| Bozgi200 a întrebat:

Dacă o persoană vine la tine sa te înjunghie, dat tu te ferești, il dezarmezi si ii rupi mâna se poate considera autoapărare in cadrul legal? Având in vedere gravitatea situației.

6 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Da, va fi considerata legitima aparare, conform Codului penal, citez:
"ART.19. Legitima apărare  
(1) Este justificată fapta prevăzută de legea penală săvârşită în legitimă apărare.  
  (2) Este în legitimă apărare persoana care săvârşeşte fapta pentru a înlătura un atac material, direct, imediat şi injust, care pune în pericol persoana sa, a altuia, drepturile acestora sau un interes general, dacă apărarea este proporţională cu gravitatea atacului.
  (3) Se prezumă a fi în legitimă apărare, în condiţiile alin. (2), acela care comite fapta pentru a respinge pătrunderea unei persoane într-o locuinţă, încăpere, dependinţa sau loc împrejmuit ţinând de aceasta, fără drept, prin violenţă, viclenie, efracţie sau alte asemenea modalităţi nelegale ori în timpul nopţii."

| NoTurbinaNoGood a răspuns:

Nu stiu cum e in alte parti, dar pe la mine, criminalii nu prea sunt consultati, atunci cand sunt luati de politisti. Cat timp respira, e ok.
Ar fi o problema daca l-ai ucide, dar atat timp cat el te ataca inarmat, ceea ce faci in apararea ta este 100% permis, pana la imobilizarea lui. Si bonus, pana vin primii martori.
Dar sa nu il omori, sa nu-i dai foc, sa nu ii scrii pe fata cu tigara aprinsa ori cu lama ruginita... Ca aia nu mai e auto-aparare.

| AlexMh a răspuns (pentru NoTurbinaNoGood):

Pai si ipotetic vorbind, pur academic, daca il impingi pe hot din greseala sau reflex, etc., si ala e cu cutitul in mana si se impiedica si cade in el si moare? Cum se imparte vina? Si daca sa zicem ca nu ai nici o alta solutie decat sa il omori fiindca esti ori tu ori el si nu ai pe nimeni care sa te ajute? Sunt atatea situatii, nu stau sa le enumar. Sunt curios de raspuns, in viziunea ta. Merci anticipat!

| NoTurbinaNoGood a răspuns (pentru AlexMh):

Nu lucrez in justitie, ca sa stiu exact cum se pune problema.
Daca il impingi pentru a te apara, nu e vina ta ca a cazut pe cutit, nu cred ca intra nici la omor din culpa.
Cat despre "parte in parte", automat se deschide dosar penal pentru omor, acum nu stiu cat de grava e acuzatia, dar cu siguranta legea prevede situatiile astea.

| Ineys a răspuns:

Legea din Romania e tare stupida. Mai intai trebuie sa ai o dovada ca tipul a vrut sa te injunghie / sa-ti faca rau.

El poate sa spuna ca mergea pe strada si tu ai venit la el si i-ai rupt mana.

| MpvRoxi a răspuns:

Normal că da