic). Chiar așa? Știi cum l-au adus? Cu forța ocupației. Ceea ce noi nu puteam face, căci elimina privilegiile boierilor, și doar nu era să își dea singuri cu dreptul în stângul.
Si ne-au mai luat pe nedrept 3 judete cand n-aveau voie sa faca asta. Cum adică nu aveau voie? De unde rezulta că nu aveau voie? a Mihaita era un retard care nu stia sa negocieze. Serios? Pune-te în locul lui, în țară ocupată, cu tunui și cu tancuri, să te văd cum negociezi.
Iar comunismul a facut peste 100000 de crime. Serios? Ai numărat tu cadavrele sau repeți ce ai auzit?
Nu meritai răspuns din partea mea, dar poate te trezesc din rătăcirea în care te afli.

| Mosotti explică (pentru sadrian46):

Pai conducerea, ea sa poata, sa inoveze, sa progreseze, sa aiba invatamant bun, sa scoleasca oameni si sa fie bine, sa mergem inainte.
Si oamenii sa poata da jos conducerea daca e nevoie la o adica, sa vina altii care fac treaba.

Un sistem socialist bun, nu e ala cand nu se gaseste nimic, cand se opresc utilitatile, cand e dictatura, asta voiam sa zic.

Ala bun este cand se gasesc de toate, cand ai utilitati, ai munca, ai salarii bunicele si o duci cat de cat, cand ai invatamant fara taxa, spitale, policlinici fara sa dai 300 lei pe o consultatie de 10 minute la sal de 2500-3000 lei net cat de acum asa in general, cand poti sa-ti iei apartament la pret decent, nu sa dai juma de sal pe o rata ca acum, sa dai un 15 % sa zicem (ca asa a fost, am actele ap meu).

Cand nu dai peste juma de sal chirie la un ap cu doua camere ca acum, cand dai o suma mult mai decenta.
Cand ti se aduce un medicament ca ai nevoie de el, nu ca nu-l aduci daca nu aduce destul profit necontand ca tu crapi, ca principiu zic.

Sa fie un sistem care nu tine doar cu boierii, bogatasii, etc, sa tina cu omul de rand in primul rand, ca de aia ii punem sus.

| Mosotti explică (pentru NumaPompiliusAkaHeraclit):

Aia cu pamanturile este corect, colectivizarea era buna, insa nu sa ia statul grosul. Si asa taranii aveau un rahat de pamant, abia se intretineau din el, si platea taxe la liberali desi nu benefciau de nimic la schimb.

La colectivizare era bine ca aveai masini, unelte pe care le foloseam toti si era mai bine, iar apoi imparteam tot ce produceam, dar nu sa ia statul 90 %.

In rest aveau tot bogatasii mult pamant si te muncea pe tine pe nimic.

| NumaPompiliusAkaHeraclit a răspuns (pentru Mosotti):

Zici ca revoluțiile erau aranjate. În aceeasi ordine de idei. Revoluția din 1917 nu a fost aranjata? Nu a fost? Pe bune, nu poți sa faci revoluție fără susținerea maselor. Au venit sute de mii de oameni sa ceara o schimbare. Sincer, cred ca ești un asistat social. Ai 40 de ani și stai pe TPU să-l pupi în c7r pe nea Stalin ca ți-o dat un mic apartament. Nu a fost bună colectivizarea! Au fost furate pământurile țăranilor!

| Mosotti explică (pentru NumaPompiliusAkaHeraclit):

A fost si aia din 1917 aranjata, toate is aranjate! Aia a fost ca sa destabilizeze pe rusi, sa fie haos, sa fie nasol, sa iasa rusii din WW1, nu se asteptau sa iasa comunistii.
Trotzky era omul SUA acolo.
Lenin a fost trimis de nemti.
Normal ca si oamenii aveau motive sa iasa ca o duceau f rau cu tarul, a fost binevenit comunismul la ei, ca dupa aia au avut multe.

Colectivizarea nu a fost bune asa cum s-a facut, corect.

| NumaPompiliusAkaHeraclit a răspuns (pentru Mosotti):

Toate sunt aranjate. Nu zic ca nu a fost aranjata in 1989 dar zic ca fara dorinta oamenilor de schimbare nu poti sa faci revolutie.

| Mosotti explică (pentru NumaPompiliusAkaHeraclit):

La noi da! A fost si vointa poporului totodata, era total justificata revolutia, nu era aranjata pe vrajeli.
Dar tot aranjat a pornit, fara asta, lumea suferea ca proasta in continuare de lasi ce erau.

| NumaPompiliusAkaHeraclit a răspuns (pentru Mosotti):

Peste tot a fost asa, in afara de URSS. Acolo aia au preferat sa treaca peste cei 30 mil de morti ca sa ramana imperiu.

| Mosotti explică (pentru NumaPompiliusAkaHeraclit):

Depinde cum o duceau! De ex in anii 60 nu aveai motive sa faci revolutie dat fiind ca o duceai binisor, aveai casa, munca, sal cat de cat ok, se gaseau de toate, aveai utilitati, deci?
Aaaa, ca vroiai tu blugi, si vroiai sa dai jos pe dej sa iti vina americanismele aici, e altceva, dar ala era un pretext tampit ca sa vina capitalismul SUA aici.
Stai linistit ca de inflamat, se poate inflama usor.

O ducem mai bine ca pe vremea lui ceausu, asta e corect. Dar asta nu ne incalzeste, trebuie sa o duce bine, nu la limita, sa dai sute de lei pe o consultatie la medic, sa fie nevoie sa pleci afara ca sa fie mai bine, in loc sa luptam aici sa fie niv de trai ca in afara.
Deci nu e bine fata de binele normal, nu fata de ceausescu.
Nu sunt asistat social, n-am nici un venit.
Deci pe mine nici un regim nu m-ar avantaja.

Si oricum nici socialismu nici capitalismul nu incurajeaza nemunca.
De ex in Germania nu expira ajutoru de somaj ca in SUA unde ajungi pe strazi, dar cu conditia sa aduci lunar 8 CV respinse ca dovada, si sa nu refuzi nici o oferta data de oficiu de munca.
Si daca aduci dovada ca ai fost respins (Acolo primesti raspuns de la firme si daca esti respins), te tine statul pana gasesti.
In liberalismul salbatic ajungi pe drumuri, fara sa conteze ca nu e vina ta ca nu ai de munca, mai ales aia de dupa 50 ani dati afara.

| NumaPompiliusAkaHeraclit a răspuns (pentru Mosotti):

Ok, maica mea care traia in comunism s-o nascut in '65 deci nu o intreb pe ea de bun simt. O intreb pe bunica mea. Stii ce mi-o zis? Ea, care a prins si epoca interbelica cativa ani zice ca comunismul le-o furat pamanturile. Deci, un motiv de revolutie. Stii ce s-o intamplat in 1848, nu? Se putea intampla sa fie revolutie, zic eu. Dar n-aveau curaj. Sa nu uitam de faptul ca romanul de rand avea o frustrare pe comunism caci a fost instaurat de rusii care au furat teritoriile romanesti. Si o sa zici ca n-avea deloc frustrare. Nu cu mult timp in urma ii votau pe legionari. Sute de mii de oameni l-au votat pe Zelisnky. Deci nationalsimul e clar ca nu a disparut. Adevarat, au fost si lucruri bune dar asta nu inseamna ca trebuie sa-l jelim. Mai bine, promoveaza un regim socialist. Altceva ai putea promova. Uite, eu sustin un regim care respecta drepturile omului. Un regim in care toti muncesc pe un salariu care le-ar asigura traiul. Un regim care ar fi in interesul national. Un regim nationalist. Eu asta as vrea.

| Mosotti explică (pentru NumaPompiliusAkaHeraclit):

Daca s-a nascut in 65, nu ai de ce sa o intrebi ca nu stie, desi poate pana pe la 11 ani poate sa stie daca erau magazinele pline si nu se oprea lumina, caldura si gazele.

Bunica ta la tara, avea poate motiv sa se supere ca i-a luat pamantul, mai ales ca statu lua grosul recoltei si lor le dadea un rahat, aici are dreptate.
Eu vb de orase, nu de la tara. La oras o ducea lumea binisor pana in 77.
Ca si la ceausu tot la orase ma refer, cand magazinele erau goale, se oprea curentul, caldura, gazele.

Pai un regim socialist promovez.
Un regim unde lumea o duce bine pe munca lor, au unde sa stea cu casa lor, sa o poata lua la un pret decent fara sa-ti tina jos ani de zile cu rate f mari, nu sa dea chirie sa imbogateasca niste smecheri care au facut banii exploatand pe altii, sa fie utilitati, magazine pline cu de toate, sa fie respectat si dreptul omului, evident.

Sa fie invatamant de calitate fara taxa, adica sa incurajezi capetele destepte, ca o tara fara destepti, nu se poate dezvolta, nu ca acu ca UE are interes sa ne faca praf invatamantul ca sa fim prosti si manipulabili.
Unde ai sist de sanatate f bun ca in Germania, platesti dupa venit, dar toti beneficiaza de full service ca lumea si bine.
Nu ca in SUA ca asig ta nu acopera aia, aia si ailalta.

Sa poti face si o afacere dar pentru tine, sa muncim noi familia pentru noi, nu sa munceasca altul pentru noi pe nimic.
Sau daca faci firma si ai angajati care nu doresc sa-si asume o raspundere, sa aiba salarii bune cum era in Germania anilor 80.

Cam asa.

Nationalistii nu-s buni, ca nu-s doar nationalisti si atat, sunt criminali, nazistii, asta le e ideologia.
Sunt de dreapta extrema, deci nu tin cu omul de rand niciodata. Lumea vota ca nu stia ce inseamna, si dupa aia au vazut.
Uite Barzilia, Bolsonaro ala e nazist, s-a p pe oameni, n-a luat mai nici o masura la covid.

| NumaPompiliusAkaHeraclit a răspuns (pentru Mosotti):

Nationalismul nu este neaparat nazism. Este fals. Este bun nationalismul pana nu ajunge la rasism si la xenofobie. Dar nationalismul e bun ca promoveaza iubirea de tara. Ba uite ca acum inca au sustinere legionarii, aveau si atunci. Si nationalismul tine cu oamenii si cu poporul. Iti zice ceva cuvantul "national"? Si nu este acelasi lucru cu liberalismul de care zici tu. Si nici nu este acelasi lucru cu capitalismul. Poti fi foarte bine nationalist si comunist in acelasi timp. Uite, Ceausescu era nationalist. Dej era nationalist. Mai am exemple.

| Mosotti explică (pentru NumaPompiliusAkaHeraclit):

Pai aia zic! Daca e nationalist si atat, e f bine, adica nu sa vina strainii sa ia locuril de munca, sa nu vina arabii sa faca ei legea aici cum incep sa faca in Germania, sa iubesti tara, insa sa nu dam in rasism, crime, sclavia si xenofobie (cum sunt nazistii).
Dar in general nationalistii din pacate multi sunt nazisti.

Legionarii erau nationalisti, dar la pachet erau nazisti, de aia erau sustinuti de hitler.
Erau niste golani violenti de nu se poate, au omorat si evrei aiurea.
Daca e un socialist nationalist care face bine omului de rand, e f okey, dar nu prea e asa.

| NumaPompiliusAkaHeraclit a răspuns (pentru Mosotti):

Ei bine, eu sunt un nationalist [nu sunt rasist si xenofob, logic]. Bine, in mod nromal nationalistii [de tip Vadim Tudor] nu vor imigranti, deci... Eu am urmatoarea ideologie: Toata lumea sa aiba un loc de munca platit decent. Sa nu mai existe cersetori. Drepturile omului sa fie respectate. Am mai zis eu cum. Si sa avem un guvern care lupta pentru reintregirea neamului romanesc. Romania Mare pe scurt. Uite cum ar fi Romania Mare pentru mine: Romania sa fie la fel de mare ca pe vremea interbelica. Dar eu as mai dori urmatoarele teritorii pe motiv istoric. Timocul [acolo locuiesc multi romani [250000] bulgarizati/sarbizati datorita incompetentei guvernelor]. Maramuresul de Nord [exista acolo 2 judete, Teceu si Rahau, nume pur romanesti]. Pocutia. Transnistria [aia pe care o avea si Antonescu. Logic, motive istorice acolo fiind triburi geto-dacice.] si Crisana de Vest [a ramas la unguri desi trebuia s-o primim noi]. Deci, Dacia reintregita.

| Mosotti explică (pentru NumaPompiliusAkaHeraclit):

Si eu sunt nationalist, dar nu nazist.
In rest, corect ce ai zis, si eu as vrea la fel.

Insa pana nu schimbam sistemul politic, nu vom avea nimic bun indiferent cine vine, caci sistemul e asa fel sa fie rau.
Sa fie democratie directa, nu reprezentativa, pui tu guvern si tot, nu altii.
Pui pe liste ce candidati vrei, nu sa puna unii si tu sa alegi din aia.
Sa poate candida oricine, nu cont ca are avere sau nu, daca vine cu un program bun, il punem.

Verificare la 2 ani, daca n-a facut nimic sau nici macar n-a inceput, parnaie si salariile luate aiurea, date inapoi.
Sa nu mai fie bani privati in politica, ca sa nu mai serveasca alora orice partid ar fi, ca toate-s sustinute privat acum, deci orice ai vota, e tot rahat, si lumea nu se prinde.
Si sa vezi cum o sa fie.

| Naty1 a răspuns:

Nu stiu exact cum a fost treaba cu ruși, dar tin minte ca pe vremuri limba rusă in scoli era obligatorie.
Dar tin minte din povești despre unguri, cel puțin în partea noastră ca au facut dezastru.Au subjugat efectiv o grămadă de zone din România, pe bunica mea au fortat-o sa isi schimbe numele, limba lor era obligatoriu învățată, omoroau romani pe capete si multe altele.Chiar am cunoscut un colonel in rezerva ce a scris câteva cărți despre asta si mi-a povestit că a fost nevoit să fugă de acasă pe jos zeci de km si sa se ascundă sa nu il prindă si multe altele.Asa ca, eu consider ca orce străin ce a venit la noi si a avut un astfel de comportament nu are scuza.

Despre comunism nu am ce sa spun.Intr-adevar,au fost si parti rele si chinuiala dar a avut si partile lui bune pe alocuri.Cum ai spus si tu de spitale, școli, case, locuri de munca.Ar fi super daca astea ar mai fi si azi.

| Mosotti explică (pentru Naty1):

Pai normal ca ungurii au facut dezastru, ca ne-am dat cu jigodia de Hitler, din cauza caruia ne-am dus si peste rusi, am omorat pe acolo, si apoi se mira unii ca rusii apoi s-au razbunat si ne-au violat femeile, dar femeile alea au zis "NU vrem cu nazistii, jos cu voi astia de la conducere", nuuuu, toata lumea a tacut, asa ca si-au meritat-o.

Ne-am dat cu Hitler si ne-a vandut la unguri in 1940 de ne-a luat teritoriu din vest, au intrat ungurii si au facut dezastru.

"spitale, școli, case, locuri de munca", exact!
Sa intre la oameni bine in cap, comunismul (socialismul), nu e ce a fost la ceausescu, la ala a fost o dictatura imputita.
Socialismu era ala de pana in 77 care avea cam 95 % parti bune, si lumea o ducea binisor.

naibastiesialtceva zice aiurea ca aberez, insa faptele sunt fapte.

Sa se documenteze cum traia lumea inainte de comunism in Romania, Bucuresti, si apoi sa zica. I-am enumerat eu acum, si alea-s fapte.

| NumaPompiliusAkaHeraclit a răspuns (pentru Mosotti):

Traiau asa de bine incat au facut revolutie. Nu te mai mandri cu ce au construit [care erau niste chestii de fier vechi] ca Ceausescu le-o construit. laughing Ne-am dat cu nazistii in '41, dupa un an de cand ne-au furat javrele alea slavice Basarabia.

| Naty1 a răspuns (pentru Mosotti):

Nu stiu exact de unde i sa pornit dar poate cand am timp ma documentez mai mult ca nu vreau sa zic nimic aiurea.Eu spun ca am văzut oameni ce s-au plâns de ruși, unguri etc.Dar mai trebuie sa luam in considerare si faptul ca nu toti s-au aliat cu nemti, sau alte tari si nu toti au omorât.Adica daca la tine pe scara se isca un scandal între doi vecini de ai tăi si doi din celălalt bloc nu mi se pare ok ca aia sa vina sa va sparga usile la toti si cred ca nici tie.Mie una imi e mila de uni bătrâni ce chiar nu au avut vina si nici nu au știut ce a facut x sau y.
E ca si acum, daca 2/3 romani merg dincolo si fura, tu daca vrei sa mergi a muncești cinstit esti discriminat si huiduit pentru aia doi.Pai ii iei pe aia si ii pedepsește nu o tara intreaga.Dar nah, pe atunci era diferit, nu stiu daca mai erau războaie dar era după perioada aia oricum si tot ce voiau ei era sa cucerească si stăpânească.Asa era mentalitatea.

La faza cu violul chiar nu sunt de acord.Nu te pui si violeze femei sau bărbați asa, ca ti se năzare tie sau pentru ca au ținut cu x tara, y politician, z partid etc, pentru ca e dreptul tau.Dar din nou spun, erau alte timpuri si atunci erai pedepsit pentru orce alegere făceam si nu ii convenea lui cutarescu.

| Mosotti explică (pentru Naty1):

Romanii care s-au plans de rusi, e corect ca au venit rusii, au violat, au facut, dar ca razbunare pentru ca noi intai ne-am dus cu nemtii peste ei si le-am omorat aiurea oameni, evrei de acolo.
Ca nu era normal, asta e alta treaba, logic ca nu era normal sa violeze, dar aia e, ne-am jucat cu focul.
Daca nu ne dadeam cu nemtii si nu ne duceam peste ei, nu se intampla nimic.

Romanii care se plang de unguri au dreptate, cand ungurii au luat partea de vest, ca Hitler (aliatul nostru) le-a dat-i in sept 1940, ungurii au intrat acolo si au macelarit populatia intr-un hal fara de hal total nejustificat.
Documenteaza-te ce a fost la Ip si Traznea septembrie 1940 si ai sa afli ce si cum cu ungurii ce au facut la noi.
Deci aici nu le-am facut nimic, dar ne-au ucis, e o mare diferenta.

Multe tari s-au dat cu nemtii, francezii s-au dat pe tava, etc.

| Mosotti explică (pentru NumaPompiliusAkaHeraclit):

Ti-am zis ca revolutiile erau aranjate de capitalisti ca sa darame socialismul, nu erau pe bune.
In tarile unde era binisor am zis.

Insa si in celelalte! Tu crezi ca daca nu era interes din afara ca sa pica ceausescu la noi, crezi ca cineva iesea? Nici vorba.

Au construit in primul rand sute de mii de apartamente sa avem unde sta, la preturi decente.
Si in Germania sunt blocuri exact la fel ca si la noi (doar pe dinafara arata poate putin mai bine), insa sunt mult mai scumpe raportat la salariu, si putini isi permit.

| GabiDumitrescu a răspuns:

Pareai un pic mai normal, dar dupa intrebarea asta simt o nevoie imperativa de a te injura/ignora. Du-te in Coreea de Nord intr-o scurta vacanta sa vezi ce bun e comunismul. Care parte din doctrina era buna? CARE? Exemplu foarte basic de doctrina comunista - tu esti un baiat simpatic, cu tot ce trebuie, agati o gagica buna, o iei de nevasta, iar statul decide sa ti-o mai *** si eu din cand in cand, pentru ca eu sunt urit si prost. Asta e comunismul!

| Mosotti explică (pentru GabiDumitrescu):

Normal n-am fost niciodata, mai in gluma mai in serios zic. Pai nu stiai? Doar ma stiai cum gandesc, mi se pare ca, cu tine am mai vb de astea, ai uitat tu poate, nu pus accent pe ce rau au facut rusii, dar s-a discutat automat si asta.
In coreea de nord e o dictatura imputita, cum era si la noi la ceausescu si la altii poate. Acolo oamenii o duc f rau.

Eu l-am urat pe ceausescu din suflet. Ca nu se gasea nimic, m-am bucurat enorm la revolutie ce s-a dus dracu. Deci nu is absurd.

Eu am vb de anii 60-77 cand romanii o duceau cat de cat okey, iar altii au dus-o pana in 89 cat de cat, si am zis de rusi ca nu ne-au facut mare lucru, si am cam zis de ce si cum.

| GabiDumitrescu a răspuns (pentru Mosotti):

Daca tu crezi ca rusii nu au facut mare lucru... sa avem pardon. Sovrom-urile si masacrul intelectualilor. E suficient.

| Mosotti explică (pentru GabiDumitrescu):

Eu am zis ce ne-a facut noua, ca nu ne-a facut nu stiu ce.
Si chiar si pentru ei acolo, inainte de comunism cum traia lumea? Dupa aia a trait mai bine, ca a mai abuzat el cu una si alta, era altceva.

Cand am intrebat-o pe mama prietenului meu care avea 15 ani in 1950, mi-a zis asa "nu mai pot eu maica ce facu el cu aia si aia, noi am dus-o mai bine de cand cu Stalin".
Adica o durea in pix pe cine a omorat el atat timp cat lumea o ducea mai bine.
Probabil ca i-au zis parintii ei cum era inainte sa fie ea.

Nu am zis ca rusii erau sfinti, asta clar.

| GabiDumitrescu a răspuns (pentru Mosotti):

Fix de aia sintem o natie de ****. Pentru ca pe unii ii doare fix in p*&a ca mii de altii sufera sau mor, ei sa o duca bine.

| Mosotti explică (pentru GabiDumitrescu):

Lasa ca si nazistii si americanii si multi au facut n crime chiar degeaba, si i-a durut pe toti in pix.
Americanii au dus-o binisor pana in anii 2000 si pe spatele altora, ca asupreau alte tari, occidentul la fel.
In 42 in SUA sau cand a fost, cand i-a luat pe americanii de origine japoneza si i-a bagat in lagare, a zis careva ceva? N-a zis.
Asa e omul, nu ca noi suntem natie de cacao, rusii sau nemtii, asa e lumea la general.

Cand a omorat Hitler handicapati, a zis vreun neamt ceva? N-a zis.

Iar in Rusia inainte de comunism, cam mureau de foame sau traiau in mizerie toti, deci era mai rau.

| GabiDumitrescu a răspuns (pentru Mosotti):

Hai sa ii scuzam. Deci daca mori de foame si vin si iti dau o piine timp in care iti *** toata familia si iti otravesc mediul, e de bine. P.S. Intotdeauna au fost miscari de opozitie la cele de mai sus, doar ca presa le ignora. Cum e si acum cu multe chestii.

| Mosotti explică (pentru GabiDumitrescu):

Adev sti care e? Ca toti au facut rahat mai mult sau mai putin, doar asta e diferenta, ca unu e mai rau ca altul de fapt.

| Emma30555 a răspuns (pentru Mosotti):

"Eu am vb de anii 60-77 cand romanii o duceau cat de cat okey" cât de cât ok nu e de ajuns, și în zilele noastre o ducem cât de cât ok, unii o duc chiar bine, în alte tari mai dezvoltate lumea o duce chiar foarte bine, în Anglia și oamenii săraci o duc bine, problema nu e capitalismul ci corupția, interesele altor tari, dar chiar și asa o ducem un pic mai bine. Stalin era crud, a ucis oameni, spui ca nu contează ca oamenii o duceau bine, o duceau bine ca nu aveau nimic de spus, de frica, o duceau bine cu forța ca să zic asa fiindcă nimeni nu avea libertate sa spună părerea lui cum ai tu libertatea de spune părerea ta acum. Dacă sistemul te ar ucide doar ca îți spui tu părerea? Ar fi corect? Nu ar conta fiindcă ca eu o duc bine? Pai și victumile? Aia de au murit nu contează, erau și ei oameni buni cu familii, de de au murit? Eu nu te înțeleg, de ce sa nu fim liberi, sa ne facem afaceri, sa vizitam alte tari, chiar și în zilele noastre mi se pare ca ni se încalcă libertatea, dar pe vremea aceea, nici nu vreau sa ma gândesc.

| GabiDumitrescu a răspuns (pentru Mosotti):

Corect, doar ca noi pe rusi i-am avut in spinare...

| Mosotti explică (pentru Emma30555):

O ducem bine acum? Cand dai chirie peste juma de salariu la un ap cu 2 camere, cand dai rate la banca juma de sal, si asa mai departe, de abia poti sa-ti iei un ap de cacao prost facut (ca alea bune costa enorm si nu le iei), cand dai 270 lei pe o consultatie la privat in loc sa ai sistem medical bun de stat din taxe, asigurari (pe care le platesti), si impozite.

Cand daca un medicament nu renteaza, nu ti-l mai aduce, nu cont ca tu mori sau au nev de el.

Da, asa e, nu capitalismul e problema, ci capitalismul liberal, care se bazeaza pe exploatarea omului de catre om, profit maxim si atat, banul e singura valoare.

Iar coruptia si tot, este in pachetul numit doctrina liberala, deci nu ai cum sa o separi!
O duci pe dracu f bine in afara, acum nu mai e asa, dai chirie la un smecher ca sa stai, ca nu-ti permiti sa achizitionezi un ap sau o casa, sal ajunge cam la limita.
In Anglia astepti luni ca sa ajungi la un medic specialist.
Daca nu ai bani, nu inveti in Anglia, bine, in Germania nu e asa, e fara taxa asa cum e normal.

Iar in anii 80-90 o duceau mai bine ca asa s-a dorit din SUA si de mai marii lumii, ca sa dea bine sistemul capitalist.
Si tot de aia au bagat si socialism in Europa in unele tari ca Germania de ai facilitati bune, sanatate, scoala, etc fara taxa in plus.

Cu ucisul, si capitalistii care au organizat cele doua razboaie, cum e? Nu au facut crime? Asa ca aia e.
Sau cand au facut razboiul din Vietnam aiurea doar sa arate ei ca-s smecheri SUA inscenadus-i explozia vaporului lor ca sa aiba motiv.
Deci hai sa fim seriosi.

Era destul de bine in anii 60 la noi, nu ca in SUA, dar era.
Dar la noi era un sist mai uman, degeaba cumparai tu 5 TV dintr-un sal la SUA in loc de 3, daca sistem medical praf, invatamant praf, sistem social praf, adica n-ai bani mori.
Mai bine iau doar 3 dar sa am pe celelalte, ca aia e baza unei societati.

| Mosotti explică (pentru GabiDumitrescu):

Acu ii avem pe astialalti, le facem jocurile, le-am dat tot pe nimic, facem interesele SUA si UE.

| NumaPompiliusAkaHeraclit a răspuns (pentru Mosotti):

Ok, nu puteam să-ți ignor prostiile asa ți-am dat cerere de oprire ignor. Hai sa vedem câte rele ne-au făcut rusii. Pai, în 1711 am avut primul contact cu rusii. Atunci, Dimitrie Cantemir s-o aliat cu tarul Petru cel Mare ca să scape de dominația otomana. Foarte bine! Am început cu dreptul. Totuși, am fost învinsi la bătălia de la Stanilesti, lucru care a dus la domniile fanariote. Ok, peste alți 99 de ani rusii au anexat Basarabia. Inițial, au vrut sa anexez ambele principate romane, după au încercat sa anexez Moldova dar pana la urma au anexat doar Basarabia. Ei bine, acest lucru a fost de neiertat. Nu le-am greșit cu nimic și au început sa ne facă rău. După, datorita faptului ca au pierdut războiul din Crimeea au fost obligați sa dea moldovenilor înapoi trei județe. Adevărat, au băgat regulamentul organic dar oricum venea constituție în 1866 deci nu era necesar. După, a venit războiul de indenpendenta care ne-o asigurat indendpendenta. Ei bine, și aici ne-au făcut rău. Rusii când s-au înțeles cu România au garantat respectarea integrității teritoriale a României. Adică, ii lasam sa treacă prin noi în Bulgaria dar nu aveau voie sa ne fure teritorii. Ce s-o întâmplat? Am câștigat războiul, dar ei au furat acele 3 județe pline de români. Și mai este ceva, cu greu au plecat soldații rusi din România. Au vrut practic sa anexeze România prin acest gest. Pana la urma, au plecat. Dar nu intainte sa jefuiască și sa violeze. Și mai rămân puțin la acest episod. Brătianu a reclamat actul rușilor de tradare la puterile occidentale, lucru care i-o enervat pe rusi. Chiar au încercat să-l asasineze de câteva ori. Astfel, rusii au cam dovedit ca sunt niște trădători împuțiți. După primul război mondial, rusii nu au mai dorit sa ne dea tezaurul înapoi. Cad ca tu zici ca nu au mai vrut pentru ca le-am făcut rău. Ce rău le-am făcut lor atunci? Ce rău? Ok, trecem la anul 1939. Atunci a fost semnat pactul Ribentrop-Molotov. Acesta a decis soarta Basarabiei și Bucovinei. Tu zici ca le-am făcut rau rușilor. Ca ne-am dat cu nemții. Ai invocat motivul următor: cu câteva luni în urma, România a semnat cu Germania un acord care le dădea petrol. Ok, și? Rusii s-au împrietenit cu nemții. Nu aveau nimic cu ei. Ba chiar, Stalin dorea sa se alieze cu Hitler în WW2. Hitler nu a vrut. Deci, a lăut Basarabia pentru ca avea ceva cu noi. Și chiar dacă ne-ar fi luat Basarabia pe motivul asta cretinoid, ce ar fi rezolvat? Îmi zici? Din cauza acestui furt ne-am aliat noi cu Hitler. Altfel, ne aliam cu Stalin pentru Ardeal și pentru Cadrilater. Deci? Ce justificare? Ok, cred ca este clar faptul ca rusii ne-au făcut rău fără motiv. Acum, trecem la instaurarea comunismului. Comunismul s-o instaurat ca regim nepopular. Nu avea nici măcar 1000 de membrii în '44. Deci, era nepopular. Ei bine, ai falsificat alegerile din 1946 care trebuiau sa fie câștigate de țărăniști. Astfel, au dat lovitura de stat din '47. Ok, s-o intraurat comunismul. Deja a început cu o foamete. Perfect! După, Dej a băgat la pușcărie zeci de mii de oameni. Mai ales taranisti. Printre care și Maniu. Am văzut ca ai zis ca a fost foarte bine faptul ca l-o băgat și asasinat pe Maniu. Mai, dacă ești din Ardeal ar trebui sa ii fi recunoscător. El a avut o uriașă contributie la unirea cu Ardealul. Iar tu zici ca e foarte bine. N-am ce zice, ești genial. Ok, zeci de mii de deținuți politici. După, am întrat în pactul de la Varșovia. Apropo, știai ca rusii ne exploatau? Stiai ca rusii ne luau uraniu si alte bogații? Știai? Zici ca suntem exploatați de vestici. Atunci cum era? Ok, a murit criminalul de Dej, a venit Ceaușescu. Tu zici ca era un dictator nenorocit. Pai, el a facut blocurile și construcțiile cu care te mândrești. Deci, îmi permit sa zic despre atrocitățile lui. Ai zis ceva de 1907. Ok, s-o revanșat cu reforma agrara regimul liberal. Comunismul cu ce? Le-o furat țăranilor pământurile. Deci? Și pe vremea lui Dej era nepopular comunismul. Ai uitat de 1977? Ai uitat de 1987? Comuniștii și-au bătut joc de muncitorii pe care ziceau ca ii apară. Ok, a venit revolutia, s-o tras în oameni. 1100 de victime și alte zeci de mii de răniți. În total, comunismul a avut 1100000 de deținuți politici și peste 100000 de crime comise. Ce părere ai? Zici ca era cât de cât bine. Acum e cât de cât bine. Eu trăiesc bine. Lumea trăiește mai bine. Avem voie sa vorbim fără sa fim cenzurați. Avem voie sa susținem orice ideologie politica vrem. Mult mai bine! Vad ca tu te consideri socialist. Mai, socialismul e bun din unele puncte de vedere. Dar socialismul nu e același cu comunismul. Dacă comunismul te obliga sa nu faci afaceri și sa nu ai proprietatea ta, ei bine este o dictatura. Oricum ai lua-o. Și hai sa ne întoarcem la comise de rusi. Stalin a făcut în total 30000000 de crime. Și tu ai zis ca cât timp lumea trăia bine, era ok sa omoare oameni. Comunismul nu zicea sa fim egali? Nu zicea ca toți oamenii sa fie egali? E corect ca ala sa moara fără motiv? Nu. Dacă tu ai fi avut un părinte omorât de Stalin, ai fi fost fericit? Eu zic ca nu. Iar Mao a făcut 65 de milioane de crime. Mai mult decât Hitler. Și tu zici ca naziștii erau criminali. Apropo, Stalin a deportat 600000 de români din Basarabia. Și alți 150000 de soldați romani. Îți place de el după câte ne-o făcut? Cine e mai rău? Stalin sau Hitler? Te las sa te găndesti mai bine.

| Mosotti explică (pentru NumaPompiliusAkaHeraclit):

La asta o sa raspund mai in colo, ca trebuie sa citesc f atent, ca e mai amanuntit.

| Mosotti explică (pentru NumaPompiliusAkaHeraclit):

Eu ma refer ce a fost dupa 1900. Eu am zis ca Stalin a mai si abuzat, n-am zis ca nu.
Dar aia pe care i-a omorat in mare, erau liberali cu gand sa vanda tara, sa introduca capitalismul rece american acolo cumva.

Normal ca nu e corect sa moara cineva, dar asta e viata, toti au omorat, au facut, si SUA, si nemtii si rusii si asa mai departe.
Totu e sa vedem care a fost cel mai putin rau.
Stalin a fost mai bun ca macar a avut parti bune, Hitler n-a avut nimic bun.
Macar Stalin o fi omorat el ce a omorat, dar la multi le-a dat conditii bunicele de trai la el acolo. De aia l-au plans multi cand a murit, cu tarul traiau in mizerie. Nu a fost ca la ceausescu ca era sa-l calce lumea in picioare daca nu fugea cu elicopteru, si era normal, ca nu erau multumiti deloc de foamea si frigul dat de el.

La noi cu reforma agrara a fost un rahat, traia lumea f rau in anii 30-40. Aveai ceva pamant si iti lua taxe de nu mai puteai dupa aia, vezi Moromete ca acolo e f clar ce si cum.
Tu munceai ca prostu, si trebuia sa dai la stat taxe ca sa stea smecherii cu p in sus sa o duca bine, iar tu nu beneficiai de nimic de pe taxele alea, nici lumina nu aveai, tot comunistii au electrificat satele in anii 50 sau 60 parca.


Hitler a omorat gramezi, si era sa-i omoare si pe toti nemtii cum ca nu sunt demni sa traiasca daca n-au invins, i-a exploatat si pe ai lor, vai de mama lor ce a fost, nici o masura socialista n-a avut desi se dada fals socialist inainte.

In 1947 a fost foamete pentru ca n-a plouat in anul precedent parca.
Eu sunt socialist, atat, nu pro comunism dictatorial. Sunt adeptul partilor socialiste, nu a abuzurilor de orice fel.
Adica cum e in Germania ca partea socialista se ocupa de om, invatamant, sanatate, sistem social bun.

Ai voie sa faci afaceri, e normal sa ai voie, poti sa ai o brutarie, o cizmarie sau ce vrei tu, dar in general muncesti tu si fam ta pentru voi, nu sa munceasca altii pentru tine, tu sa iei grosul, si alora le dai prafu de pe toba.
Deci un socialism combinat f atent cu capitalism bun, nu de tip exploatator.
Sau poti avea o firma mai mare dar toti sunteti asociati, contribuiti cu ce aveti, si dupa pregatire isi ia fiecare venitul, tot profitul il impartiti intre voi cum ar veni, nu unu sa ia milioane si altul un rahat.

Am mai zis, ar merge si firme unde sa lucri daca vrei pe un sal daca nu vrei sa-ti iei raspunderi, risc de faliment, etc, insa acolo deja e pericol ca patronul daca devine prea bogat, devine periculos, poate cumpara politic si sa faca prostii, etc.
In mod normal dupa o anumita suma, sa iasa obligat din afaceri, sa nu poata ajunge rechin prea mare.

Si la stat dai doar taxe si impozite, in rest nu are treaba cu tine.

| GabiDumitrescu a răspuns (pentru Mosotti):

Daca nu era UE, ar fi fost si la noi ca in R. Moldova sau Bulgaria.

| Emma30555 a răspuns (pentru Mosotti):

În Anglia am deja o cunoștință și am mai auzut de sistemul asta în care au făcut facultatea la ei gratuit prin nu știu ce programe, ele fiind românce, am o cunoștință care a muncit în Franța și și a luat acolo casa, tot româncă deci cu statut de emigrant adică muncesc acolo și totuși se descurca, și în România sunt persoane care reușesc din salariu sa și plătească rate la o casa sau chirie și sa mai meargă și în vacanta, am eu prietene de genul în București, nu zic ca nu e greu pentru mulți, este dar nu cred ca în comunism era mai roz totul și nu existau oameni mai nevoiași. Tu oricum nu vezi decât varianta ta, dacă ai sta sa asculți și pe cei care vin cu contraargumente o ai înțelege și pe ei. Bunicul meu Dumnezeu sa îl ierte, când trăia a spus ca e bine si pe vremurile noastre fiindcă toți au servicii, case, se referea la cei din familia lui, cunoscuți, pe când pe vremea lui se chinuiau la tara munca multa și bani putini. El la bătrânețe a simțit ca în democrație o ducem destul de bine poate mai bine decât în perioada când era el tânăr, comparând nivelul lui de trai și al cunoscuților lui. Și eu sunt cumva pro socialism dar nu comunism, ci aplicata cumva cum trebuie în democrație, și sunt pro mai multa libertate pentru individ, deja multe legi mi se par exagerate dar asta e alta discuție

| Mosotti explică (pentru GabiDumitrescu):

In Bulgaria e cam ca la noi parca, si ea e in UE.
Ai putea avea dreptate daca nu eram noi constienti sa ne ridicam singuri, nu sa stam sa ne ridice altii atat cat sa le fim taraba de desfacere la unele porcarii de ale lor.
Si sa nu ne lase sa ne ridicam prea mult ca sa nu le facem concurenta apoi economic la o adica.

Multe produse nu-s alea ce se vand la ei, sunt facute mai prost pentru noi, de ex cafeaua si altele.

| Mosotti explică (pentru Emma30555):

Pei si eu sunt pro socialism, am mai zis.
Un socialism combinat atent cu un capitalism bun.

Facand abstractie de 1977-1989 cand era jale, mie mama, bunicii mi-au zis ca inainte de 77 era binisor, ca era mai bine ca acum aici in Bucuresti, nu la tara.
Si am banuit ca nu m-ar minti.
Bunicu tau daca era la tara, normal ca era greu si atunci. La tara a fost greu mereu.

Atunci la 2000-3000 lei venit dadeai un 150 lei chirie la o garsoniera, acum la acelasi venit dai minim 1000-1200.
Atunci dadeai la acelasi venit 115000 lei pe un ap cu trei camere misto la o statie de metrou de centru, si o rata de 350 lei.
Acuma la acelasi ap vechi de 45 ani, dai 500000 lei sa cumperi sau o rata de minim 1200 lei la acelasi venit net de 2-3000 lei.

Adevarat ca la chestii mai marunte e mai bine acum.
De ex acum din sa-l iei 4 TV-uri de 24 inci care-s f bune pentru un om mediu.
Atunci munceai 5, 5 luni pentru un TV color de 51 cm diagonala, cam tot 24 inci. Bine socotind ca n-ai cheltui nimic din el.

O ciocolata era 10 lei, acum e sub 6 lei.
Acum la un 2500 sal net muncesti 22 luni sa-ti iei un logan bun.
Atunci munceai 32 luni sa-ti iei o dacie proasta.

Stiu varianta liberala a celorlalti si o inteleg chiar daca nu o impartasesc.
Nu am cum sa fiu pro o doctrina care nu tina deloc cu omul de rand.
Dar nici nu am cum sa fiu pro comunism diactatorial, asta clar.

| GabiDumitrescu a răspuns (pentru Mosotti):

Vrajeala aia cu dublu standard de calitate e in mare parte o poveste, dar se si confirma in unele cazuri. In unele din alea confirmate, nu e vorba de mai slab la noi ca la ei, ci pur si simplu diferit (indulcitori diferiti la Coca-Cola, de exemplu). Legat de cum ne ridicam noi. aici merita batuti in cap aia din guvern. Nu stiu sa apere producatorii locali si mai ales SA II AJUTE. Legislatia europeana permite multe, dar imbecilii nostri NU PROFITA DE EA. E mai simplu sa se dea cu fundul de pamint si sa raga ca UE vrea sa ne faca piata de desfacere. INVATATI SA VINDETI! Plm, altii pot, se poate si la noi, exista modele de succes, dar toti viseaza bani peste noapte.

| Mosotti explică (pentru GabiDumitrescu):

AIa cu dublu standard nu e poveste ca stiu eu personal doua chestii care nu-s ca in Germania, cafeaua si ursuletii harribo. Si de cafea stiu multi. Sau poate nu e la multe produse, nu stiu.
De ex Nutella noastra e f buna.
Daca e doar diferit si e la fel de ok, nu ar conta.
Dar normal era sa trimita produsele lor, exact alea, sa le vanda aici, nu altele.
De ce face altele pentru noi?

Da, de vina sunt aia din guvern ca nu ne ridicam, insa s-ar putea ca asa sa aiba directiva din UE, tocmai sa nu ne dezvoltam prea mult.
Pai daca faci produse competitive serioase si incepi sa vinzi, le strici lor treburile la o adica.
Mi se pare ca la greci le-a zis ca nu au voie sa produca nu stiu ce la ei acolo.

| GabiDumitrescu a răspuns (pentru Mosotti):

Nutella e o mizerie sinistra. La cafea, posibil sa fie asa. Posibil sa fie facuta in fabrici diferite care respecta si nu prea standardele. Inainte sa debitezi "insa s-ar putea ca asa sa aiba directiva din UE, tocmai sa nu ne dezvoltam prea mult" ia si vezi cum majoritatea proiectelor pe bani europeni respinse sunt din vina autoritatilor de la noi sau din vina celor care aplica...

| NumaPompiliusAkaHeraclit a răspuns (pentru Mosotti):

Adevarat,le lua taxe dar tot era mai bine decat sa-si piarda pamanturile. Da, tarul era un cretin. Nu poti sa zici ca e normal sa omori 30 de milioane de oameni. Unii mai erau presupusi liberali ori fascisti, dar in majoritate au murit de foamete ori pe criterii etnice [deci cu nimic mai bun decat Hitler]. Deci putin abuziv nu era. Ar fi multe de zis, dar prefer sa nu. Stalin nici nu a citit cartile lui Marx, caci, daca le-ar fi citit ar fi aflat ca Marx ii sustinea pe romani. Adica, Marx sustinea spre exemplu ca a fost o magarie ceea ce au facut rusii in 1878. Adica, Marx sustinea corectitudinea teritoriala. Uite, Stalin a ignorat chestia asta.

| Mosotti explică (pentru GabiDumitrescu):

Nutella imi place f tare cu paine proaspata sau clatite, mmm.
Si aia din Germania e cam la fel.
De cafea stiu toti cam, cam toti comsunatorii de Jacobs o sa-ti zica multi din ei (daca nu toti) ca nu se compara cu aia din UE.

Cu UE, ne-au dat si ei ca aia era, eram in UE, stiau ca nu se va face nimic, ca apoi sa aiba motive sa nu-ti mai dea nici imprumuturi la o adica.
Daca chiar vroiau sa se faca ceva, trimiteau oameni de ai lor sa supravegheze aici, cand stiau ca suntem hoti.

Insa cam tot ei permit aici hotia si sa vor sa vina oameni hoti sus, sa tina tara jos.
Ca daca vroiau sa fie bine, iti zic eu ca veneau sus cine trebuie doar.
Asa cum Base era omul lor, sa vanda lor tot pe doi lei.

La referendum ala sa-l dam jos, a venit UE ca nu se valideaza doar ca n-au venit nu stiu cati la vot, desi la ei in UE in aceleasi conditii era valabil, deci e f clar ce si cum.

| Mosotti explică (pentru NumaPompiliusAkaHeraclit):

Da, la tara era altceva. Ideea era la oras cum era. Ca majoritatea vroiau la oras, sa munceasca tocmai sa o duca cum trebuie, se construiau fabrici, blocuri.
O duceau f greu si atunci in anii 30, macar cu ceausu aveau curent electric. Am si eu rude la tara si nu una, o duceau asa si asa si pe vremea lui ceausescu, in Teleorman am.

Eu am zis ca macar Stalin a facut ceva pentru ai lor, restul nimic, desi si ei au facut nenorociri.

| GabiDumitrescu a răspuns (pentru Mosotti):

Magic! 30% ulei, vreo 65% zahar, si ceva urme de cacao.
"Cu UE, ne-au dat si ei ca aia era, eram in UE, stiau ca nu se va face nimic, ca apoi sa aiba motive sa nu-ti mai dea nici imprumuturi la o adica.
Daca chiar vroiau sa se faca ceva, trimiteau oameni de ai lor sa supravegheze aici, cand stiau ca suntem hoti." Complet de rahat. Nu e vorba de imprumuturi, ci de GRANTURI NERAMBURSABILE! Gen ne dadeau bani pentru autostrazi, cu conditia sa nu ii furam in mm lor de bani! P.S. Hotia nu o permit ei, ci NOI!

| Mosotti explică (pentru GabiDumitrescu):

E buna rau, nici nu conteaza ce are in ea Nutella.
Are 57, 5 g carbo, din care cam 50 zahar parca.
31, 6 g fat.

Pai si daca stia ca suntem hoti, de ce n-au supravegheat ei?! De ce a dat banii unor hoti care stiau ca asa vor face?!
Pai si daca nu faci aia si aia, nu-ti mai da alea nerambursabile, au motiv sa nu-ti mai dea.

Eu cand dau banu, te las asa de capu tau?! Ma asigur ca faci ce ti-am zis.
Cand stiu ca aia de sus sunt niste hoti, cand stiu ca populatia permite asta ca e tampita, iau masuri, altfel nu dau banii.

| GabiDumitrescu a răspuns (pentru Mosotti):

Buna pe ma-sa. Ia o pasta de alune 100% daca vrei ceva decent. Nutella e o mizerie sinistra.
Ce buna e aia cu "daca... de ce n-au"... pentru ca dupa aia urlau toti ca nu au autonomie. Si pana la urma UE-ul e ca profesorul. Iti da materiale, iti da indicatii, dar nu iti poate baga cartea in cap. De acord cu tine, nu m-ar deranja deloc sa se desfiinteze tot ce inseamna justitie/ordine publica/infrastructura si sa vina sa se ocupe nemtii/elvetienii/nordicii de ele, dar guess what? Nu au aia oameni disponibili citi ne-ar trebui noua.

| Mosotti explică (pentru GabiDumitrescu):

Daca tie nu-ti place Nutella, aia e, fiecare cu gusturile lui.

Nu e nevoie sa aiba atatia oameni, e de ajuns sa puna cativa doar in posturile cheie, si apoi poti sa ai subordonati romani, ca vor face treaba, altfel afara, parnaie, fara salariu, deci e f simplu.
Fara asa, nu se va face niciodata nimic aici.

| NumaPompiliusAkaHeraclit a răspuns (pentru Mosotti):

Va certati pentru Nutella? Ati cam deviat de la subiect. Recomand sa dezbateti subiectul teritoriilor furate de rusi caci cu comunismul va veti contrazice pentru totodeauna

| Mosotti explică (pentru NumaPompiliusAkaHeraclit):

Pai nu, ca majoritatea discutiei nu e pe Nutella.

| GabiDumitrescu a răspuns (pentru Mosotti):

Nu e vorba ca nu imi place. Gustul e tona de zahar, un pic de cacao, daca fac abstractie de asta, gustul e ok. Pe de alta parte, ca si cu laptele... de ce sa bag ciocolata calda sau alta mizerie sinistra cand pot bea lapte cu cacao pur si simplu?
P.S. E frumos ce zici cu angajatii romani care isi fac treaba... remember guvernul tehnocrat? Nu erau vaccinuri pentru nimic si aia de sub Voiculescu efectiv il minteau pe fata ca sunt de toate...

| Mosotti explică (pentru GabiDumitrescu):

Da, fiecare baga dupa gust.

Cu tehnocratii, asa e.

| GabiDumitrescu a răspuns (pentru Mosotti):

Eh, dupa gust daca as baga m-as face de 200 de kile pana in august. Trebuie si putina disciplina...

| NumaPompiliusAkaHeraclit a răspuns (pentru Mosotti):

Desi nu ii agreez, ucrainenii se apara in felul asta. Putin mai are revendicari, deci...

| Mosotti explică (pentru NumaPompiliusAkaHeraclit):

Ucrainienii ce au cautat sa f pe rusii de acolo de la ei? Fascistii ukrainieni, ca aia sunt la conducere de fapt, de aia eroul lor actual este nazistul ala din WW2, adica Banderas.
Ukraina sub presiunea SUA si UE, vor sa provoace pe rusi sa atace, ca sa aiba apoi motiv sa atace NATO pe rusi cum ca au intrat peste aia.
Si se doreste si americanizarea si natoizarea ukrainei, ca sa poata pune arme si mai multe la granitele rusiei.

De aia au votat rusii din cremeea 95 % sa se alipeasca la rusi, ca nazistii ukrainieni macelarea rusi pe acolo.

| Mosotti explică:

Sunt plecat de acasa acum, deci n-am unde sa mai plec.

| CodrutElian1990 a răspuns:

Eu u zic ca regimul comunist a fost bun sau rau, doar zic ce zicea cineva pe net: daca ar veni Ceausescu la putere ar mai fac doua canale de lungimea Bucuresti -Viena.

| Mosotti explică (pentru CodrutElian1990):

Ce canale?

| CodrutElian1990 a răspuns (pentru Mosotti):

Canale gen Dunare-Marea Neagra.

| NumaPompiliusAkaHeraclit a răspuns (pentru CodrutElian1990):

Lasa-l,abereaza. Ma cert eu cu el, ca mie mi-o fost adresata intrebarea.

| Mosotti explică (pentru CodrutElian1990):

Pai si asa e, facea destule, astia ce fac? Nu-s in stare sa faca o autostrada de 31 ani incoace.

| CodrutElian1990 a răspuns (pentru Mosotti):

Ai dreptate. Spusele insa aveau doua sensuri: una pe care ai zis-o si ti, a doua este ca avea atata mana de lucru, daca ii baga la puscarie pe toti hotii si coruptii.

| Mosotti explică (pentru NumaPompiliusAkaHeraclit):

Intrebarea e adresata tuturor nu doar tie.

Pai ce sa zici si tu daca nu esti informat decat de propaganda SUA si occidentala, normal ca ti se par aberatii ce zic, desi is fapte.
Cine ne-a pus sa ne dam cu Hitler?
Cu cine ne-am dat? Cu unu care in 1940 ne-a vandut la unguri de au omorat aia oameni acolo pe teritoriul luat, de pomana, si in ce hal i-a omorat, Ip si Trasnea, intereseaza-te, ca sa vezi cu cine ne-am aliat.

Dar ne-am dat cu Hitler, imputitul ala de Antonescu avea vita germana.
Omoram rusi evrei in rusia si pe rege il durea in fund, n-a intervenit, a trebuit tot rusii sa preseze sa-l pedepsim pe Antonescu, si bine a facut la rege ce i-a dat un sut in fund de aici, ce facea? Manca, bea, se distra pe spatale prostilor care o duceau f rau.

A venit Stalin prin 1939 parca, si a zis "ce facm nene cu Hitler asta?", intalnirea trebuia sa aiba loc la noi, nici englezu, francezu, noi, n-am vrut sa auzim de asta.
Si dupa aia cand am facut alianta cu Hitler, rusu..clar ca a luat masuri cu Bucovina si Basarabia pentru zona tampon.

Asa ca aia e.

| NumaPompiliusAkaHeraclit a răspuns (pentru Mosotti):

Vad ca nu-mi raspunzi desi mi-ai adresat mie intrebarea. Esti penibil. Ceausescu a facut acel canal cu 2 miliarde de dolari si ne aduce pe an doar 4 milioane de dolari. In 500 de ani,ne recuperam banii,e ok. Da,construia mult si repede. Si ce? Multe dintre ele au fost constructii megalomanice. Adica, Casa POPOULUI a fost o nenorocire. Ne-au bagat in foame degeaba. Ca voia el sa faca ceva mare. Esti un comunist infocat dar cand iti demontam asa zisele "argumente" nu raspunzi. Eu unul,m-as ingropa in pamant de rusine. Apropo,zici ca ne-am dat cu criminalii nazisti. Eu chiar consider ca nazismul a fost bun pe de o parte [daca omitem crimele facute de aceasta ideologie,chiar daca sunt mult mai putine crime decat cele facute de comunism]. De exemplu,o deosebire colosala dintre nazism si comunism este ca nazismul aveea sustinerea poporului. Comunismul nu. Uite, in Germania avea. In Italia avea. In Ungaria avea. In Bulgaria avea [ba chiar datorita lor au furat Cadrilaterul si au iesit pe plus dupa razboi.]. In Romania avea sustinere de asemenea. Si uite ca in aceste tari, comunismul nu avea. Singura tara unde comunismul s-o instaurat cu srijin popular, a fost Rusia din cauza faptului ca tarul era un dobitoc. Si fascsimul a avut beneficii economice foarte bune asupra Germaniei si Italiei. Adica? Germania care desi a pierdut razboiul si a fost umilita la Trianon, a ajuns mai puternica decat tarile invingatoare din WW1. Iar Italia a fost adusa la rang de imperiu. Romania a ajuns o foarte mare putere militara, ajungand pan' la Stalingrad. Bulgaria a reusit sa-si extinda teritoriul datorita nazismului. Si vrei sa-ti zic cat de buni erau rusii? Ok, au impartit poporul german in doua. Foarte frumos. Poate asa ne faceau si noua, cine stie. Stalin voia sa fure toata Bucovina, deci...

| NumaPompiliusAkaHeraclit a răspuns (pentru Mosotti):

Dobitocul dracu', Stalin se intelesese cu Hitler sa ne fure Basarabia inainte sa intram in RAZBOI. Cu ce le-am gresit? Nu este vreo propaganda, este un fapt istoric! Esti un comunist prost care n-are vreo cunostinta despre WW2! Am intrat in razboi impotriva rusilor ifx ca sa recuperam Basarabia! Altfel, ne luptam cot la cot cu ei... Am intrat in razboi in '41 cand deja ne-au furat Basarabia de un AN.

| Mosotti explică (pentru CodrutElian1990):

Uite vezi? Acuma fuge don naibastiesialtceva, nu ii convine, ca el e de fapt liberal ca tine cu bogatasii si nu ii pasa de oamenii de rand, dar nu recunoaste.
Ca daca era om cu adevarat, statea in confruntare, nu fugea.

Stie f bine ca ce am zis e asa, dar adevarul il enerveaza la culme.

| CodrutElian1990 a răspuns (pentru Mosotti):

Sunt fara politica: un simplu observator. Televizorul din camera mea (birou) merge doar arar, sunt zile cand se odihneste.

| Mosotti explică (pentru CodrutElian1990):

Nici eu nu prea ma uit la politica, ca oricum astea nu se zic, astea sunt fapte care au fost, si din ele tragi realitatea.
Cei ce sunt pro occident si SUA, au fost indoctrinati de propaganda alora, si au crezut.

Asa cum nemtii au fost pacaliti de propaganda nazista, au pus botul, si dupa aia ce au patit? Razboi, etc.

| Mosotti explică (pentru NumaPompiliusAkaHeraclit):

Vai liberalule ce te oftici cand zic un adevar.
Stalin stia inca de cand ne-am aliat strategic cu nemtii in martie 39, ca ne vom duce peste ei, deci ca siguranta ne-a luat alea, sa aiba zona tampon.

Cu nemtii era inteles pe false rusu, stia clar ca Hitler nu-l suporta, si ca, cum are ocazia il va arde.
Am intrat in razboi cu rusii sa luam basarabia care tot din caaza noastre ne-a fost luata, ca daca noi in martie 39 nu ne dadeam strategic cu nemtii, nu ne mai lua nimic rusu!
Asa ca aia este, ne-am meritat-o.
Pai am intrat cu nemtii in 41, aia e, contra la rusi, si am macelarit si noi evrei in rusia ca nesimtitii, eram nazisti ma, aia e, eram si noi niste nenorociti.

Ca daca inainte de martie 39 (prin 38 parca toamna), veneam la reuniune cand a propus Stalin ca sa vedem ce facem cu Hitler, era altceva. N-a venit nimeni, nici francezii, nici englezii, nici nimeni.
Ala Hitler se tot inarma, era fff clar ca va deschide razboi.

N-au venit pentru ca occidentul vroia ca hitler sa-i f pe rusi, le era frica ca se intinde comunismul si le ia lor averile, hai fi serios ca nu cunosti tu treaba din fundal, te iei dupa aparente.
De aia occidentul l-a lasat pe HItler sa se inarmeze din 1935 in colo desi nu avea voie! Inca o dovada ca nu e cum se zice.

| Zuzu1991 a răspuns:

"acum 5 ore | Mosotti a întrebat:
Ce parere aveti, un coleg zice ca rusii ne-au facut mult rau, ce rau a facut?"

1. ne-au INVADAT (sunt sigur ca vine alt troll care o sa urle ca saracutii de ei, au fost amarati pentru ca noi am fost aliatii nazistilor si de fapt nu au invatat INTREAGA Europa de est, inclusiv tari care NU au fost aliati cu nimeni) in timpul invaziei, soldatii bolsevici care erau un fel de animale cu vorbire dar mai ales cu arme, au avut "libertatea" sa omoare pe cine vor si sa violeze pe cine vor, oricand, oriunde, doar d'aia
2. saracutii de ei, am fost de partea nazistilor cand au fost invadati de nazisti, saracutii de ei, NOI AM INTORS ARMELE IMPOTRIVA NAZISTILOR, asa ca am "salvat" aurul Romaniei la rusi care apoi A FOST FURAT DE RUSI (nu l-au mai dat inapoi)

samd

nu stii atata lucru, ori ai trait intr-o gaura pana acum, ori esti troll, ori esti provocator rus (da, am mai vazut pe unul pe site-ul asta, care zicea ca rusii sunt buni si romanii au gresit)

PS acum m-am uitat peste raspunsurile de mai sus, o tona de aberatii, nici macar nu conteaza VAG ca sunt sau nu adevarate, ce am scris la pct 1 e o ATROCITATE ABSOLUTA, asa ca restul nu are nici o valoare... OARECARE!

| NumaPompiliusAkaHeraclit a răspuns (pentru Zuzu1991):

Este un prostovan comunistoido-rusofilo-globalisto-antiliberalist. Asta este acest Mosotti. E prieten cu RAY, te astepti la mari lucruri de la el?

| Mosotti explică (pentru Zuzu1991):

De ce ne-au invadat rusii? Ca ne-am aliat cu nazistii si ne-am dus peste ei, de aia.
Noi in loc sa fim prieteni cu vecinii si sa ne intelegem bine, ne-am dat cu jigodiile, care ne-au vandut la unguri in 40.
Cu vecinii care in tara lor au facut case, blocuri, gradinite, scoli, spitale pentru oamenii de rand.
Ne-am dat cu nemtii care in tara lor n-au facut nimic bun pentru ai lor, asa ca aia e.

Rusii cand au luat jumate de polonie NU au omorat evrei cum au facut nemtii in partea luata de ei, asa ca asta e, asta se zice si la TV, multi evrei polonezi treceau in partea rusa ca sa scape.
Plus ca jumatea aia de poloniera a lor, harta dupa WW1 arata ca li s-a dat loc, deci au luat ce era al lor de fapt.
Si prin 1924 polonezii au intrat abuziv mult in rusia si nu mai era teritoriul ala al rusilor, deci de aia in 39 si l-au luat inapoi.

| Mosotti explică (pentru NumaPompiliusAkaHeraclit):

Faptele arata ca e ca mine, nu ca tine, asa ca aia e.
Si da, sunt un socialist, dar nu adeptul dictaturii ceausescu si coreea de nord unde toti o duc f rau.

Nu scapai de turci singur, ca erai tara mica, nu putea sa-ti faci singur regulamentul, ca te mancau aia.

| NumaPompiliusAkaHeraclit a răspuns (pentru Mosotti):

De unde? Ca faptele nu-ti dau dreptate deloc! Nu ne-am aliat cu Axa decat in '41 din cauza hotiei lui Stalin. Comunismul nu e acelasi lucru cu socialismul. Uite, in Spania e guvern socialist dar lumea are voie sa aiba proprietati si afaceri. Comunismul lui Marx nu-ti da voie. Eu nu ma mai chinui, iti dau block si gata.

| Zuzu1991 a răspuns (pentru Mosotti):

"acum 17 ore | Mosotti explică (pentru Zuzu1991):
De ce ne-au invadat rusii? Ca ne-am aliat cu nazistii si ne-am dus peste ei, de aia."

multumesc MULT ca ai confirmat tot ce am spus eu, si anume ca UN AMARAT CA TINE o sa vina si o sa dea vina pe noi

rusii au invadat INTREG ESTUL EUROPEI... AMARATULE, NU NUMAI PE NOI!
estul europei care NU ERAU ALIATI CU NAZISTII

deci
IO B TVOIU MATI
(pe asta o stiu din romanele lui Sven Hassel)
si du-te inapoi la mama rusie de unde te-ai tarat ca sa mananci rahat

ipocritii nenorociti de bolsevici ca tine, care inainte de razboi condamnau serios imperialismul, iar dupa aia au devenit ei insasi niste imperialisti nenorociti cand au invadat europa de est, si apoi Afganistanul samd

ps mi-am editat raspunsul, respect TPU prea mult ca sa iti spun pe bune ce meriti, dar, sper ca iti imaginezi ca nu folosesc cuvantul "amarat"... de obicei

| Mosotti explică (pentru Zuzu1991):

Au invadat estul ca sa se fereasca de nazisti, liberali, sa aiba zona tampon, ca nazistii si altii puteau repeta iar totul. Nu era nici o problema.

Ce sa-mi placa acum? Liberalismul salbatic unde omul nu conteaza, ci doar banu? Ce naiba.
Cum e in SUA adica.
Acolo se reprezinta interesul bogatilor, companiilor, nu al omului, nu ai nici un concediu de odihna platit, nu ai concediu de maternitate, daca nu ai bani, nu inveti, daca nu ai bani nu te tratezi, e jale.
Nu ai siguranta locului de munca, te executa silit daca nu mai ai bani de rate la casa.

Asta iti place?
Lasa ca e bine ca au venit rusii, de avem case si ce mai aveam.
Ca tu ti-ai facut, e altceva, majoritatea au cum am zis eu.
Si daca nu era ceausu, era f bine cum era in anii 60-70, deci degeaba zici tu.

| Mosotti explică (pentru NumaPompiliusAkaHeraclit):

Pai nu ne-am aliat din cauza lui Stalin, noi am fost ideologic cu nemtii, gandeam ca ei, putea sa nu fie stalin.

Eu vb de un socialism bun, nu de rahat de comunism prost.
Comunismul lui Marx putea fi regandit.
E bine sa existe si afaceri, insa nu sa munceasca altul pentru tine, muncesti tu pentru tine, sau mai multi ne asociem si facem ceva si luam noi tot profitul, nu unu ia grosu si noi cucu.

Dar sa existe si ca salariat, e adevarat, pentru cine nu vrea sa isi ia o raspundere, pot fi si firme sa muncesti pentru altul cum s-ar zice pana la urma.

| NumaPompiliusAkaHeraclit a răspuns (pentru Mosotti):

Exista posibilitatea sa muncești la stat. Dar da, sunt de acord cu respectarea drepturilor muncitorilor. Mai, Carol II era la conducere în '39. El nu-l agrea pe Hitler.

| Mosotti explică (pentru NumaPompiliusAkaHeraclit):

Da, exista posib sa muncesti la stat, desi majoritatea oamenilor is liberali (adica sunt asa, ca nu stiuc e inseamna de fapt), toti ar vrea sa lucre la stat, mai sa fie.

Carol nu s-a pus cu legionarii, ca-l mancau aia, nu prea avea cuvant de spus, a fugit ca lasul.

| NumaPompiliusAkaHeraclit a răspuns (pentru Mosotti):

Da,dar l-o omorat pe Codreanu rolling on the floor Pe bune, chiar aberezi.

| Zuzu1991 a răspuns (pentru Mosotti):

Deci rusii nu sunt rai, acum e liberalismul salbatic (care, btw, cu "restrictii" e cat se poate si la rusi in momentul asta)

deci, ORICE SCUZA, CAT MAI MICA, ca rusii sa nu fie rai

bolsevica mica si prapadita ce esti, CAUTA-TE!

| Mosotti explică (pentru NumaPompiliusAkaHeraclit):

Cert e ca legionarii dominau tara, si regele nu prea putea sa se opuna. Abia cand Antonescu a decis sa ii f pe legionari si a cerut acordul lui Hitler, s-a intamplat, nu ca a vrut regele oricare era el.

| Mosotti explică (pentru Zuzu1991):

Normal ca e si la rusi liberalismul salbatic, ca tara e condusa de oligarhi pusi de SUA, Putin daca nu facea pact cu ei sa ii lase sa fure, il omorau de mult. El se ocupa de chestiile strategice, si aia fac economia cum vor ei.

Normal ca prefer socialismul decat liberalismul salbatic tip SUA.
Da, au facut bine rusii ca au adus comunismul, multi oamenii au iesit din mizerie, chiar daca a mai avut si parti proaste.
Daca tu esti indoctrinat de propaganda SUA si UE, sa fi sanatos.
Chiar daca rusii ar fi rai sau nu, socialismul a facut mult bine oricum ai da-o, in tarile unde s-a aplicat cat de cat okey, nu la dictatori infecti ca ceausescu.

Nu sa ma caut eu, cauta tu informatii reale, pune faptele cap la cap si scoate adevarul, nu te lua dupa ce ai citit. Asa se face.

Daca nu aveai socialism adus de rusi, traiai ca in anii 30 si acum. Stateai in case de chirpici in oras, ca atata iti permiteai.
Dar asa a si fost, in Rahova in Bucuresti unde n-a apucat ala sa construiasca blocuri, erau case de chirpici fara nici o utilitate in afara de curent, te duceai in curte sa te c.
Si munceai 14 ore pe zi la un smecher sa-l imbogatesti pe sal de mizerie (cam cum facem si acum doar ca muncesti un 8 ore acolo).

In loc sa dai chirie 150-200 lei la un sal de 2-3000 lei la o garsoniera, dai 1200-1500 la acelasi venit, asa ca ce sa mai zici.
Daca asta vrei, ce sa zic, enjoy.

Uite in China e cat de cat okey, ai de toate, sal cat de cat, ordine, disciplina, invatamant f bun gratuit, sist sanatate f bun de stat, etc.
E un socialism combinat cu un capitalism bine gandit.
Asa da.

| Zuzu1991 a răspuns (pentru Mosotti):

Cry me a river, suntem in public si nu cred ca vrei ce parere am de bolsevici ca tine

si mai si bati campii, auzi oligarhi pusi de americani, nu de tatuca Putin care e cel mai bogat om din lume pentru ca a luat jumatate de avere de la fiecare oligarh, si asta dupa ce a fost in KGB

| Mosotti explică (pentru Zuzu1991):

Zi ce parere ai ca nu ma deranjeaza, zi ce gandesti, orice ar fi, in limita regulilor ca sa nu iti stearga mesajul.

Da, pai nu sti? Putin de fapt nu prea conduce pe acolo. Oligarhii sunt oameni pusi de SUA ca sa distruga Rusia.
Si nu doar aia, si rusi de ai lor hoti si f influenti, mafioti.
Au economia in mana.
Era mort de mult Putin daca facea pe niznaiu, stai tu cuminte, el vrea sa faca bine, dar nu prea poatem, abia reuseste macar sa nu lase tara sa fie vanduta la SUA si sa fie furata si atacata.
Pe economie mai greu poate.

Pai da, ti-am zis ca a colaborat cu oligarhii Putin, n-am zis ca nu.
Oricum e si el mafiot in felul lui, ca altfel nu avea de unde atatia bani.
Insa macar sa tina piept SUA sa nu vina peste ei cum au de gand, de mult vor sa le ia tara si resursele.
A facut troc "eu va las sa furati ce vreti, va dau economia, voi ma protejati sa nu ma ucida aia din afara, ca sa tin tara a noastra sa puteti voi fura mai departe".
Si cam asa a fost, macar e petriot.

Iar cand unii oligarhi pusi sa f rusia nu si-au facut treaba, americanii gasesc motive sa le ia averile care-s in bancile din SUA (asta a fost conditia, ca sa-i aiba la mana), se stiu astea.

Un cacao de situatie pentru omul de rand, dar asta e.

| Zuzu1991 a răspuns (pentru Mosotti):

Deci, ignori ideea de tatuca Putin total

dar ii dai cu hau hau ce crezi tu ca este, esti tare, mai bine te faceai preot

| Mosotti explică (pentru Zuzu1991):

Daca era tatuca rusiei Putin, era bine, dar din pacate nu e asa. Nu esti informat deloc ca lumea.

| Zuzu1991 a răspuns (pentru Mosotti):

Nuuuuuuuuuuuuuuuuuuu, nu e, nu sunt informat deloc
doar am vazut asta la tembelizor, mai cade odata rubla, si mai muta niste trupe si rusii tot il pupa unde soarele nu patrunde
ghici cine nu e informat?

| Mosotti explică (pentru Zuzu1991):

Si tu crezi ce vezi la TV?!
Si ukrainienii nu au trupe la granita cu rusii?! De ce n-ar pune si rusii?
La granita rusiei sunt zeci de mii de miliari NATO in estonia, letonia, lituania, etc, deci tot la granita rusiei, la 150 km de Sankt Petersburg.

Ce cauta 19 centre bacteriologice in Ukraina, unde nu au voie ukrainienii sa intre? Sunt lab americane.

| RAY a răspuns (pentru Mosotti):

Comunismul pune stop progresului umanitati

| Zuzu1991 a răspuns (pentru Mosotti):

Dap, acum e tv-u' de vina, si ucrainienii au trupe si vor sa invadeze Rusia, nu-i asa?!?
esti penibil

| Mosotti explică (pentru Zuzu1991):

Eu am zis, de ce ukraina are voie sa aiba trupe acolo, de ce trupe NATO la 150 Km de leningrad, si rusii n-au voie?!
Si daca rusii au adus trupe acolo, inseamna ca intra in ukraina?! Deci o luam si invers, asa ca aia e, daca nici ukraina are trupe si nu intra in rusia, au voie ambii sa aiba, in tara lor la granita.
Ukraina a bagat trupe ca abia asteapta sa provoace pe rusi sa atace ei, prin faptul ca au terorizat rusii din Ukraina.

| Zuzu1991 a răspuns (pentru Mosotti):

Nu tu ai zis ca tii cu bolsevicii
de ce Ucraina sa aiba trupe acolo, EVIDENT ca nu ei s-au dus trupele primii ci ca reactie a amenintarii trupelor rusesti

dar cum crezi tu, eu sa te contrazic pe tine

| Mosotti explică (pentru Zuzu1991):

Eu zic ce e, nu tin cu nici unul. Doar nu rusii au inceput sa atace rusii din ukraina, ci ukrainienii la comanda SUA din umbra.

L-au dat jos pe fostul presedinte care nu era pro SUA, CIA a tras in studentii aia ca sa impresioneze lumea ca a tras in niste copii, sa zica ca presedintele a tras, si au pus un pro SUA si UE.
Hotii care se cunosc deja, se cunoaste mecanismul, e clasic cand vrei sa dai un guvern jos de undeva, asa cum au zis si ei de fapt.

Dar nu e problema, poate fi trupe si ukrainiene acolo, dar si rusii au voie fara sa fie o problema.
Pana la urma pe teritoriu meu am voie sa pun ce vreau trupe, totul e sa nu trec granita la tine aiurea, atunci e problema deja.

Asa cum si trupe Nato la 150 Km de Leningrad (Sankt Petersburg). Au voie sa stea acolo, aia e.
Deci ori au voie toti si nu e problema pentru nici unul, ori la toti e o problema, una din doua.

| Zuzu1991 a răspuns (pentru Mosotti):

"ci ukrainienii la comanda SUA din umbra"
geezaz dude, de ce nu dai vina direct pe extraterestrii, ce te mai chinui cu "comanda SUA"?!?

| GabiDumitrescu a răspuns (pentru Mosotti):

Permite-mi sa iti aduc aminte ca Rusia A INVADAT Crimeea, daca ai uitat. Nu de alta, dar soldateii aia fara insemne militare erau practic teroristi. Inainte sa ii mai sustii pe rusi, ai face bine sa te uiti la asta - https://www.youtube.com/watch?v=lqXlVeZk7fY

| Mosotti explică (pentru Zuzu1991):

Pai asta se stie de multi, nu e nimic SF.
Ai vazut? I-a corupt UE si SUA pe ukraina sa intoarca curu la rusi, si uite unde au ajuns, in evu mediu, e vai de mama lor.
Au venit astia si le-a luat cam tot ce au asa cum si urmareau, pamanturi, etc.

Si daca nu e nimic, de ce ukrainienii dau in rusii de acolo?! Cu ce motiv?

| Mosotti explică (pentru GabiDumitrescu):

Pai rusia a luat crimeea dupa ce s-a votat cu peste 90 % la referendum ca oamenii aia au vrut asta, ca ii omorau nazistii ukrainieni.

Ca daca invada, se numea incalcarea granitelor altui stat si iesea f urat, sarea tot NATO in sus.

| Zuzu1991 a răspuns (pentru Mosotti):

"se stie"
eu vorbeam despre tine, nu despre in general

incearca sa tii pasul tongue

| Mosotti explică (pentru Zuzu1991):

Pai si eu stiu astea.

| GabiDumitrescu a răspuns (pentru Mosotti):

Ei ****, s-a votat o p*&a. Hai sa facem si noi referendum daca vor autonomie Covasna-Harghita-Miercurea-Ciuc, ce zici? Si dupa aia le dam interdictie sa tranziteze teritoriul Romaniei. Vezi ca a mai pus Zaiafet un clip interesant apropos de taica Putin ieri-azi.

| Mosotti explică (pentru GabiDumitrescu):

Cum au fortat ei cam patru milioane de cetateni sa vina la ei teritoriu ala?!
Crimeea a avut statut de autonomie ofcial, de aia vor ungurii la noi autonomie, ca sa nu mai fie legati de Bucuresti.
Si daca au avut autonomie crimeea au facut acolo ei referendum, ca nu mai ii suportau pe nazistii ukrainieni.

Ce atitudine au nazistii ukrainieni fata de romanii de acolo (Cernauti)?! Ce drepturi europene le-a oferit ukraina etnicilor romani? Le-a luat toate drepturile, nici macar nu au voie sa aiba reprezentant in parlament.
Asa le-a facut si la rusii din Ukraina, si macelareste la rusi acolo.
Si asa se comportau si cu aia din crimeea.
Si normal ca vroiau sa plece la rusi aia.

Crimeea era obligata sa recunoasca lovitura de stat din Ukraina? Nu era obligata, ca era un presedinte pe care ei l-au votat, si aia l-au dat jos cu forta, adica americanii de fapt. Deci oricum crimeea nu era de acord cu presedintele de la kiev, ca erau autonomi, asa ca au vrut sa se duca la rusi, ca sufereau acolo din pacate.
L-au dat jos pe Janukovici ala cu forta, neconstitutional, mintind ca a tras in studenti.

Si e legea de autodeterminare a popoarelor, la ONU e o lege care spune ca ai voie sa te autodetermini, si s-a respectat chestia asta cu voia celor de acolo.

Misto clipul, cum se numeste? Adica ala de la zaiafet.
"Trebuie sa vorbim despre putin", daca ala e, l-am gasit.

| GabiDumitrescu a răspuns (pentru Mosotti):

Sa mergem si noi atunci sa ii anexam un pic pe romanii de peste Prut, nu?

| Mosotti explică (pentru GabiDumitrescu):

Daca ei ar dori sa fie anexati la noi si ar vota in masa da, si noi am dori asta, de ce nu?

| GabiDumitrescu a răspuns (pentru Mosotti):

Daca eu doresc sa o *** pe vecina de la 3 si votez de unul singur sa o ***, se mai cheama viol daca dau iama peste ea?

| Mosotti explică (pentru GabiDumitrescu):

Pai daca tu vrei sa o f pe vecina de la 3, si ea vrea, e okey. Ca asta este scenariu, nu altul.

| GabiDumitrescu a răspuns (pentru Mosotti):

Dar vecina are si sot... Cam asta ar fi scenariul.winking

| Mosotti explică (pentru GabiDumitrescu):

Pai daca vecina vrea, ce cont ca are sot?! Eu vreau, ea vrea, aia e, semnam, vine la mine, nu o iau cu forta.

| GabiDumitrescu a răspuns (pentru Mosotti):

Sotul e acasa si ea are un contract prenuptial cu ala, nu poate sa plece cu juma' de apartament sa vina la mine...

| Mosotti explică (pentru GabiDumitrescu):

Atunci aia e.

| ObergefreiterJosephPorta a răspuns:

Cea mai mare greseala a fost sa urmaresc intrebarea, is plin de notificari fara rost ca la ce discutie ati avut aici... Numa prostii s-au vorbit pe aici si chestii fara sens. Si tu Mosoti esti batut in cap si atat. Fugi in Rusia si termina povestea

| Mosotti explică (pentru ObergefreiterJosephPorta):

Faptele sunt fapte, nu vorbele conteaza, din fapte tragi adevarul, daca si tu te-ai lasat indoctrinat de propaganda SUA si UE, ce sa-ti fac, asta e. Tu nu ai pus faptele cap la cap, tu ai citit, ai auzit, atat.

| NumaPompiliusAkaHeraclit a răspuns:

Eu sunt acel coleg laughing Nu,ei ne-au luat Basarabia inainte sa intram in razboi cu nazistii. Daca nu ne luau Basarabia,luptam cu ei pentru a desface Dictatul ala odios. Studiaza mai bine istoria,ca aberezi. Ce le-am facut rusilor de a treuit sa ne fure tezaurul? Le-am furat Basarabia? Scuza-ma,dar Basarabia a avut voie sa fie "anexata" de Romania. Putea fi mai bine fara comunsimul ala criminal. Si pe vremea lui Dej erau detinuti politici, deci... Erau crime si atunci. Din cate stiu, Hitler e mic drac pe langa Stalin si Mao. Uite, esti considerat troll. Pe buna dreptate, zici doar aberatii.

| Mosotti explică (pentru NumaPompiliusAkaHeraclit):

Noi din 1939 deja eram aliati politic cu nemtii, basarabia si bucovina ti-a fost luata prin 1940.
Se stia f clar ceva urma si ca te vei duce cu Hitler peste ei.
Ce treaba aveai tu cu dictatul ala "odios"?, care le-a dat la rusi mancare, blocuri, gradinite, scoli gratis, pensii, etc, ca, cu tarul erau in evul mediu. De ce sa lupti cu ei? De aia l-au si plans pe Stalin multi.
Ca a omorat destui generali si altii, pe deoparte multi din ei vroiau sa vanda tara, sa aduca "democratia" americana acolo adica liberalismul infect care tine cu bogatii si atat, iar de abuzat a mai abuzat, recunosc, au fost si victime colaterale. Dar pe langa ce a fost bun, nu mai conteaza.

Mama prietenului meu e rusoaica si stie cum era, nu zic din carti cum zici tu coplesit de propaganda liberala ca "rusii e rai".

Daca analizezi 101 % din pastarile mele pe forum, ai sa vezi ca nu-s troll, nici tu nu esti, doar ca tu nu sti treaba cum sta.

Si ce ma interesa pe mine ca pe vremea lui Dej erau detinuti politici liberali, taranisti de dreapta care vroiau sa aduca liberalismul salbatic aici?! Bine le facea la niste unii care vroiau raul oamenilor de rand.
Ma int ca lumea o ducea cam bine, asta conta.
Lasa nebunia lui ceausescu, aia era am zis, o anomalie.

Era mai bine Romania fara comunism (repet, lasa boala numita ceausism, ca nu ala e socialismul corect)? Tu sti cum era Romania inainte?
Te-ai documentat? Ai intrebat pe oamenii care au trait atunci?
Ca munceai 12-14 ore pe sal de mizerie la smecheri, ca stateai 4-5 intr-o camera in casa de chirpici in Bucuresti, ca daca nu aveai bani nu invatai, nu te duceai la doctori, stii astea?

Sti ca au omorat tarani in 1907 si muncitori in 1933 la grivita in Bucuresti doar ca vroiau un trai mai bun? Era monarhie constitutionala cu parlament liberal.
Asta vroiai? Intereseaza-te cum era Romania fara socialism.

Nu-ti facea nimeni blocuri cu toate conditiiile sa stai, la pret decente! Rata analfabetismului era enormal, stiai?

| NumaPompiliusAkaHeraclit a răspuns (pentru Mosotti):

Da,si Ceausescu o construit blocurile cu care te mandresti, deci taci dracu' ca nu se lipeste nimic de tine. De unde ca ne aliasem cu nemtii in '39? De unde? Prost esti! Ne aliam cu rusii daca nu ne furau Basarabia, deci... Da-mi o sursa, orice! Da-mi dovada care zice ca ne-am aliat cu nemtii in '39! Daca te mandresti cu ce a facut Ceausescu [adica blocurile si ce a mai facut] cred ca am si eu voie sa comentez despre ce rahaturi a facut. In aceeasi ordine de idei, in '77 si in '87 si-o batut joc de muncitorii care cereau drepturi. Deci nu-mi zice de 1907. Stiu bine ca a fost o porcarie comisa de monarhie [ca asasinarea lui Eminescu spre exemplu] dar si-au luat revansa cu reforma agrara. Cum sa instaurezi tu un regim nepopular in Romania? Nimeni nu dorea comunismul. Cum un partid care nici 1000 de membrii sa casitge asa dintr-o data in '46? Frauda, logic. Si Stalin a facut mult mai multe crime decat naizistii, deci... Si de ce ii urasti pe taranisti si pe Maniu? Ca ei au contribuit la unirea cu Ardealul. Imi poti zice din ce regiune a Romaniei esti?

| Mosotti explică (pentru NumaPompiliusAkaHeraclit):

Nu doar Ceausescu a construit, ci si in alte tari, regimul socialist a construit pentru om.

Strategic ne-am aliat cu nemtii pe 23 martie 1939, intereseaza-te, nu are treaba cu razboiul. Le-am pus la dispozitie tot ce aveam, mai ales petrolul.
Sursele ti le cauti singur.

Eu am zis ca la noi a fost binisor pana in 77, nu am zis ca dupa a fost, dupa a fost o mizerie.
Si corect, au dat in muncitorii din 87, asta nu a fost deloc okey.
Eu am zis ca in sine sistemul socialist e bun, nu am zis de socialismul infect al lui ceausu cu lipsuri si altele, de dupa 77.

Diferenta era ca la ceausu, socialismul adica o doctrina buna, a fost aplicata prost.
La ceilalti monarhia si liberalismul erau doctrine proaste pentru omul de rand, aplicate bine!
Asa ca nu roti tu socialismul in jurul accidentului numit ceausism.

Socialismul daca ai oameni ca lumea, e bun.
Liberalismul nu e bun oricum, prin ideologie nu e bun pentru omul de rand, deci nu are cum fi bine indiferent de oamenii de sus.

Asta nu intelegeti voi.

| Alverto a răspuns:

"că e frumos la noi, au spus-o și străinii, unii spun că-i-a lor... când uita că noi am fost primii. Eu zic sa ii mai amendăm, nu sa ne aplecăm și să ne prefacem că ne bucurăm"

| SingleForOne a răspuns:

Nu că eu am studiat istoria mai bine decât în liceu, dar dumneata ai căutat ceva prin istorie?
Adică, din câte am auzit, era cam mare saracie, foamete, erau trimiși de colo-colo, liderii "se angajau" pe pile la nivel maxim, aveau avere, ce să mai...

| Mosotti explică (pentru SingleForOne):

Am studiat f bine istoria, altfel nu vorbeam. Eu am zis pana in 1977 nu era deloc foamete la noi, intreba bunicii sa vezi, era dupa 77, aia era o dictatura deja, nu mai avea treaba cu, comunismul.
E vb de sistem in sine.

Ungaria, ceshoslovacia, Bulgaria o duceau bine pana s-a dus comunismul.
Si acu pe ce se angajeaza, tot cam pe pile, au averi de miliarde unii, etc.

| NumaPompiliusAkaHeraclit a răspuns (pentru Mosotti):

Ungaria o ducea bine? Dar de ce au fost 2 revolutii acolo? In Cehoslovacia la fel, aia au incercat sa scape de rusi si n-au putut. Iar in Bugaria, de ce a fost revolutie? Apropo, Jivkov care era etnic roman dorea unirea Bulgariei cu URSS. De asta ce zici? De ce au fost revolutii in tot estul Europei daca era asa de bun. Adevarat, acele revolutii au fost confiscate [ex Romania] dar oamenii doreau o schimbare. Doar uite ce este in Coreea de Nord.

| Mosotti explică (pentru NumaPompiliusAkaHeraclit):

Au fost revolutii ca erau instigati de catre liberali, se dorea cu orice pret sa pice comunismul in est, sa vina ei capitalistii sa puna mana pe tot.
Dar nu eu am zis ca ungurii o duceau bine, asta s-a sizs, si occidentul zicea ca ungurii o duceau binisor.
In cehoslovacia la fel, gaseai banane, ce vrei tu peste tot, era binisor, ca am vazut desi eram copil cand ne duceam in excurstie, la unguri la fel, aveau utilitati, nu se opreau, aveau de munca.
De ce ai face revolutie in aceste conditii?

E adevarat ca in Germania de est o duceau rau. N-am cum sa neg asta.
Trimiteau aia din vest pana si ulei la amicii sau rudele din est, asta stiu din surse sigure de la oamenii care au trait atunci.
Dar nu din cauza sistemului ci din cauza conducatorului idiot, ca si ceausescu.

Nici o revolutie nu apare de capul ei ca vrea omul, nu stiai?! Totul e aranjat de niste unii cu n interese, sa ti minte asta.
Si pare ca e pe bune, uite cum te-a convins si pe tine.

| NumaPompiliusAkaHeraclit a răspuns (pentru Mosotti):

Da,dar n-are cum sa apara o revolutie decat daca omul uraste sistemul respectiv. Ce, s-au revoltat ca n-aveau ce face? Trebuie sa fi un tampit sa crezi asta. Ei urau regimul acela care nu le dadea libertate deloc. Nu puteua sa aiba proprietate. Nu puteau sa plece afara sa vada lumea. Se gaseau banane laughing. Se gaseste si acum, nu e mare motiv de lauda.

| Mosotti explică (pentru NumaPompiliusAkaHeraclit):

Unde era okey, se instiga de instigatori, motive se gasesc, iti baga in cap ca nu ai blugi ca in SUA (de parca alti pantaloni nu-s buni), si gata, tinerii prosti haahahaha, bahahaha, uaaaa, e fff usor sa isti o revolutie.

Adica o luau pe ce nu era, ca n-ai coca cola (desi aveai alte sucuri la fel de bune), ca n-ai blugi americani, ca n-ai nu stiu ce, deci rahaturi.
Se cere libertate sa zici ce? Si acu daca zici? Tot mori de foame daca n-ai munca sau daca nu-ti ajung banii.
Deci e egal cu zero ca zici.

Si pe motive din astea, scoate lumea in strada, e o tactica! Vezi chestiile prea superficial.
Dar si americanii au zis-o, in emisiunile alea cum rastorni un sistem intr-o tara, si ziceau pasii. Ca dupa 50 ani se mai desecretizeaza niste cazuri.
Deci mai documenteaza-te.

Aveai voie sa ai proprietate dar nu 5 blocuri ca tu sa iei chirie moca si altul sa traga din greu pe nimic, si alea 5 blocuri sa le iei pe exploatarea muncitorilor platindu-i cu rahat de salariu.
Aveai voie sa ai o locuinta de care doreai tu si cu 7 canere, dar una! Nu sa te imbogatesti tu si mai tare pe spatele prostilor luand chirie.

| Lukasssz a răspuns:

Ai baut ceva?

| Mosotti explică (pentru Lukasssz):

Da, Fanta de lamaie zero la sticla de 0, 5 L (nu fac misto).

| Monst a răspuns:

Rusii ne-au facut foarte mult rau in cel De-al Doilea Razboi Mondial.Au intrat in case peste femei le-au violat, au furat toate lucrurile de valoare, au ucis pe cei care se impotriveau. Asta stiu de la strabunicamea care a murit in 2013 si avea 99 de ani.

| Mosotti explică (pentru Monst):

De ce au intrat in case? E clar, noi de ce ne-am dus peste ei sa omoram oameni acolo pentru interes german?! De ce am omorat gramada de evrei aiurea?
Ne-am meritat-o! Bine ne-au facut apoi.

| Ciobanu_Florin_Alexandru_1984 a răspuns:

Rusii nu erau evrei erau crestini

| Mosotti explică (pentru Ciobanu_Florin_Alexandru_1984):

Aveau destui evrei acolo, s-a si zis si la TV in documentare ca, cam 2 milioane acolo s-au ucis. Poate nu erau rusi, nu stiu, dar aveau evrei in tara.