|

Cine plateste salariu concediul de crestere copil

Sotia mea este in luna 6 si ar urma sa nasca la sf lui iunie. Teoretic, poate intra in prenatal de la inceputul lui aprilie. Intamplator, ea este si patroana firmei la care lucreaza. Intrebarile mele sunt:

1. Daca incepind din luna martie, ea beneficiaza de concediu medical, cine plateste acest concediu, firma ei sau statul?

2. Pe perioada de 126 zile de maternal, ea isi plateste salariul, urmand a fi recuperati banii de la stat?

3. Pe perioada de crestere a copilului, de pina la 2 ani, indemnizatia o plateste direct statul, sau si acesti bani ii plateste angajatorul, urmand sa fie recuperati de la stat?

Multumesc

4 Raportează Evaluează
Răspuns Câştigător
| a răspuns:

Conform dispozitiilor art.120 din Legea nr. 19/2000-privind sistemul de pensiisi alte drepturi de asigurari sociale, indemnizatia de maternitate (concediu prenatal de 63 de zile si concediul post natal de 63 de zile), se achita integral din bugetul asigurarilor sociale de stat, ea reprezentand 85% din baza de calcul stabilita, conform disp. art.99, alin.1 din aceiasi lege.
Acest drept se plateste de la locul de munca, in cazul in care sotia Dvs. are calitatea de angajat, conform dispozitiilor din Codul muncii si o vechime de cel putin 10 luni, in ultimele 12 luni anterioare datei nasterii copilului.
Indemnizatia pentru cresterea copilului pana la implinirea varstei de 2 ani se acorda, la cerere, pe baza livretului de familie sau a certificatului de nastere, dosarul urmand a fi depus la Primaria din raza de domiciliu, iar drepturile se acorda prin aceasta institutie. Plata acstei indemnizatii, conform disp. art. 121, alin.2 din Legea nr. 19/2000, se suporta integral din bugetul asigurarilor sociale de stat.

3 răspunsuri:
| a răspuns:

Concediul prenatal il plateste firma, acesti bani urmand a fi virati firmei de catre stat iar concediul de maternitate il plateste statul direct.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns:

Concediul medical il plateste firma dar si recupereaza de la asigurari.indemnizatia vine de la stat, firma nu are nici o treba cu asta, doar complecteza actele prin care se adevereste ca a lucrat la firma respectiva.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns:

Tatal poate ramane an concediu pentru cresterea copilului

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează