| StefanDrg a întrebat:

Daca pur si simplu nu mai mergi la munca, fara demisie, fara nimic. Pur si simplu nu mai mergi, firma iti incheie contractul dupa 3 absente nemotivate nu? Si dupa ce iti incheie cum poti face rost de somaj? Sa iti dea statul somaj? Funda!

Răspuns Câştigător
| mi25 a răspuns:

Lipsa de la serviciu nemotivata este abatere disciplinara. Poate fi considerata si ca o demisie.
In aceste cazuri nu se acorda somaj. Somajul se acorda atunci cand contractul este reziliat de firma pentru motive neimputabile salariatului.

12 răspunsuri:
| danbnz a răspuns:

Pwla somaj.

| Violleta2022 a răspuns:

Ha..ha...ha... la servici nu-i ca la scoala generala!
Aici ti se desface contractul de munca cu o anumita litere din lege si nu mai poti beneficia de nici un fel de ajutor de somaj, sau social.

| NoTurbinaNoGood a răspuns:

1. Firma trebuie să facă comisie și să stabilească "soarta" ta, mai exact desfacerea contractului de munca, eventual și sancționarea ta în bani din salariu sau garanție.
2. Cu demisie sau concediere pe motiv disciplinar nu ai absolut nici o șansă să iei șomaj.
Șomajul se acordă doar la disponibilizare, adică atunci când firma face restructurare și renunță la postul tău. Nu te poate pune pe tine în șomaj, apoi să angajeze altă persoană în locul tău.

| mi25 a răspuns (pentru NoTurbinaNoGood):

Unde ai vazut ca scrie ca un angajat poate fi sanctionat in bani atunci cand se desface contractul de munca? Ia citeste alin.1 al art.249 din Codul muncii.

| NoTurbinaNoGood a răspuns (pentru mi25):

Sunt o infinitate de metode prin care angajatorul poate controla salariul unui angajat.
Una ar fi salariul în funcție de performanțe. Te obișnuiești că iei 3000 de lei pe lună, iar când faci pe smecherul și "demisionezi" prin absență, poți fi plătit cu minimul pe economie, pentru zilele muncite.
Asta se poate stabili în contractul colectiv de muncă.
Nu cred că e împotriva codului muncii să angajezi oamenii cu minimul pe economie, și să îi plătești cu minimul pe economie, doar pentru orele prestate.

| mi25 a răspuns (pentru NoTurbinaNoGood):

Eu ma refeream la momentul desfacerii contractului de munca. Daca angajatul paraeste fara demisie, prin simpla lipsa de la locul de munca, mai poate angajatorul sa-i controleze veniturile, deoarece orice masura retroactiva este nula de drept?
Mai citeste odata ce am scris eu.

| NoTurbinaNoGood a răspuns (pentru mi25):

Pai ccm nu se face când pleacă unul. El se actualizează odată cu experiența celor din conducerea firmei, care sigur nu sunt la primul caz de genul.
Nu mă ocup personal de treaba asta, am pe cineva în familie. Știu că până la limita salariului minim, se poate tăia din salariu, în urma comisiei disciplinare. Deci persoana în cauză poate rămâne fără o parte din bani. Depinde ce câștiguri avea în postul respectiv și ccm.
Cea mai deșteaptă metodă de demisie este discuția cu conducerea și demisia sau cererea de desfacere a cim cu acordul părților.

| mi25 a răspuns (pentru NoTurbinaNoGood):

Nu stiu daca m-am facut inteles.
Daca un angajat nu mai vine la lucru se considera o demisie tacita. In acest caz nu se mai poate aplica sanctiunea cu diminuarea salariului. Acest lucru s-ar putea aplica daca angajatul s-ar intoarce la munca dupa cel mult trei zile. Daca depaseste acest termen fara un motiv temeinic, se considera ca si-a dat demisia si se actioneaza in consecinta.
Un astfel de salariat poate fi tras la raspundere patrimoniala pentru eventuale pagube produse ca urmare a lipsei sale de la locul de munca. In acest caz se desemneaza o comisie de cercetare administrativa, iar rezultatul acesteia se trimite angajatului demisionar cu somatia de a plati paguba. In caz ca nu o face in termenul stabilit, firma poate sa-l actioneze in instanta de contencios administrativ. In nici un caz nu poate sa "il pedepseasca" prin diminuarea salariului. Ce salariu?

| NoTurbinaNoGood a răspuns (pentru mi25):

Bine, cum spui tu.
Sigur nu lucrezi în hr.

| VoidEternal a răspuns:

Daca ii dai o funda angajatorului poti beneficia si de somaj.

| flixbuster a răspuns:

Raspunsul cel mai bun este cel de la @NoTurbinaNoGood.

| flixbuster a răspuns:

In completare: somajul se da oamenilor care VOR sa munceasca, au muncit si din motive care nu tin de ei, nu mai au unde.

Cei care au de munca si nu se mai duc sunt o alta categorie: indisciplinati (si nu someri).

Mai popular, somajul este gandit ca un ajutor pentru oameni harnici care au o dificultate (temporara) si nu ca bani pentru lenesi si/sau neseriosi.