| nukeyly a întrebat:

Daca iasa un presedinte care va face multe prosti_sa zicem in 3 luni_euro sa urce la 20 lei, garsonierele de 10mp sa coste 500 btc, Putin sa-si extinda ambitia in RO ca vrea zenul dacilor din casa poporului, etc_ce variante avem sau il putem chema pe nemuritorul iliescu sa refaca mutarea din 1989?

19 răspunsuri:
suntserios
| suntserios a răspuns:

Daca voteaza lumea cu cap maine nu iese niciun astfel de presedinte.
Daca voteaza fara cap, sa sufere urmarile.

suntserios
| suntserios a răspuns:

Relian mancand iar ca.cat cu polonicul

| doctorandus a răspuns:

Meh, acum in Olanda e un guvern format din partide extremiste. N-au produs un dezastru, dar n-au indeplinit niciuna din promisiunile lor electorale. E un guvern de amatori, nu de oameni capabili (in afara de primul ministru, care nu tine de unul dintre partide).

Lumea i-a votat ca au promis marea cu sarea, cum promit Simion si Georgescu. Dar de realizat ceva din ce-au promis: nimic. Si asa va fi daca iese Simion presedinte. De fapt, nici Nicusor Dan nu poate face mare lucru, dar macar nu ne strica politica externa si imaginea Romaniei in lume.

Iar daca Putin vrea sa atace Romania sau Republica Moldova, nu-i pasa daca e Simion presedinte.

| NoTurbinaNoGood a răspuns:

O precizare: daca iesea zabalosu', scadeau preturile garsonierelor, ca se retrageau multinationalele + orasenii din actualele zone de interes.
Ne intorceam rapid la nivelul din 1990, cand o masina SH putreda era mai scumpa decat un apartament in bloc comunist.
Adica se scumpeau si masinile, ca daca iesim din UE, adio masini aduse (daca nu platesti taxa vamala), iar daca Simion vorbea atat de misto cu francezii, adio tehnologie Renault pe Dacia, adica adio masini romanesti.

| GabiDumitrescu a răspuns:

Lasa glumele stupide. Iti dai seama ca presedintele nu poate face astfel de chestii, dar un tandem catastrofal gen GS+aur-sos-pot-psd cu mesia PM ar putea...

| relian a răspuns:

Presedintle nu urca sau coboara nimic, indiferent ce presedinte ar fi, ecnomia nu tine ca este ales nu stiu ce presedinte.
In RO mai mult, economia nu este dirijata, nu este administrata de presedinte, asa ca poate sa iasa si dracu ca efectele is zero.
De fapt in RO si fara presedinte tot dracu ala este laughing ba si fara parlament si fara guvern nu s-ar schimba absolut nimic laughing

Euro, garsonierele nu urca ca iese presedinte Iliescu sau Popescu, nu stiu de unde aveti ideile astea timpite laughing

| LisaJulie a răspuns (pentru relian):

Sunt curioasa, cumva ai votat cu Trump? Spuneai ca stai în SUA

| relian a răspuns (pentru LisaJulie):

Da locuiesc in US si am votat cu Trump. Nu ca ar fi cheie de biserica, sau tot ce spune este si corect, mai ales pentru faptul ca vreau ca tara asta sa ramana asa cum a fost ea facuta de cei care au facut-o.
Dupa ce tara asta a fost facuta au aparut unia care au incercat sa o distruga, Democartii, dar nu au reusit nici pana in ziua de astazi, iar Trump si altii din partidul Republican tin la aceasta tara asa cum a fost ea facuta.
De asta am votat Trump si mereu voi vota Republicanii. Dar ca idee, exemplu Trump in alegerile care lea pierdut, a facut greseli, sau a pierdut datorita ideilor, sau a unor idei pe care ei le-au facut publice si le-au folosit in acea campanie.

Iti dau doar una din ideile lor timpite laughing cel putin pentru mine asa este, ei sunt impotriva avortului, mie personal mi se pare o chestie de forta, adica impui unei alte persoane ce sa faca cu viata lui, cu corpul lui?
Dar cine esti tu? Constitutia americii asa spune, garanteaza dreptul la libertate, la exprimare, la a decide tu singur ce sa faci cu viata ta.

Avortul interzis a fost cindva bagat, la inceputuri cand s-a format tara asta, pentru a ajuta populatia sa creasca, atunci la inceputuri erau foarte putini locuitori.
Dar cum am mai spus si altcuiva pe aici, sa schimbi ceva din constituitie, sau sa anulezi aici o lege, este aproape imposibil.

Asa sunt facute aici legile, asa este facuta comnstitutia.

Nu stiu de ce ma intrebi pe cine am votat, sau de ce, probabil ca eu votez aici si de ce va spun voua sa nu votati pe nimeni in RO.

Da asa este, eu aici votez, dar invat romani acolo sa nu voteze. Dar de ce? Pentru ca sunt 2 sisteme total diferite, e ceva ca de la Pamint la Luna.

SUA este tara prezidentiala, adica presedintele administreaza tara, iar RO are un sistem parlamentar, adica parlamentul administreaza tara.

Dar mai sunt si alte diferente.SUA are un sistem cu 3 puteri egale alese nominal, presedintle- congresu si puterea judecatoreasca, pe cand RO are doar o singura putere, adica parlamentul.

Din cate observi in RO exista doar o singura putere, parlamentu si un singur administrator care este tot parlamentul.

O sa spui ca nu parlamentul adminitreaza tara, ca guvernul.Asa este ai dreptate, doar ca acest guvern care administreaza tara este numit, este pus acolo de catre parlament, deci tot parlamentu pune oamenii lor peste tot.

Cind ai un astfel de sistem, in care ai doar un singur sef, ala taie ala spinzura, presedintele este ceva auxiliar, ceva de fatada, sa creada populatia ca voteaza si ei ceva, ca presedintele ar face si ar drege, dar de fapt presedintele in Ro, ca de altfel in orice stat parlamentar sau semiprezidential este de fatada, este doar asa ornament.

De aia va spun nu mai mergeti la votare, macar sa scoata postul asta de tot, banii aia cheltuiti cu presedintele sa nu mai fie irositi aiurea.

Multi romani mi-au spus si pe aici, presedintele desemneaza premierul, adica pe primul ministru.
Dar voi nu stiti ce inseamna cuvintul asta ''a desemna" voi confundati desenarea cu altceva, credeti ca a deseman ceva inseamna ca presedintele aduce el un om al lui si il pune acolo premier.
Nici vorba de asa ceva, desemnarea premierului inseama ca presedintele semneaza un document prin care se arata ca a fost ales un premier, dar nu la ales presedintele, il alege parlamentu.
Presedintele doar semneaza ce i se spune, adica este un fel de papausa un fel de valet care face cei spune parlamentul cei spune ministerul de externe si asa mai departe

Voi va imbatati cu apa rece, ca presedointele in RO ar avea ceva de spus in guvernarea tari, nu are absolut nimic de spus, este tablou, este ornament.

Ce este presedintele SUA? Trump este de fapt echivalentul in RO a primului ministru, doar ca i se spune aici presedinte.
Deci aici Trump este ales prin vot, nu il pune congresul ( parlamentu) deci nu-i cinta congresul lui nimic ce sa faca.

Trump ales ca premier(presedinte) el is face singur guvernul, nu vine nimeni sai impuna, sa-i zica pui pe X ministru la Energie, pe Y la mai stiu eu unde.

Trump pune pe cine vrea, si pe nevastasa si pe oricine din familia lui in orice functie acolo, pricepeti?
Pe Trump odata ales nul mai poate da jos nici Dzeu, daca el isi face treaba, daca nu umbla cu magarii, daca nu este prins ca umbla cu chestii ilegale, cum am zis nici dzeu nul poate demite.

Este diferenta uriasa, nu mai comparati presedintele din RO cu presedintele SUA
In plus aici sunt 3 puteri egale, adica presedintele, congresul si puterea judecatoreasca, desi fiecare se ocupa cu treaba lui, fiecare poate controla celelente 2 puteri, sa vada ce fac, daca fac bine, d aca dau legi bune, daca administreza tara bine, ce se face cu banii si etc.

De aia aici nici un presedinte sau senataor ori mai stiu eu deputat nu fura bani publici, orice ban trebuie aratat ce se face cu el, pentru ca vin celeleante 2 puteri si ii cere lui Trump sa arate ce face cu banii de la buget.

Daca presedintele aici, care este cum am zis echivalentul premierului in RO da ordonata de urgenta, ca poate sa dea, daca e ceva in neregula ii anuleaza ordonanta celelenate 2 puteri, este cineva care il trage de mineca, stai ca nu este bine ce faci, nu este legal, nu este constitutional etc.

Daca vrei sa iti explic sistemul american sau pe cel romanesc sa iti arat in amanunt ce se intampla spune, sau daca ai nelamuriri, la ce spun eu pe aici.

De ce alegeti un presedinte care sa va cheltuie banii? De ce vreti presedinte mai exact?
Ar trebuie sa va raspundeti singuri la aceasta intrebare, daca puteti, daca nu cereti ajutorul altora care stiu mai bine si va pot explica pe intelesul vostru.

Faptul ca scade bursa, urca bursa si alte povesti, astea sunt reclame, este propaganda, este ceva facut intentionat pentru a incerca sa duca populatia catre un anume candidat, ori sa arate, uite fraierilor ati votat pe X o sa vedeti voi laughing ei fac asta intentionat ca nu lea iesit lor socotelile, cei care invart finantele, au si ei favoritii lor, au si ei oamenii lor care trebuie sa fie acolo sus, iar cand nu se intampla, ei umbla la cifre, asta se intampla, nu ca scade bursa ca iese georgescu, sau popescu, de parca ei ar avea ceva de spus sau pot sa faca ceva.

Ok daca ai intrebari sau nelamuriri ma gasesti pe aici.

| LisaJulie a răspuns (pentru relian):

Cam vei atacat pentru comentariul asta! Majoritatea de pe chat sunt liberali și țin cu democrații, nu republicanii! Eu nu prea sunt de nicio parte când e vorba de politica din America

| relian a răspuns (pentru LisaJulie):

Sa fiu atacat de cine? Care crezi pe aici cunosc ceva legislatie americana?
Nu zic cunosc eu, sau is priceput, dar asa in mare stiu despre ce este vorba.
Sa tii cu cineva asa doar ca suna mai stiu eu cum, ori crezi tu ca liberali ar fi aia buni, astea is gandiri de oameni slabi.
Tu de ce crezi, cei care au fondat america au facut sistemul asta de votare aici?
Aici populatia voteaza, dar nu ei decid, nu votul lor decide, cel putin asa spune constitutia, si asa spune si realitatea.

Daca ai auzit, vazut, cand sunt aici alegeri, spune a castigat votul popular candidatul X, dar na cistigat alegerile, nu ala a iesit presedinte laughing cum ti se pare?

Deci un candidat cistiga voturi populare, foarte multe, il voteaza oamenii, dar nu el iese presedinte.
Asa e ideea, cei care au fondat america au stiut chestia asta si multe altele, au spus, nu putem lasa tara pe mina unor nepriceputi, sau sa lasam sa decida votul unora care habar nu au pe ce lume stau.
Asa ca ei au facut constitutia sa multumeasca si prostimea, sa spuna ca ei aleg ceva laughing dar sa nu lase sa decida votul populatie, pentru ca populatia voteaza care cum are preferinte, nu voteaza corect sa spunem asa, nu voteaza profesional oameni care se pricep, voteaza ceva gen sa moara si capra vecinului, il aleg pe X ca arata bine si etc.

Au stiut ei astia cum sa ticluiasca legile, asta este diferenta intre SUA si restul lumii.De asta nu vor nimeni sistemul asta, pentru ca or sa fie controlati, adica eu is sef si vii tu sa ma controlezi, ma iei tu la rost ce fac cu banii publici laughing cam asta este gandirea tilharilor, a feudalilor din tarile parlamentare.

Ei se cred stapani, nu ca ar lucra pentru populatie, gandire de feudal pur sange.
Cei care au fondat america chiar daca erau bogati, invatati, nu au tinut partea nimanui, ei au spus facem pentru popor, pentru noi oamenii, adica toti suntem oameni, asa au spus, asta a fost si este motoul american.
Cei care au fondat america, cum spun desi erau invatati si unia bogati sau functii, in Anglia erau nemultumiti de ce se intampla acolo, dar nu puteau sa faca nimic acolo, iar cand au ajuns aici, cand au facut tara asta, au stiut cum sa o faca.

Cei care vor sa ma atace sa vina sa arate ceva, nu doar sa vii sa spui Democratii is aia buni, trebuie s-a si arati ceva.
Am vazut si un film ceva mai vechi, american, unde printre altele se arata si chestia asta, nu era despre politica, dar regizorul a bagat subtil si chestia asta, ce faceau Democratii.

Filmul este ceva desprer razbloiul civil, actiunea este pe undeva pe aici Texas, Lousiana si dupa razboi, oamenii votau, negrii fusesera eliberati din sclavia sudului, si au mers la vot, nu-i primneau albi, a venit un alb foarte cunoscut acolo, se insurase cu o negresa, iau lasat sa intre, toti au votat republicani, cand au plecat cei de acolo au luat voturile si le-au pus in borcanu Democartilor laughing asa se vota, aveau ceva borcane scria Republican, democarti puneai un biletel acolo laughing

Cred ca regizorul a vrut sa arate ca democratii au umblat cu magarii de cand is ei.
Adevarul este ca asa este, au incercat dintodeauna sa distruga statul facut ce cei care lau fondat, nu stiu de ce.

Bine si uni republicani au mai umblat cu magarii, mai ales in campanii, cum a fost Nixon care nu stiu cit de adevarat este, au trimis ceva oameni sa faca nu stiu ce sa instaleze camere in birourile de campanie ale democartilor, motiv pentru care a si demisionat.Presedintele care la urmat nu i-a facut nimic la achitat laughing
Eu sunt deschis la discuti, dar sa vii sa arati ceva, sa spui ceva pe baza a ceva ce stii, ce cunosti, sa arati legea.

Asa, aici a venit doar Stoica un utilizator si, mi-a trimis un link, uite aici, spunea el, presedintele romaneie desemneaza premierul si nu mai vreau sa discut cu tine ca nu stiu ce, zice el.

Adica ca eu nu as recunoaste, desi el mi-a aratat ce atributii sau puteri are presedintele RO, dar na stat sa discutam, sa il intreb ce inseamna " a desemna" asta in contextul politic, in contextul legii, ce insemna legal asta.
Banui ca el asa crede ca "desemna" inseamna ca presedintele RO vine el cu cine i se scoala si pune premier. Lucru total gresit, dar stoica mare cunoscator, nu vrea omu sa discute laughing

De fapt nu-i nimeni pe aici dispus sa discute la nivelul asta, nici chair nea Ioan, cred ca stii, este pe aici cineva, spune ca este pensionar a lucrat pe la notariate ceva genul asta si ar sti legile.

Una este sa spui, sa arati o lege, alta este sa stii si ce spune, sa o interpretezi. Legile, aici este marea problema a acestor legi, nu-s facute simplu, sa priceapa tot poporul, is facute ticluit, sa le citesti si sa intelegi nimic laughing mai ales daca nu ai cunostinte de legislatie, trebuie sa cauti multe cuvinte, majoritatea pot fi interpretate in mai multe moduri, e un "****" scuze de expresie facut asa intentionat, sa nu pricepa omu de rand.

| gabicoo a răspuns:

Dacă!winking

| Frank51 a răspuns:

Variante sunt multe pentru noi cei care avem oportunități, eu pot pleca la soră-mea în Germania, unde am job în prima zi în care o sun. De stat aici nu am cum, când se va face o pâine 20 de lei, și 1kg de cartofi 30 de lei eu nu-mi permit să stau în România, că am rate, am chirie, am facturi de plătit, si salariile vor scădea, nu voi avea din ce să plătesc cheltuielile de supraviețuire. Nu regret că m-am întors în România în 2017, dar regret acum că se aruncă pe geam evoluția Europeană cât de mică a fost, măcar eu am simțit-o.

| minrest a răspuns:

Varianta pe care o avem este votul de maine, atat.

| ReddY25 a răspuns:

Să sperăm că nu va fi așa

| Cipi1212 a răspuns:

Sper ca Nicușor să câștige.

| EliLeli a răspuns:

rolling on the floor
Da, economia o cam ia la vale. Nu susține nimeni financiar (miliardele de la UE) un "bebeluș" rus. O ia la vale rau.
Pentru altele mentionate de tine e nevoie sa fie schimbată constituția.

| GligoresiLaruca a răspuns:

Pesimistii zic ca mai rau de atat nu se poate, optimistiisunt de parere ca se poate. Oricum raul s-a facut la alegerile parlamentare, am permis unui grupari extremiste sa ajunga la o parte din butoane.

| Xena20 a răspuns:

In primul rand sa votam naibii cu toții mâine împotriva dubiosului ăluia!

| gllopel a răspuns:

Cam toti promit dar nu fac nimic. Diferenta este ca cel iubit de diaspora a recunoscut cand a fost demascat, ca a facut-o ca „formă de marketing". Si cu toate astea, multi romani inca pun botul la promisiunile sale.