|

Ce se intampla atunci cand esti contactat de laun schimb valutar exact dupa o luna ce ai schimbat niste bani?

Un prieten a schimbat 220 lire in locul meu, eu fiind la munca, iar azi a primit o citatie acasa cum ca i-ar fi dat mai mult cu 200 lei casiera si trebuie sa ii returneze in 10 zile altfel va fi dat in instanta. El la momentul acela nu a realizat ca a primit mai multi bani (inca nu mi-au aratat filmarile cei de la schimb). Sunt in drept dupa o luna sa vina cu asa ceva? Si eu lucrez ca casier dar la minima greseala, eu si colegu punem banii, nicidecum persoanele carora le dam mai mult decat ar fi trebuit. Okay, sunt de acord sa le restitui acei 200 lei daca nu au fost ai mei, dar de ce mai vorbesc angajatele pe un ton agresiv cu mine? Sau de ce trebuie eu sa-mi fac drumuri cand nu e in interesu l meu? Sau de ce baiatul asta poate fi dat in judecata cand greseala a fost a angajatei lor. Are cineva idee si raspunsuri? Sau macar putin asa sa-i intep. Va multumesc, o zi faina s-aveti.

16 răspunsuri:
| a răspuns:

NU le baga in seama!
Ei sunt in MULTIPLE incalcari ale legii, chiar daca nu "miroasa a escrocherie".

In primul rand, cu toate ca ei (nai exact DOAR casiera) au obligatia legala de a inregistra datele de buletin ai clientilor, acele date personale NU se pot folosi de persoane, doar de organele de cercetare si DOAR cu mandat judecatoresc! A se vedea reglementarile GDPR!

In al doilea rand: verificarea casei se face la fiecare predare, la sfarsitul turei de schimb.
Orice diferenta constatata trebuie consemnata imediat in proces verbal si inregistrat si in contabilitatea firmei! Doar dupa aceste inregistrari contabile se poate porni o cercetare interna sau externa in vederea recuperarii prejudiciilor.

Pentru lipsurile din contabilitate si gestiune raspund cei care au aceste atributii pe fisa de post.
Daca nu se identifica o persoane anume ca raspunzator, atunci conducerea poate imparti si recupera prejudiciul de la angajati SAU sa le contabilizeze ca pierdere.

Daca cei de la casa de schimb mai insista, trebuie spus ca acei bani au fost destinate si s-au consumat la o petrecere. N-au decat sa actioneze "conform legii". big grin

Parerea mea este insa ca, nu va reveni nimeni cu pretentii.

| explică (pentru Bula):

Multumesc enorm de mult pentru raspuns! Sa stiti ca de incercat, incearca si insista. Am fost pana acolo si am vorbit cu angajatii. Am zis cum e posibil asa ceva, fac tot ele gura. Baiatul abia luni vine in oras. El zice ca la momentu acela n-a constatat ca a primit mai multi bani decat trebuia, eu nu i-am numarat avand incredere in baiat, e parte din familie. Dar chiar daca s-ar fi gresit, vii cu greseala dupa o luna? Cand exact cum ziceai tu, de face inchiderea de casa zi de zi? Sau cei de sus, superiorii, ii tin spatele casierei incat sa nu puna ea banii, totusi fiind greseala ei? Mi-au comunicat si la telefon si pe citatia care a primit-o baiatul ca daca in termen de 10 zile conform articolului xxxxxnx nu se prezinta cu banii, va fi dat in instanta. Adica tot ei, intelegi ce zic?

| a răspuns (pentru Bogdaneeel):

Verifica legea si articolul invocat, sau scrie-le aici.

| a răspuns:

Nu avea cum sa schimbe in locul tau, ci doar daca a schimbat niste bani dati de tine. Pentru ca a trebuit sa prezinte buletinul lui. Casele de schimb nu trimit citatii. Calculati si voi banii primiti si faceti socoteala. Daca corespunde suma in lire cu cea primita in lei, la cursul valutar din ziua respectiva.
Ceva este cusut cu ata alba.

| explică (pentru darrio2007):

Pai logic ca a schimbat banii dati de mine, eu fiind la munca. De aia zic, eu ca si casier daca gresesc la rest, eu pun banii. Nicidecum nu cautam clientii carora le-am dat mai mult. Casierii isi recunosc greseala. Intelegi ce zic?

| a răspuns (pentru Bogdaneeel):

Ok. Ai facut cum ti-am zis eu? Sa verifici daca ti-a dat cu 200 de lei mai mult? Banuiesc sa-ti fi dat o chitanta.

| a răspuns:

Cum adica, cineva a schimbat in locul tau?
Nu inteleg, cum a schimbat cineva ceva, in locul tau? Ti-a folosit ilegal buletinul?
Atunci poti sa-i dai in judecata pe cei de la casa de schimb valutar, ca nu aveau voie sa elibere bani cuiva caruia nu-i apartine buletinul, putand sa fie furat.
Tu nu ai ce restituii, ca tu nu ai fost prezent la schimabtul banilo.

| a răspuns (pentru Ioneasca1001):

Dați-mi voie sa va explic

Domnul: "vai, trebuie sa schimb 220 de lire și nu am, când sa merg la casa de schimb valutar!"
Colegul: "A, am eu drum în direcția aia, dacă vrei ți i schimb eu"
Domnul: "Super!" *ii da 220 lire*
*colegul ajunge la casa de schimb, îi dă buletinul (SĂU) și cele 22O de lire și primește lei. Baga leii în portofel*
*colegul se întâlnești din nou cu domnul*
Colegul: "Poftim!" *ii întinde banii*
Domnul: "Mulțumesc!"

| a răspuns:

Eu aș aștepta să fiu dat în judecată.
Ce dovadă au că casiera a dat în plus 200 lei.
Ce dovadă au că ți i-au dat ție.
Din nimic iese nimic.

| a răspuns:

Citatie? Asta primesti numai de la politie, nicidecum de la o amarata de casa de schimb valutar.
Sa zicem ca ai primit o scrisoare, notificare in care ti se atrage atentia ca ai luat cu 200 mai mult, tot nu au ce sa iti faca.
Si faptul ca ai primit notificarea asta, ceva imi spune ca tu ai dat banii si buletinul tau prietenului, la care handicapatii de la casa de schimb tiau trimis "citatia", fara ca ei sa realizeze probabil ca este in totalitate vina lor din doua aspecte.
1-Nici o casa de schimb nu schimba bani cu buletinu altuia decat a celui prezent in fata chiseului.(punct!)
2-Daca au gresit sa zicem, ..si au dat mai mult cu cateva sute de lei, vina apartine in totalitate casierului care va suporta toata paguba.(punct)
Parerea mea,.Nu ii baga in seama, nu faci decat sa ii atati!
succes!

| explică (pentru mudokins78):

Imi place raspunsul tau si cum te exprimi. Nu, banii au fost dati de mine unui prieten bun de familie, eu fiind la munca. El a schimbat cu buletinul lui. El a primit citatia acasa cum ca ar fi primit acum pe o luna mai mult cu 200 lei si se pedepseste conform legii bla bla bla daca in termen de 10 zile nu se prezinta cu ei inapoi.
In toata treaba asta, eu stiu ca vina o are casiera, nicidecum clientul. Baiatul a zis ca in momentul acela nici macar nu a realizat ca i-a dat cu 200 lei mai mult, eu avand incredere in baiatul asta care e un om de nota 10, nici macar nu i-am numarat. El mi-a dat pana si ultimii 40 de banuti. E painea lui Dumnezeu baiatul.

| a răspuns:

Vezi de treaba ta ca nu au ce sa- ti faca. Daca iti dadeau mai putin tot la fel procedau?
Nu are sens sa le mai raspunzi la telefon.

| a răspuns:

Banii se numara si se predau, uneori chiar la banca, zilnic. Au asteptat 1 luna ca sa vii din bun simt!?!

| explică:

A schimbat in locul meu pentru ca eu eram la munca, e un prieten foarte bun de familie.

| a răspuns (pentru Bogdaneeel):

Cu ce drept vin ei sa ceara banii inapoi, daca prietenul tau are o chitanta dovedind ca a primit doar cat terbuia sa primeasca, conform conversiei din ziua respectiva?
banuiesc ca prietenul tau are recipisa, asa-i?
Daca nu, puteti cere o copie de la ei, ca prietenul tau sigur a semnat cat a primit, pe copia ramasa la caseria unde a schimbat banii. Acolo se vede clar ca a primit!

| explică (pentru Ioneasca1001):

Nu, nu mai are pentru ca a trecut deja o luna. Dar toata chestia asta este din vina casierei.