anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Cine elibereaza banii? Guvernul? Adică ce anume împiedică o țară sa elibereze bani nelimitați?

5 răspunsuri:
sadrian46
| sadrian46 a răspuns:

Masa monetară existentă pe piață este decisă de către Banca națională. Dacă se emit bancnote, fără o acoperire în bunuri produse și servicii, atunci apare fenomenul de inflație. Scade valoarea banilor, și ai nevoie de bani tot mai mulți ca să cumperi acelaș produs.

| Wr3nch a răspuns:

Trezorerialaughing. Daca eliberezi prea mult numerar explodeaza inflatia si banii nu au valoare. Daca tu ca tara nu produci in realitate un PIB mai mare poti scoate cate bancnote vrei, ca nimanui nu ii pasa de ele. Asa ajungi sa platesti 100 de milioane pe o paine, sau ca la Zimbabwe unde un dolar american era egal la un moment dat cu 100 de trilioane in moneda locala.

| doctorandus a răspuns (pentru Wr3nch):

Dap, am cumparat si eu o bancnota de 100 trilioane de dolari. Autentica.

| NLS a răspuns:

Banca Națională eliberează pe piața moneda noua, însă banii aflați pe piața trebuie sa aibă acoperire în aur, sau în alte bunuri importante (petrol, metale rare, etc) valoarea lor de aceasta relație depinde, pentru ca altfel sunt niște simple bucăți de hârtie sau "pleu".
Daca valoarea scade din diferite motive (producția scade), sau ne apucam sa tipărim monedă fără acoperire, apare inflația, fenomen în care ai bani câți vrei, dar nu mai valorează mare lucru, pentru ca puterea de cumpărare scade.

| Horatiuabc a răspuns:

Banii sunt distribuiti dupa munca depusa de fiecare fata de stat iar acesta ii rasplateste cu un salar. Nu se pot distribuii bani nelimitati deoarece exista o economie, iar daca toata tara are bani nelimitati isi permit sa cumpere si in alte tari fara o anumita masura si ar strica economia acestora. Deci este imposibil sa eliberezi bani nelimitati. Din acest motiv acestia sunt depozitati in BNR.

Întrebări similare