anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Cum si ce documente se depun la judecatorie pentru a legaliza o hotarare definitiva de divort?

3 răspunsuri:
| multimoak a răspuns:

"O hotarare judecatoreasca este definitiva daca partile nu o ataca cu apel ori recurs, ori daca una din parti a folosit calea de atac: apelul, ori recursul si au fost respinse ori admise, dosarul este restituit la Judecatoria de domiciliu a paratului din cauza.

Instanta de fond(Judecatoria), trimite, la domiciliu partilor, hotararea judecatoreasca, dar aceasta nu este definitiva, ea are termen de 15 zile, calendaristice de la primire, pentru a folosi calea de atac, despre care am precizat mai sus.

Pentru ca sa obtii o hotararea definitiva si irevocabila, este necesar ca sa faci o cerere la Judecatoria care a solutionat cauza, prin care sa soliciti investirea cu formula executorie a acelei hotarari, precum si trecerea mentiunii ca aceea hotarare este definitiva si irevocabila.
Pentru a obtine aceasta investire, este necesar ca sa depui, hotararea primita de la aceea instanta, hotarare ce va fi trimisa acasa, insotita de o taxa judiciara de timbru (cuantumul acestei taxe de timbru urmeaza sa-l solciti de la Arhiva Judecatoriei respective), pe care o platesti la Trezorerie, precum si de 2 timbre judiciare."
Avocat Andreea

"Sentinta de divort vi se comunica acasa.
Daca au trecut 30 de zile si nu 15 cum s-a afirmat mai sus de catre "andreea", si nici una dintre parti nu a declarat apel, atunci hotararea a ramas definitiva.
Pentru siguranta, puteti merge la arhiva judecatoriei, unde a avut loc procesul, sa verificati daca sentinta a ramas definitiva.
Daca sentinta este definitiva, trebuie sa faceti o cerere, prin care solicitati sa se legalizeze sentinta nr. din data de. pronuntata de judecatoria sectorului..., iar daca aveti si cheltuieli de judecata de luat, atunci trebuie sa solicitati si investirea cu formula executorie.
Cererea trebuie sa fie insotita de sentinta, taxa de timbru, pentru legalizare 2 lei si timbru judiciar de 0, 15 lei, iar daca solicitati si investirea, se va anexa inca o taxa de timbru de 4 lei si timbru judiciar de 0, 15 lei.
Daca divortul s-a pronuntat pe comun acord, fara copii, cu termen de 2 luni, atunci hotararea prin care s-a pronuntat divortul nu vi se comunica.
In acest caz, trebuie sa mergeti la arhiva judecatoriei, cu cerere si sa solicitati copie dupa sentinta si dupa aceea sa solicitati legalizare/investirea cu taxele de mai sus, in functie de situatie.
Avocat: Werbic Stefania

Sursa: www.avocatnet.ro

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Cum si ce documente se depun la judecatorie pentru a legaliza hotarare civila definitiv