| MissNobody a întrebat:

Cum adica Extrema Dreapta si Extrema Stanga?

Răspuns Câştigător
regis
| regis a răspuns:

In politica stanga este reprezentata de principiile de egalitate si echitate sociala, egalitate de sanse, ajutarea paturilor nevoiase, susinand interventia statului in economie pentru implinirea acestor idealuri. Extrema stanga reprezinta curentele care au dus la extrem aceste principii, de la egalitatea sociala ajungandu-se la condamnarea fara discernamant a celor instariti, de la egalitatea de sanse ajungandu-se la persecutarea celor fara "origine sanatoasa", iar statul interventionist a fost transformat in singurul agent economic. Evident, in extrema stanga au fost catalogati comunistii.
Prin simetrie, dreapta este reprezentata de principiul competitivitatii, al afirmarii individului. Adica fiecare se descurca pe cont propriu, fiecare isi cladeste singur cariera, viata, isi castiga singur painea, se imbogateste sau saraceste dupa cum face fata concurentei. Statul nu sprijina pe nimeni, limitandu-se la a juca un rol de arbitru. Principiile de dreapta au dus la crearea unei scari de valori bazata pe ordine, moralitate si patriotism. Atunci cand acestea au fost aduse la extrem, ordinea a devenit militarie, imoralitatea infractiune, iar patriotismul nationalism extrem si rasism. Ca reprezentanti ai extremei drepte sunt evident fascistii.

7 răspunsuri:
| thealchemist a răspuns:

Fascismul si comunismul.

| florin08 a răspuns:

Extrema stanga adica mijlocas stanga si invers.

| shadovv a răspuns:

Politica are cai ciudate!

Răspuns utilizator avertizat
| andrei00007 a răspuns:

Pe partea dreapta si partea stinga sau flangul drept si flangul sting(parerea mea)

| Fritz18 a răspuns:

Extrema stinga-Socialism (comunism) si social-democratie, extrema stinga in mare parte se bazeaza pe proprietatea colectiva si nu pe cea privata. Extrema dreapta-liberalism, crestin-democratie...iar extremisti de regula am putea numii pefascisti si pe nazisti care au fost tot de extrema dreapta, dar in niste regimuri opresive si periculoase...revenind la intrebarea ta in Romania PSD este de exemplu un partid de stanga, iar partide de dreapta sunt PNL-ul PDL-u, Partidul Nationalist Social-Crestin, Partidul Romania Mare si asa mai departe

| Vasile_Adrian_1983 a răspuns:

Dreapta;
Economie guvernată de legea pieței; control minim din partea statului
"Cultura impune legea"
egalitatea de șansă
Filosofia muncii centrată pe proprietar
Filosofia schimbării atitudine de susținere a ordinii existente, văzută ca naturală, firească
Stânga;
Economie controlată sau parțial controlată de stat
"Legea impune cultura"
egalitatea rezultatului
Filosofia muncii centrată pe muncitor
Filosofia schimbării atitudine revoluționară față de ordinea actuală; nevoia de schimbare

Noțiunea de egalitate și de libertate este interpretată diferit.
Tendința partidelor revoluționare de a fi de stânga este de amintit.