| laSoledad a întrebat:

Cine stie sa-mi explice si mie? Am o nelamurire despre redistributia celor 27 de locuri in plus in Parlamentul European (PE), dupa Brexit. In PE sunt 751 de deputati in total. Deputatii britanici au 73 de locuri, iar cand acestia vor pleca, 46 din 73 vor ramane locuri libere pentru statele ce vor adera la UE, iar restul de 27 de locuri se vor distribui in plus statelor mai putin reprezentate in parlament, dupa cum s-a hotarat. Din cate am citit eu, locurile in parlament se distribuie dupa principiul proportionalitatii degresive, adica, cu cat o tara are mai multi oameni, e reprezentata de mai multi deputati si cu cat o tara are mai putini cetateni, e reprezentata de mai putini deputati. Asta se vede in graficul asta:
http://www.europarl.europa.eu/......et-in-2019

Inainte sa se distribuie cele 27 de locuri in plus, s-a comunicat ca s-au analizat schimbarile demografice din fiecare stat. Si s-a hotarat ca se vor aloca locurile in plus tarilor mai putin reprezentate in parlament. Intrebarea mea este: Daca e chiar asa cum s-a zis, de ce multe tari, care aveau deja multi deputati, au mai primit inca cativa in plus si nu tarile mai putin reprezentate? Nu vad logica.

Si inca o chestiune. Ei spun ca se aloca pe principiul proportionalitatatii degresive, adica tara cu mai multi oameni primeste mai multi deputati. Din start, principiul asta se contrazice cu principiul subreprezentarii de care au vorbit.

Si chiar daca ar merge pe principiul ca tara cu populatia mai mare primeste mai multi deputati, in cazul asta, de ce Romania a primit inca un deputat in plus, avand in vedere ca populatia Romaniei a scazut (ei trebuind sa sesizeze asta din analizele demografice)? Nici aici nu vad logica. Pentru cei cunoscatori: care e logica de au primit tot tarile mari deputati in plus si cum s-au facut calculele la distributia celor 27 de locuri in plus?

Cititi negru pe alb principiile care se contrazic intre ele:

1. The decision takes into account the population of member states and follows the principle of degressive proportionality. That means that countries that are smaller in terms of population should have fewer MEPs than bigger countries. At the same time, MEPs from larger countries should represent more people than MEPs from smaller countries.

2. The redistribution of seats approved by MEPs ensures that no EU country would lose any seats, while some would gain anything from one to five seats to redress under-representation following demographic changes.

Răspuns Câştigător
| laSoledad explică:

Haide sa luam cazul Maltei; acest stat are sase europarlamentari, desi are o populatie de cca 400000; potrivit reprezentarii proportionale, nu ar fi avut dreptul nici macar la doi, dar are mult mai multi, potrivit principiului citat de tine: ''At the same time, MEPs from larger countries should represent more people than MEPs from smaller countries''. Haide sa le mai dea cinci parlamentari, ca au numai sase, ca sa ne conduca micuta Malta pe toti! Da, numai ca aceasta aberatie e preintampinata de principiul citat de tine: ''That means that countries that are smaller in terms of population should have fewer MEPs than bigger countries.'' Si atunci se vor da mandate tarilor subreprezentate fata de populatia lor; daca populatia le-a crescut, mai primesc mandate, dar ca sa iti creasca populatia cat sa mai primesti un mandat trebuie sa ai de la inceput o populatie numeroasa; Malta chiar daca ar creste cu un milion nu ar fi cazul sa primeasca al saptelea mandat. Este suficient sa cresti in termeni relativi, nu absoluti; tendinta demografica in Europa e de scadere, nu de crestere. Si este si ocazia de a repara o greseala mai veche; daca ai dat unei tari prea putini europarlamentari, ai ocazia sa ii mai dai unu, doi fara galagie. DAR. Nu cumva populatia tarii noastre a scazut catastrofal prin emigrare in restul EU, asa incat sa fim multumiti daca nu ne ia un europarlamentar, nicidecum sa ne dea? NU! Cetatenii rezidenti in tarile EU sunt in continuare cetateni romani, si trebuie reprezentati, inclusiv in EP, ei nu au devenit cetateni ai altei tari, ca sa fie reprezentati de europarlamentarii tarii respective. In plus, unui prieten nu ii iei locuri; noi toate tarile EU am inceput ceva maret, maretia nu se atinge prin mijloace meschine, ci prin generozitate si incredere; au avut incredere in noi sa ne mai dea un vot.

2 răspunsuri:
| minrest a răspuns:

Daca Franta si Spania primesc cate cinci locuri de europarlamentari, iar Olanda, cu o populatie cam la fel de mare ca a noastra, primeste trei, este ca influenta tarii noastre in EP scade? Asa ca au compensat scaderea noastra in termeni relativi, prin alocarea unui mandat in plus. Oricum pierdem in termeni relativi. De ce multe tari mici nu au primit mandate noi? Au primit multe de la inceput, nu e nevoie sa mai fie compensate acum.

| laSoledad explică (pentru laSoledad):

Am inteles acum. Mersi pentru explicatie!