| Flavianadx a întrebat:

Cine imi explica si mie de ce SUA simte nevoia sa intervina in tensiunile Rusia-Ukraina si China-Taiwan? Europa inteleg sa ii pese... dar de ce SUA?
Daca ar aparea tensiuni intre SUA si Canada, Europa ar trebui sa intervina?

Răspuns Câştigător
| Harfagre a răspuns:

Dacă astăzi în România există alegeri, ele există fiindcă Statele Unite și-au exportat modelul social-politic pe toată planeta.

Pe vremea când România era în lagărul comunist, secretarul general al Partidului Comunist era ales de alți comuniști ca el, nu de cetățeni. Părinții mei se uitau la filme rusești, nu la filme americane, pentru că doar asta era la televizor. Iar pentru ca eu să am ocazia să mă uit la filme americane, prin 1985 casetele video cu filme ca Top Gun sau Top Secret erau aduse în România prin contrabandă.

Dacă astăzi ai un calculator personal pe care poți să pui întrebările astea, existența acelui calculator personal (IBM-PC) se datorează lui Intel și lui IBM, care sunt amândouă corporații americane. Iar dacă astăzi există Internetul, pe care calculatorul tău îl folosește ca să intre în legătură cu alte calculatoare, existența acestui Internet se datorează unei agenții americane, care a creat o rețea de telecomunicații capabilă să reziste și în caz de conflict nuclear.

Abia după încheierea Războiului Rece, câștigat de Statele Unite, publicul larg a avut și el acces la Internet, abia după ce un britanic de la CERN a inventat World Wide Web. Iar tu probabil nici nu faci distincție între Internet și World Wide Web, deși ele sunt lucruri diferite.

În concluzie, de asta Statele Unite trebuie să intervină oriunde pe planeta asta, tocmai pentru ca oamenii obișnuiți de pe toată planeta să-și poată și ei face auzită vocea, nu să asculte doar ce le spune liderul Rusiei sau liderul Chinei.

19 răspunsuri:
| darrio2007 a răspuns:

Pentru ca SUA incearca sa controleze, incet-incet, tot mapamondul.

| RAY a răspuns (pentru darrio2007):

Dupa terminarea razboiului au inceput sa americaneze toata planeta si sa colonieze tot globul, lau copiat pe hitler

| darrio2007 a răspuns (pentru RAY):

Corect. Rusul este mai direct. Americanul este mai pervers.

| RAY a răspuns (pentru darrio2007):

Si noi germani suntem directi, dar ne-a luat astia in gluma in 1938

| Harfagre a răspuns (pentru darrio2007):

Da. Numărul de violuri comise de soldații ruși în România îți dă dreptate pe deplin!

Pentru cine se preface că a uitat, România a fost ocupată de trupele sovietice între 1944 și 1958, experiență soldată cu sute de mii de violuri comise de soldații ruși asupra româncelor.

Pentru comparație, la momentul de față există în jur de 1.000 de militari americani în România, nu sunt trupe de ocupație și nu se ocupă cu violuri. Iar România nu-și exportă pe gratis nici grâul, nici petrolul și nici uraniul în Statele Unite, cum era obligată să le exporte în URSS între 1945 și 1958.

| darrio2007 a răspuns (pentru Harfagre):

Dar nici nu este razboi. Daca te referi la cei 1000 de militari americani. In razboi oricine poate face ce spui tu, simtindu-se superior in alta tara.

| Harfagre a răspuns (pentru darrio2007):

Ce poate face oricine în război s-a demonstrat cu ocazia ocupării Germaniei de către trupele aliate în 1945. Ce-ar fi să vedem câte violuri au comis americanii în zona lor de ocupație și câte violuri au comis rușii în zona lor de ocupație (fosta RDG). Încape vreo comparație?

Ce-au făcut americanii în Germania în 1945 a fost altceva: au oferit locuri de muncă nemților în bazele militare americane. Și au adus-o pe Marlene Dietrich înapoi în Germania, după ce ea rămăsese înainte de război în Statele Unite, ignorând amenințările lui Hitler, care îi cerea să revină.

Iar pentru că "patrioții" naziști i-au trimis mai multe amenințări cu moartea, în cazul întoarcerii în Germania, Marlene Dietrich s-a întors în uniformă de colonel american. Uciderea unui ofițer american avea să fie pedepsită cu totul altfel decât uciderea unei actrițe, așa că Marlene Dietrich a murit de bătrânețe, în 1992. "Courtesy of US Army" tongue

| doctorandus a răspuns:

Pentru ca principiul din dreptul international era ca granitele de dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial nu se modifica.

sadrian46
| sadrian46 a răspuns:

USA și Rusia sunt mari puteri mondiale. În Ucraina Rusia a intervenit deja, ca să împiedece intrarea Ucrainei în NATO. Dacă Ucraina ar intra în NATO, Rusia s-ar simți încercuită. Când Gorbaciov și Bush au convenit terminarea comunismului în Europa, USA a promis că în țările eliberate din sfera rusească, NATO nu se va extinde. Nu s-a ținut de cuvânt și NATO a avansat până la granițele Rusiei. Acțiunea Rusiei în Ucraina este o ripostă la înaintarea NATO. Prin NATO, USA acționează în Europa împotriva extinderii imperiului rus spre vest. Astfel lupta din Ucraina este un front Est-Vest, care durează de la terminarea celui de-al doilea război mondial.
Apărând independența Taiwanului, USA împiedecă expansiunea teritorială a Chinei în Pacific.
China are pretenții și tendințe de hegemonie mondială. Ca la un joc de go, mută câte o piesă și tot ocupă câte o porțiune de teritoriu. Dacă este lăsată Pacificul devine un lac chinezesc și din nou USA este încercuită dinspre vest. Astfel, USA, în Taiwan și oriunde în Pacific își apără propriile interese geostrategice.

| Harfagre a răspuns (pentru sadrian46):

Gorbaciov era președintele Uniunii Sovietice. Primul președinte al Uniunii Sovietice, fiindcă până la el URSS era condusă de secretarul General al Partidului Comunist. Datorită comparației permanente cu modelul social-politic american, până și Gorbaciov a simțit nevoia să organizeze alegeri prezidențiale, astfel încât legitimitatea lui să se bazeze pe votul cetățenilor sovietici.

În decembrie 1991, Uniunea Sovietică s-a dezmembrat, printr-o înțelegere care a avut loc noaptea, într-o pădure de lângă Minsk, între liderii Rusiei, Bielorusiei și Ucrainei.

Cu ocazia asta, Gorbaciov a rămas "Mihail fără Țară", fiindcă țara unde era el președinte a încetat să mai existe. De ce ar mai fi avut americanii obligația să respecte o înțelegere făcută cu liderul URSS, odată ce URSS a dispărut?

Americanii au făcut tot ce a fost posibil ca să-l păstreze pe Gorbaciov la conducere și URSS-ul întreg. Bătrânul Bush a fost huiduit la scenă deschisă în 1991 la Vilnius, când li s-a adresat lituanienilor și le-a cerut să nu-și declare independența. Ce obligații mai avea el, când mai târziu liderii principalelor 3 republici ale URSS au hotărât desființarea Uniunii?

| anonimg a răspuns:

Lumea este intr-o continua schimbare.
Din nefericire este nevoie de armament ca sa se obtina pacea, si sa poata fi sustinuta in continuare.
De asemenea, daca eu te ajut intr-un conflict, te-am facut aliatul meu. Macar pentru o vreme.
Eu cred ca America trebuie sa fie mai severa cu statele care intentioneaza sa atace alte state. America ar trebui sa spuna statelor care poarta razboiul in sange: "Ori te tratezi de placerea razboiului si traiesti linistit in pamantul tau, ori te elimin de pe harta!"

"Daca ar aparea tensiuni intre. si intre., Europa ar trebui sa intervina?"
Raspuns: trebuie intervenit intotdeuna de partea dreptatii, a binelui, si numai atunci cand nu se ajunge la o intelegere. A inchide ochii si a nu oferi ajutor dreptatii este o vinovatie care nu va fi trecuta cu vederea nici inaintea oamenilor, si nici inaintea cerului.
Dar intotdeauna trebuiesc analizate cauzele si cantarite dovezile. Pentu ca si daca te-as fi ajutat in trecut si te-am facut aliatul meu, asta nu inseamna ca esti obligat ca stat sa ma ajuti sa jefuiesc pe altii. La mijloc nu trebuiesc sa existe interese meschine.

| Harfagre a răspuns (pentru anonimg):

Statele Unite pot să intervină numai în ajutorul celor care doresc să lupte pentru libertatea lor. Experiența din Vietnam a demonstrat că americanii n-au cum să lupte pentru libertatea localnicilor, dacă localnicii își doresc altceva. Așa încât Vietnamul a rămas o țară comunistă până în ziua de azi.

În schimb, state gen Coreea de Sud sau Taiwan există și prosperă până în zilele noastre tocmai fiindcă au fost ajutate de americani să existe și să prospere. Statele Unite n-au nimic împotrivă ca Taiwan-ul să se reunifice cu China, însă cu condiția să vrea și taiwanezii asta tongue

| Mosotti a răspuns:

Ptr ca SUA a vrut mereu sa termine pe rusi, sa le ia teritoriul si resursele, si cauta scandal, vrea sa ii faca pe rusi sa se bata cu Ukraina. Vor sa se duca rusii peste ukraina si sa zica ca a agresat o alta tara ca sa se bage ei apoi.

De aia ukrainienii terorizeaza pe rusii de acolo, doar doar o veni rusu sa atace. E facatura SUA si UE (Sclava SUA).

Pai UE e la cucul SUA, nu stiai? Si cu China e la fel, nu au putut-o domina ei, si vor sa o termine cumva.

| StrongHeart a răspuns:

De "pacifiști" ce sunt laughing

| Harfagre a răspuns:

Ceea ce multă lume se preface că a uitat este că însăși existența României Mari, după 1918, s-a datorat Statelor Unite. Președintele american Wilson a stabilit că după Primul Război Mondial, Europa va trebui organizată pe baze naționale.

La acel moment, înainte de intervenția americană, trupele germane conduse de Mackensen ocupaseră aproape integral România, iar în timpul ăsta mii de români din Transilvania, obligați să lupte în armata austro-ungară, erau spânzurați pentru încercarea de a dezerta în România.

Astăzi, într-o Europă condusă de Germania, ne prefacem că am uitat cum era viața de român pe vremea Imperiului Austro-Ungar. Însă România Mare a existat datorită Statelor Unite și s-a dezmembrat în urma intervențiilor Germaniei.

| SingleForOne a răspuns:

SUA are multe interese atât pe întregul teritoriu european, cât și pe teritoriul asiatic (incluzând sud-estil asiatic) și teritoriul de pacific, având atât interese de afaceri, cât și interese politice și militare. Le este frică ca Rusia și/sau China vor repeta secolul 20 dacă garda se va lăsa jos.

| doctorandus a răspuns (pentru SingleForOne):

Rusia si China vor sa cucereasca, SUA nu poarta razboaie de cucerire de noi teritorii la SUA.

| SingleForOne a răspuns (pentru doctorandus):

Ei nu cuceresc prin război, sau cel puțin nu se concentrează pe asta; ei cuceresc prin afaceri, diplomație, și posibil prezența forței militare în avanposturi (pentru apărare). Practic, mi-ai continuat ideea.

| Flavianadx explică:

Cred ca inteleg mai bine... multumesc pentru explicatii happy